Het is bekend dat ouders vaak niet op een euro kijken om hun kroost mooi uit te dossen. Ze kopen impulsiever kinderkleding dan kleren voor zichzelf. Voor de communie- of lentefeesten in mei wordt er nu al geshopt.

Zelf bevind ik mij op dat vlak in een modeluwe periode. De kinderen van acht en zes zijn er totaal niet mee bezig. Of toch, maar enkel op praktisch vlak : alleen broeken, zeker geen jurk, geen blouses, niets wat prikt en alles “waarmee ze op de grond of in de zandbak mogen spelen”.

In het weekend gaat de verkleedkist weleens open en schrijdt een roze prinses met tiara door het huis, op de voet gevolgd door een piraat (of Zorro of autocoureur, afhankelijk van de inspiratie van het moment). Amusant en vaak creatief, echter niet het soort outfits waarmee je de modieuze lijsten der Best Gekleden haalt. Maar daar maak ik me geen zorgen over, gelukkig zijn we de Beckhams niet !

Recent werd de achtjarige Romeo, zoon van David en Victoria Beckham, door het magazine GQ uitgeroepen tot een van de beste geklede Britse mannen. Acht jaar ! Hij haalde de 26e plaats, voor onder anderen Jude Law en prins William. Voorlopig nog geen ambras bij de Beckhams, want papa David doet nog tien plaatsen beter.

Nu zijn zulke lijstjes natuurlijk geen staatszaak. Ze hebben wel een economisch belang. Voor ontwerpers kan het een doorbraak betekenen of extra reclame opleveren wanneer iemand die vaak hun kleren draagt, op de lijst belandt. Maar verder lijken de lijstjes mij meestal zeer arbitrair en overwegend behoudsgezind. Niet echt een verdienste ook om erin te figureren. Sterren met de juiste maten, veel geld en een goede styliste zitten op rozen. Of hebt u al veel maatjes 46 met een garderobe uit de grote ketens hoog weten eindigen op een of andere Best Dressed List ?

Om terug te keren naar Romeo, die is volgens mama Victoria absoluut geïnteresseerd in mode. Sinds vorig najaar heeft hij ook een contract op zak om een lijn zonnebrillen voor kinderen te ontwerpen.

Stijliconen blijken meer en meer stijlicoontjes te zijn. Zo heeft Suri Cruise, de dochter van Tom Cruise en Katie Holmes en ja hoor al volle vier jaar oud, modeblogs die aan haar gewijd zijn die en alles wat de kleuter draagt, becommentariëren. De veertienjarige dochter van Madonna tekent dan weer haar eigen modelijn.

Je kunt het de kinderen niet verwijten, maar in onze celebritycultuur is die aandacht voor de ‘stijl’ van het nageslacht der sterren ongezien groot. Het doet natuurlijk de winkels draaien, want de veel gefotografeerde kindsterretjes zijn een voorbeeld voor andere kinderen. De mijne houd ik stilletjes in onwetendheid over merken en stijliconen. Die kennis zal snel genoeg vanzelf komen en voor ik weet, mag ik met de kinderen een uur gaan aanschuiven om nog maar binnen te raken in een boetiek van pakweg Abercrombie & Fitch. Bovendien geniet ik heimelijk van de vrijheid die dochterlief zich soms permitteert. Een rok als cape over de schouders ? Explosieve kleurencocktails ? Het kan allemaal. Misschien geen voer voor blogs, maar gelukkig zijn we de Cruises niet.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

IN HET WEEKEND GAAT DE VERKLEEDKIST WELEENS OPEN EN SCHRIJDT EEN ROZE PRINSES MET TIARA DOOR HET HUIS, OP DE VOET GEVOLGD DOOR EEN PIRAAT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content