Wie nog van stoomtreinen droomt, moet de nieuwste programma’s van Zuid-Amerika-specialist Cosmic Travel in het oog houden. De touroperator van Chris Verdonck begint dit najaar, in samenwerking met Trains Unlimited, met een uniek stoomtreinprogramma dat zich in alle hoeken van de wereld afspeelt. De man achter Trains Unlimited is onze 35-jarige landgenoot Thierry Nicolas, een globetrotter die meer dan 70 landen bezocht en een groot deel daarvan met de trein verkende. Sinds 15 jaar legt Thierry Nicolas, ook een ervaren fotograaf, overal ter wereld stoomtreinen op de gevoelige plaat. Een deel van zijn oogst verscheen eerder in het boek Les derniers trains à vapeur.

Verdonck en Nicolas brengen twee soorten treinreizen : een eerste reeks heeft bijna uitsluitend oog voor locomotieven en treinen, en deelnemers krijgen volop de gelegenheid om de stomende machines te fotograferen. In de tweede reeks worden de treinreizen verweven met toeristische bezoeken. Ook voor niet-specialisten dus.

Het aanbod in de eerste categorie is overweldigend : in januari is er al een stoomtreinreis doorheen het winterse China (15 dagen/139.850 fr.), in februari en maart gevolgd door gelijkaardige uitstappen in Cuba (15 dagen/92.900 fr.) en Guatemala (10 dagen/119.900 fr.). Dichter bij huis komt Roemenië (12 dagen/97.800 fr.) aan bod. Maar de hoogtepunten van het programma liggen in Zuid-Amerika en Afrika.

De reis door Zimbabwe, van 6 tot 22 juni, voert gedeeltelijk door Botswana en Zambia, en kan als een unieke ?safari? worden omschreven er zijn ook bezoeken aan de Victoria-watervallen voorzien. De luxetrein zelf, compleet met slaapwagens, en de diverse locomotieven die worden gebruikt, vormen al een attractie op zich. De prijs ligt hoog (195.790 fr.) maar kan gevoelig worden gedrukt als slechts een deel van het parcours wordt afgelegd.

In Zuid-Amerika wordt van 12 tot 23 juli een exclusieve reis door de Andes opgezet, waarbij de deelnemers zowel door de canyon van de Chanchan rijden, als opstomen naar een hoogte van 3000 m. Een uitzonderlijk parcours waarvoor 147.850 fr. wordt gevraagd (vluchten, treintrajecten, begeleiding, logies, de meeste maaltijden).

Voor wie iets meer tijd heeft, staat er tussen 2 en 31 augustus een traject geprogrammeerd, bestaande uit niet minder dan 34 ritten in speciale treinen. Onderweg worden zowel Ecuador, Peru, Bolivia als Chili doorkruist. Daarbij worden 28 depots bezocht, zeven mijnspoorwegen genomen, en wordt meer dan 5000 km per spoor afgelegd. Een droom voor de fanaat die dan wel op 256.000 fr. moet rekenen (vluchten, treinen, overnachtingen, sommige maaltijden). Wie noch genoeg tijd, noch voldoende centen heeft, kan ook een deel van het parcours volgen.

Tenslotte zijn er nog treinreizen in Canada (9 dagen/96.950 fr.), Alaska (16 dagen/156.950 fr.), Italië en Madagascar (10 dagen/149.700 fr.). Het treinjaar eindigt met de mooiste stoomtreintrajecten door het Indische hooggebergte, met bezoeken aan Bombay, Madras, Calcutta en Delhi (6 tot 21 december/137.800 fr.).

Bij de reizen die de aandacht voor treinen combineren met toeristische bezienswaardigheden, is er een keizerlijke toer door China en Tibet (17 dagen/119.750 fr.) en een ontdekking van Cuba (15 dagen/85.500 fr.).

Informatie over dit unieke project bij de wakkere reisagent of via Cosmic Travel/Trains Unlimited, tel. (02) 46.02.27.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content