In een achttiende-eeuwse landelijke woning kwam een verfrissend hedendaags interieur tot stand. Geen vergezochte effecten , maar een ontspannen en intuïtief combineren van uitgepuurde stukken en vintage design.

Oud en nieuw combineren is behoorlijk in. Eigenlijk is het min of meer een nieuwe interieurtrend, want goed vijf jaar geleden zag alles er wat strakker en minder kleurrijk uit. Maar wie door oude interieurmagazines bladert van ruim een kwarteeuw of langer geleden, merkt dat dergelijke confrontaties toen ook populair waren. Oude panden met hedendaagse kunst aan de muur en modern design tussen de antiquiteiten waren vooral in de jaren zestig en zeventig in. Met het herwaarderen van het design uit die tijd komen die bonte elementen terug. Denk maar aan de motieven van de kunstschilder Victor Vasarely die je weer overal ziet.

Zover in haar confrontatie gaat Brigitte Ullens niet in dit interieur. Professioneel gezien runt ze het bedrijf Intuition, dat droomfeesten organiseert in binnen- en buitenland, voor families en bedrijven. Ze heeft een hele equipe stylisten achter zich, met een groot artisanaal atelier, die zich wel eens wagen aan de aankleding van een interieur. Dit is zo’n voorbeeld : een landhuis in de Brusselse regio dat Brigitte voor een van haar vrienden helemaal naar haar hand heeft gezet. Het is een achttiende-eeuws pand met een vrij lage, brede structuur die toch een mooie lichtinval toelaat. Vroeger was het decor vrij klassiek opgevat. “Nu is het een beetje een stijllaboratorium geworden,” vertelt ze enthousiast, “met vrij veel vintage design dat ik hier en daar op de kop heb getikt. Ik raad immers iedereen aan om een beetje impulsief met zijn woning om te springen. Wat je nieuw koopt of vindt, zet je gewoon tussen de rest van je interieur. Denk daar niet te veel bij na, vertrouw op je gevoel. Je hoeft ook niet bang te zijn om de muren van je huis eens volledig te herschilderen in een blitse kleur. In een handomdraai creëer je zo een volledig nieuwe sfeer. Zo kun je de interieurtrends min of meer op de voet volgen, zonder dat het resultaat te trendy wordt. Want dit is volgens mij een atypisch interieur dat noch klassiek, noch hedendaags is.”

Alle ruimtes kregen een aparte sfeer. De vrij monumentale inkom met in het midden de Newspaper Bench van Charles Kaisin, geeft een statige indruk. De bank op de zwarte vloer lijkt op een drijvende ijsklomp, net een hedendaagse installatie. In de woonkamer plaatste Brigitte een antieke Egg van Arne Jacobsen, een prachtige sculptuur. In de rekken naast de haard staan er grote kommen van Royal Boch uit La Louvière. Ze vormen het minimalistische rustpunt van deze compositie. Brigitte Ullens houdt van meubels en objecten met organische vormen en ze is niet bang voor wat kleur. Kijk naar het groene vlak in de keuken en de witte designmeubels in de donkere dressing room. De slaapkamer is landelijker en rustiger. Hier zorgen de oude brede planken voor een gezellige sfeer. In deze ruimte is de confrontatie tussen oud en nieuw, klassiek en modern nog subtieler.

De basis van het interieur is uiteraard perfect afgewerkt. Daar komt wel een doordachte planning bij kijken. “Maar voor de aankleding moet je wat meer durven improviseren”, legt Brigitte uit. “Alles hoeft ook niet peperduur te zijn. Leuke vondsten laten je trouwens beter toe sferen en stijlen te vermengen.”

Info : info@intuition-events.be

Door Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content