“Ik heb het altijd al geweten, tenminste vanaf die dag dat ik met mijn ouders in Frankrijk op hotel was, bij een heel bijzondere dame. Ik dacht : Als ik groot ben, wil ik dit ook.”

Mayke Stribos heeft veel gezworven, ze woonde in Londen en Parijs, werkte acht jaar voor het Marriott in Amsterdam, en toonde de stad aan journalisten toen ze voor de Tourist Board werkte. Even nog studeerde ze rechten, maar dat vond ze te saai. Toen ze uiteindelijk een eigen pr-bureau opende, was het blad RĂ©sidences een van haar klanten en in die functie liep ze door de fraaiste interieurs. De Limburgse die van thuis de liefde voor mooie stoffen had meegekregen, besloot uit te kijken naar een geschikt pand om er een eigen hotel te runnen. De zoektocht duurde twee jaar, de renovatie een half jaar en toen was Rooms & Co. een feit. Het b&b ligt aan de rand van de Amsterdamse binnenstad, op tien minuten met de tram van de Dam.

De gastvrouw bracht niet alleen haar ervaring mee, ook haar inspiratie zorgde voor een weldoende ommekeer. Het huis oogt aan de buitenzijde niet buitengewoon, maar binnenin werden vier alleraardigste gastenkamers ingericht, die zeer verschillend ogen. Achteraan op de eerste verdieping vinden we een kamer met Amerikaans karakter, met felle kleuren. Zelf slapen we in de achterkamer op het gelijkvloers, de enige met een buitentuintje waar de vogels ’s morgens enthousiast de nieuwe dag aankondigen. De muren zijn egaal wit en kaal, op een ingelijste affiche voor een tentoonstelling van grootmeester A. C Willink na : een bezorgd uitziende vrouw houdt een poes in de armen.

Gordijnen en bedsprei combineren zwarte, bruine en donkergele motieven die voor een warme, Afrikaanse sfeer zorgen. Die associatie wordt nog benadrukt door twee oude stoelen met tijgerovertrek en een oude tafel. De badkamer met ligbad zit achter twee witte deurtjes met smalle latjes waardoor een prettig gestreept licht invalt. Ook het daglicht bereikt in streepjes de ontwakende reiziger.

“Mensen die op dit soort adressen afkomen, zijn van een bepaald genre”, zegt de gastvrouw. “Ze hebben een leuk vak, hebben vaak veel gereisd. Ik luister naar hun verhalen en we praten over boeken en kunst. Een wisselwerking.”

Het ontbijt wordt op de tweede verdieping geserveerd in de prachtige, koele moderne keuken. Er komt fruit, kaas en vlees op het glazen tafelblad, croissants en diverse broodsoorten en we praten terwijl we uitkijken op het groen van de achterliggende tuinen.

“Het gaat om het plezier om het iemand naar zijn zin te maken”, antwoordt Mayke op mijn waaromvraag.

Rooms and Co. telt vier kamers die alle aan 130 euro per kamer worden verhuurd, inclusief ontbijt. Rooms and Co. Hemonystraat 1A, NL-1074 BK Amsterdam, Nederland. +31 20 671 52 47, fax. +31 20 664 84 21, +31 6 54 967 255, www.roomsandco.nl,

info@roomsandco.nl

In deze reeks wordt enkel ruimte

gemaakt voor kleine hotels in een

historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid

vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van

Brussel. Precies goed voor een

charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content