(St)Raf

© GETTY IMAGES

Het was een jaar vol primeurs voor Raf Simons. Hij bracht zijn eerste eigen vrouwencollectie uit en zijn eerste collectie als codesigner voor Prada. Wij vroegen aan drie kenners wat Simons als ontwerper zo bijzonder maakt.

–Jesse Brouns, modejournalist: “Simons is de belangrijkste ontwerper van zijn generatie, ex aequo met Hedi Slimane. Hij heeft het mannensilhouet geherdefinieerd. Hij wordt, een kwarteeuw na zijn debuut, op handen gedragen door de kids. Zijn parcours als artistiek directeur is ongeëvenaard, tenzij misschien door Slimane, al had die nooit een eigen merk. Over zijn passage bij Calvin Klein waren de meningen verdeeld, terwijl het pact met Prada meer op zijn lijf geschreven lijkt. Dat is gevaarlijk, Prada is zijn idool én zijn baas, maar ook spannend.”

–Mickael Karkousse, frontman van Goose, voor wie Simons podiumoutfits ontwierp: “Raf Simons is niet louter een designer, hij is een kunstenaar. Een verteller die schept vanuit zijn eigen wereld en zijn unieke identiteit. Of hij nu voor Dior, Calvin Klein of Kvadrat ontwerpt, hij gaat daarin tot het uiterste. Iets wat vandaag en op dat niveau niet vanzelfsprekend is. Hij blijft verrassen en sluit geen compromissen. Daar nemen wij graag een voorbeeld aan.”

–Kaat Debo, directeur van ModeMuseum Antwerpen: “Hij blijft erin slagen de tijdgeest goed aan te voelen. Zijn fascinatie voor jongeren en hun kwetsbare transitie naar volwassenheid raakt in de huidige coronacrisis een gevoelige snaar. Ook in zijn recente samenwerking met Miuccia Prada tast hij nieuwe grenzen af. Het is artistiek een evenwaardige samenwerking waarbij ze een nieuwe invulling geven aan begrippen als artdirector en auteurschap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content