Karaokefamilie

Dit fraai uitgegeven boek vol knotsgekke gedichten van Bette Westera staat helemaal in het teken van… familie. Bette heeft een hele gekke familie : haar opa was piraat (maar niet op zee), haar oma zette toverthee en haar tante Adelheid heeft haar eigen huis gebreid. Je kunt echter meer doen dan de gedichten alleen maar te lezen. Diederik van Essel heeft er namelijk elf van op muziek gezet, en die kun je horen op de bijgevoegde cd. Elk familielid heeft zijn eigen muzikale stijl, van Bettes rockende grote broer tot de soepele blues van haar opa. Achteraf kun je zelf meezingen met de karaokeversies !

Mijn zusje achter het behang – Familiepoëzie, Bette Westera & Barbara de Wolf, 40 p., met cd, 14,95 euro, vanaf 5 jaar, uitgeverij De Fontein, ISBN 978-90-261-2471-6.

Enge geluiden

Giraf mag dan op hogere poten staan, hij heeft dezelfde angsten als gewone mensenkinderen. Zo hoort hij op een nacht allerlei enge geluiden, waar hij geen oog meer dicht van kan doen. De volgende ochtend overlegt hij met zijn vriendjes op het schitterende eiland waar ze wonen. Wat moet hij doen ? “Nooit meer slapen”, adviseert Krook. “De hele nacht hard zingen,” vindt Zebra, “daar houden monsters niet van.” Gelukkig is er nog Olifant. Die heeft een beter plannetje.

Giraf gaat slapen, Marie-Louise & Mark Sekrève, 32 p., 12,50 euro, vanaf 3 jaar, verschijnt september 2008, uitgeverij De Fontein, ISBN 978-90-261-2469-3.

Naar Antarctica

De titel van dit boek is ontleend aan een gedicht uit het beroemde Paradise Regained van Hendrik Marsman. Daarmee is meteen de sfeer gezet van dit originele verhaal. Anna verstopt zich op een schip dat naar Antarctica vaart, waar haar papa onderzoeker is. Onderweg leert ze de vissersjongen Victor kennen. Die leert haar een les die zelfs voor veel volwassenen niet van de minste is, namelijk dat houden van ook betekent : kunnen loslaten.

Blauwe matrozen, Begga Dom, 86 p., 12,95 euro, vanaf 9 jaar, uitgeverij Clavis, ISBN 978-90-448-0796-7.

Poëzie voor (grote) kinderen

Radiomaker Pat Donnez, bekend van onder meer Titaantjes en Alaska, verdiende zijn sporen als dichter al met zijn debuut Het is een mooi leven (zolang je niet bestaat). In Hotemetoten gaat hij de uitdaging aan poëzie te schrijven voor kinderen. Maar niet voor hen alleen, want zoals de ondertitel van deze bundel suggereert, zijn veel van de gedichten ook erg genietbaar voor volwassenen. Dat over zoenen, bijvoorbeeld, die je ook kunt geven op de voet. “Hoewel, doe dat alleen als het moet.”

Hotemetoten – Gedichten voor kinderen en andere grote mensen, Pat Donnez, met illustraties van Ann Kestens, 60 p., 15,95 euro, uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978-90-295-6638-4.

Alleseter

Originele titels, we hebben er altijd een zwak voor gehad. Op dat vlak laat dit kinderboek van Tom Schoonooghe ons alvast niet op onze honger zitten. Toen Ludo de wereld opat is zo’n titel die je ertoe aanzet het verhaal in één hap te willen opvreten. Zo ontdek je de absurde maar wonderlijke liefdeshistorie van de piepkleine Martha en de supergrote Ludo, die zo’n honger heeft dat hij rivieren opslorpt en kerken verorbert, en zelfs de stad New York leegvreet. Martha is ten einde raad…

Toen Ludo de wereld opat, Tom Schoonooghe, 25 p., 13,95 euro, vanaf 5 jaar, uitgeverij De Eenhoorn, ISBN 978-90-583-8467-6.

Hart van porselein

Zowel de tekst als de tekeningen van dit boek zetten ertoe aan het spontaan te strelen. De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane is zo’n verhaal waar fluweel over ligt. De belevenissen van een konijn met een hart dat zo koud is als het porselein waarvan het is gemaakt. Edward Tulane is wel érg blij met zichzelf, tot hij op een dag uit zijn kleine paradijs dondert en achtereenvolgens terechtkomt op de bodem van de zee, op een vuilnisbelt en op het bed van een doodziek meisje… en eindelijk leert wat liefde is.

De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, Kate Dicamillo, 138 p., 13,50 euro, vanaf 9 jaar, uitgeverij Querido, ISBN 978-90-451-0386-0.

Door Jean-Paul Mulders

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content