Cathérine Ongenae

A ls ik op een feestje word voorgesteld aan iemand, en men hoort waar ik de kost mee verdien, is de meest gestelde vraag : “En ? Wat is er nu in de mode ?” Wie me kent, kan zich daar nauwelijks iets bij voorstellen, maar vaak sta ik met mijn mond vol tanden. Omdat alles in de mode is. Mode is een achterhaald begrip. Een boude uitspraak, inderdaad. Maar als men me vraagt wat de modekleur van deze winter wordt, grijs of paars, dan is het antwoord grijs én paars. En bruin, rood, zwart, mosterd en groen. Er bestaat geen of meer. We zien lang én kort. Broeken én jurken. Zwart én wit. Vrouwelijk én androgyn. Sober én luxueus. Met zoveel tegenstellingen in één seizoen kan men nog moeilijk van één welbepaalde richting, of mode, spreken.

Als er al iets in de mode is, dan is het stijl. Dat heeft ook Olivier Theyskens goed begrepen. De Brusselaar levert dit seizoen zijn eerste collectie voor het Franse huis Nina Ricci (p. 62). Daarvoor inspireerde hij zich niet op een bepaald thema, maar hield hij een jonge vrouw voor ogen. Een actieve, wereldwijze, coole jongedame die de ene dag zin heeft in een jurk, en de andere dag in een jeans. Een vrouw als Vanessa Paradis, bijvoorbeeld, niet toevallig onze covergirl (p. 70). Dat Theyskens zijn collectie ‘L’Air du Temps’ noemt, illustreert zijn visie : we zijn vandaag eerder geboeid door kledingstijlen dan door modetrends of labels.

Het ” Labels, darling, labels”-motto dat Edina uit Absolutely Fabulous in de jaren negentig met de regelmaat van de klok kirde, is dus passé. Dat kunnen we niet zeggen van haar favoriete ontwerper, Christian Lacroix. 2007 is hét jaar van de Franse ontwerper. Wie overigens nog durft te beweren dat mode en intelligentie als olie en azijn zijn, moet beslist het interview lezen (p. 122). Niet alleen blijkt Lacroix een erudiete man, hij analyseert onze tijd op een treffende manier. De conclusie stemt hem niet vrolijk, maar de ontwerper is alles behalve verbitterd.

Stijl beperkt zich, in tegenstelling tot mode, niet tot kleren alleen. Kruisbestuivingen tussen de mode-industrie en andere sectoren steken steeds vaker de kop op. Opmerkelijk is dat het geflirt tussen de kunst- en de modewereld stilaan evolueert naar een ernstige relatie. We zetten voor u de belangrijkste spelers op een rijtje (p. 132).

Om terug te komen op de kleding, want daar gaat het in deze speciale editie toch nog altijd over, kunnen we u meegeven dat garderobe meer en meer een werkwoord wordt. Met zoveel keuze zien we nog moeilijk het bos door de bomen. We begeleiden u graag in de ontdekkingstocht. Dat doen we enerzijds door u te laten wegdromen bij de modeproducties. Durft u gaan voor de omgekeerde driehoek of de verentrend, of kiest u eerder voor light couture ? (p. 52, 80 en 110) Anderzijds stelde de Modedokter een recept van stylingtips en ideeën op die uw meest voorkomende garderobeproblemen moeten verhelpen (p. 142). Kwestie van dit seizoen in stijl te beginnen, kwestie van ‘in de mode’ te zijn. Cathérine Ongenae

cathérine.ongenae@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content