Interieurarchitect Rik Hendrickx zette deze Antwerpse woning naar zijn hand. Hij snoeide alle franjes weg en goot het interieur in een strakkere vorm.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

Eén hoog is zijn ingreep wel goed zichtbaar. Daar offerde hij een slaapkamer op voor een prachtige badkamer met een royaal uitzicht over de tuin. De klassieke vensterindeling uit de belle époque mocht blijven. De vroegere, kleine badkamer die ernaast ligt, werd een doucheruimte. Maar het bad heeft nu een vorstelijke plaats, midden in de kamer, op een plek met een tedere lichtinval. De kuip ligt gevat in waterbestendige mdf-platen. Ook de wastafels kregen een soortgelijke, zeg maar architectonische vormgeving. De vroegere middenkamer vormt een geheel met de badkamer en de slaapkamer, de ruimte doet dienst als dressing.

Interieurarchitect Rik Hendrickx koos dus voor een stijl met een architectonisch karakter. Door hier en daar strakke vlakken te introduceren en die bovendien in subtiele tinten te schilderen, brengt hij een hedendaagse sfeer binnen. Dat zorgt niet alleen voor een beheersbare factuur, maar geeft de ingrepen ook een tijdelijk karakter, niets is definitief gesloopt. De volgende generatie kan de woning weer moeiteloos naar haar hand zetten. Dat is een opmerkelijke manier van werken.

Die aanpak heeft ook consequenties voor de materiaalkeuze en de afwerking met geschilderde wanden en het eikenhouten parket. De originele afwerking werd zoveel mogelijk bewaard, zo is de parketvloer in de woonkamer gewoon opgeschuurd. Uiteraard bleef ook het trappenhuis intact bewaard.

“Wat degelijk is afgewerkt, vervang je niet zomaar, dat jaagt de mensen op kosten en maakt de stijl van het huis kapot”, zegt Rik Hendrickx.

Zijn voorliefde voor eenvoudige vormen en de mijlpalen van de moderne design blijkt uit het gekozen meubilair, met onder meer een Barcelona Chair van Mies van der Rohe en de Dar van Charles en Ray Eames. Voor de keuken koos hij een houten stoel van Bataille-Ibens met zoals hij zelf zegt een “krachtige, zuivere vorm”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content