STEVEN DESSEIN

© FOTO DIEGO FRANSSENS

BIOLOOG

DAAR MOET IK IETS AAN DOEN, DACHT IK TOEN IK DE KAP VAN DE REGENWOUDEN ZAG OP TV. Ook de film Gorillas in the mist over het levensverhaal van biologe Dian Fossey greep mij enorm aan. De universiteit vond ik dan ook gemakkelijker dan de middelbare school. Eindelijk kon ik me elke dag bezighouden met planten !

EEN BIOLOOG MOET HEEL VEEL GEDULD HEBBEN. We moeten geconcentreerd observeren en vergelijken. Een nieuwe soort beschrijven is tijdrovend. Mijn specialiteit is de koffiefamilie, ik heb nu vijftien nieuwe soorten beschreven, er liggen er nog meer dan dertig te wachten. Ik mag ze zelf namen geven, waarbij ik vaak refereer aan een specifiek kenmerk. Geophila erythrocarpa bijvoorbeeld verwijst naar de rode vruchten van dit Grondliefje.

MIJN OUDERS HEBBEN ME GELEERD WAT HARD WERKEN IS. Ik ben samen met mijn drie broers opgegroeid op een boerderij, vooral de tabakskweek was arbeidsintensief. Het grootste tuincentrum van België lag in ons dorp. Als kleine jongens wilden mijn broers en ik samen ook zo’n winkel beginnen.

JE EERSTE BOTANISCHE EXPEDITIE IN AFRIKA LOOPT GEGARANDEERDMIS. In Zambia hadden we te maken met autopech, malaria en diefstallen. Soms zijn expedities zeer algemeen, op andere trips gaan we naar specifieke planten op zoek. Die vind ik het interessantst, het is soms kilometers stappen tot je vindt wat je zoekt.

VROEGER WAS EEN BOTANISCHE TUIN EEN SHOW. Veel zeldzame en exotische planten bij elkaar, nu staan de studie, bescherming en bewaring van soorten centraal. Aandacht voor biodiversiteit botst soms met andere evoluties zoals de groeiende wereldbevolking.

IS ER EEN GOEDE REDEN OM DE PANDA IN LEVEN TE WILLEN HOUDEN ? Vraagt filosoof Bas Haring. Dat lijkt een terechte vraag. Maar de hele wereld hangt samen. We kennen het effect van het verdwijnen van de panda of andere soorten niet. Niet op ons, maar ook niet op de planeet.

TUINAANNEMERS EN -ARCHITECTEN MOETEN MEER VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN. In Zuid-Afrika en Australië is het verboden om exotische planten te verkopen. In Europa is het moeilijker te regelen, maar het bewustzijn zou groter mogen zijn. Misschien kunnen wij daar als plantentuin een grotere rol in spelen.

IK BEN VERUIT DE JONGSTE IN DE DIRECTIERAAD VAN DE NATIONALE PLANTENTUIN. Het is een meer dan tweehonderd jaar oud instituut. Hier is zoveel ervaring, kennis en expertise aanwezig. Maar we zitten al tien jaar in een grijze zone, want we zweven tussen de federale en de Vlaamse overheid. Plannen op lange termijn is moeilijk. Ons geduld komt van pas.

“THERE ARE NO ANSWERS, ONLY CHOICES.” Het is een citaat uit de film Solaris, gebaseerd op een boek van Stanislaw Lem. Voor mij vat deze zin bijzonder goed het leven samen. Vroeger zat ik nogal eens vast in die existentiële vraag : waarom leven we. Nu maak ik een keuze en ga ervoor.

HET GELUK LIGT NIET OP DE TOP, MAAR IN HET ZWEET VAN DE BEKLIMMING. Ik ben een fietser en ik bedoel dat dus zowel letterlijk als figuurlijk.

Steven Dessein (36) is de nieuwe directeur ad interim van de Nationale Plantentuin van België. Hij studeerde aan de KULeuven en doctoreerde er in 2003. Op dit moment kun je in de Plantentuin een winterwandeling volgen langs winterbloeiers. In de krokusvakantie is er een parcours voor ouders met kinderen voorzien en vanaf 18 februari is er een tentoonstelling met Antarcticafoto’s van onderzoeker Dr. Bart Van de Vijver.

www.plantentuinmeise.be

DOOR LEEN CREVE – FOTO DIEGO FRANSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content