STEUN JE SCHOONHEID

Céline Pinckers : "De twenties en fifties waren magisch." © GF

WAT DRIJFT DE BELGISCHE LINGERIEONTWERPSTERS VANDAAG ? LA FILLE D’O STAAT OP EEN KEERPUNT EN ‘HERRIJST’. CÉLINE PINCKERS HERBELEEFT DE ROARING TWENTIES VANUIT HAAR BOUDOIR. COUTUREONTWERPSTER CARINE GILSON IS NET TERUG UIT DUBAI. DRIE GENERATIES OVER HUN DADA’S.

CÉLINE PINCKERS IK ZOEK NAAR EMOTIES UIT VERVLOGEN TIJDEN

Na haar studies choreografie in Luik kwam Céline Pinckers (27) in de modewereld terecht en specialiseerde ze zich in lingerie. Pinckers is een kind van generatie Y, jong en popelend om met haar vierde collectie de wereld te veroveren, en tegelijk nostalgisch naar vervlogen tijden. “De twenties en fifties waren magisch. De prenten, de muziek, de literatuur…”

Zevenentwintig jaar en al nostalgisch, is dat niet wat jong ?

Céline Pinckers : Ik ben vooral verliefd op een verloren schoonheid, de elegante manier waarop vrouwen zich vroeger verzorgden. Ik heb die romantiek en verhalen nodig om me te voeden, daarna tracht ik ze te vertalen naar behoeften en gewoonten van vandaag. Ik verkoop niet zomaar lingerie, wel een universum. Ik ben nogal behoudsgezind. Mensen vertrouwen me vaak hun verhalen toe. Op rommelmarkten of in antiekwinkels zoek ik naar emotie uit de goede oude tijd. Zonde dat we vandaag zo knutselen aan ons lichaam. Ik vind dat een enge denkwijze.”

Een wilde gok : u bent zo’n meisje met een boudoir in huis.

Ik zie een boudoir als het verlengstuk van de relatie die een vrouw heeft met haar lingerie. Een intimistische plaats, warm ook. Elke vrouw heeft, op zijn minst in haar hoofd, zo’n plek waar ze zich verleidelijk voelt. Mijn boudoir is eerder gedempt, met verschillende lampen en wat daglicht. Het is er helder en warm tegelijk. Met een mix van hout, pleisterwerk, tapijt, metaal, leren sofa’s, een grote spiegel, oude grammofoon en jazzplaten. Mijn atelier, kortom.

In welke mate inspireert België uw werk ?

De mix van onze culturen inspireert me zeker, al mis ik vandaag toch de grote tradities en rituelen. Daarom grijp ik terug naar het verleden, of de geschiedenis van andere culturen. In mijn huidige collectie, Oh Bobby Bobby, combineer ik oude romantiek en coupes, met strakke geometrische figuren in geel en zwart. Qua productie maak ik er een erezaak van om gebruik te maken van de lokale savoir-faire in België en Frankrijk.

-Info : te koop bij D-underwear in Brussel, Bar d’Oh in Gent, Erotische Verbeelding in Antwerpen en bij Mine de Rien in Heusy. www.celinepinckers.com

Céline Pinckers voor beginners : “Een zijden body die je ’s nachts kunt dragen om het plezier van zijde op de huid op een speelse manier te herontdekken.”

Céline Pinckers voor gevorderden : “De zwarte zijden onderjurk, met katoenen kant, is een heel subtiel en gracieus stuk dat elke vrouw onder haar jurk zou moeten dragen.”

LA FILLE D’O HET SEXY PITSPOEZENIMAGO IS EEN LEGE DOOS

Murielle Scherre (33) was de voorbije zeven jaar een bezig bijtje. Ze ontwierp lingerie voor haar label La Fille d’O, draaide een verboden pornofilm voor Goedele, pende haar seksuele parcours neer in boeken, dj’de, regisseerde kortfilms. Nu ze 33 is, vindt ze het tijd geworden om te focussen. “Ik zie het echt als mijn Jezusjaar. Een keerpunt. Ik heb voortaan slechts één missie : beha’s, broekjes en body’s.”

Zeven vette jaren en dan de catharsis ?

Murielle Scherre : Ik heb die voorbije zeven jaar nodig gehad om van alles te proeven. Ik heb veel geleerd, in hoog tempo. Nu wil ik mijn ‘razernij’ bundelen in La Fille d’O. Mijn persoon en imago waren belangrijker geworden dan mijn lingerie. Maar ik hoef niet publiek te maken wat mijn lievelingsrestaurant is. Ik ben het pitspoezenimago beu. De voorbije jaren ben ik bepaalde dingen uit de weg gegaan, uit angst voor de confrontatie. Uitstelgedrag. Alsof je een deadline hebt, en eerst nog gaat dweilen en je nagels lakken. Ik wil geen duizend dingen tegelijk meer. Ik ben voor het eerst met mijn collectie naar de grootste lingeriebeurs van Amerika getrokken, in New York.

Wat ging je al die tijd dan uit de weg ?

Mijn eerste collectie was strak en nogal sober, en meteen vrij succesvol. Vandaar het gevoel dat ik mezelf moest overtreffen. Dus begon ik toe te voegen : meer verhalen, meer details, meer styling. En niemand die je voorbereidt op wat er gebeurt als je door de mediamolen wordt opgepikt. Nu wil ik ontwerpen zonder zulke trucjes, kijken naar wat ik zelf te zeggen heb. Uitpuren in plaats van toe te voegen. Ik wil het speelveld van mijn ontwerpen strenger afbakenen : slechts drie kleuren en één type van afwerking, bijvoorbeeld. En blijven strijden voor productie in België.

Nog altijd is de kloof tussen wat de media ons laten zien en de vrouwen die ik aantrekkelijk vind, veel te groot. Ik wil andere vrouwen blijven tonen, niet gefotoshopt. De manier waarop ik dat doe is vaak moeilijk begrijpbaar. Ik combineer een luxueus nicheproduct met een punksfeer. Ach, een herdefiniëring van vrouw-zijn vraagt tijd. Beschouw mijn lingerie daarbij als een lichamelijke en mentale ondersteuning.

-Info : La Fille d’O heeft één winkel in Gent en meerdere verkooppunten, info www.lafilledo.com. Dit najaar opent een tweede winkel in Gent.

La Fille d’O voor beginners : “De beha One zit al van de eerste dag in de collectie. Het instapmodel voor vrouwen die het merk nog niet kennen. Een soort aperitief.”

La Fille d’O voor gevorderden : “Believes is een body die het lichaam heel mooi ondersteunt.”

CARINE GILSON EEN GLIMP IN DE BLOUSE MAG

Carine Gilson (44) kan de moederfiguur onder de Belgische lingerieontwerpsters genoemd worden. Niets is goed genoeg voor haar couturelabel. In haar atelier in Anderlecht werken gouden vingertjes aan delicate bustiers en behaatjes. Zelf woont Gilson in Parijs. “Kant is mijn enige muze.”

Waarom heet uw huidige collectie Egeria, bronnimf en beschermgodin van Rome ?

Carine Gilson : Omdat ik die muze in het echte leven nog niet gevonden heb. In mijn lingerie probeer ik de puurheid en het goddelijke van Egeria te benaderen. Met elk stuk reik ik naar de perfectie van handwerk, de liefde voor het artisanale.

U komt net terug van Dubai. Zit daar een groot deel van uw clientèle ?

Daar vind je inderdaad een bepaald type van vrouw dat mijn lingerie koopt, maar we hebben ginds niet meer luxeklanten dan in Parijs, New York of Beverly Hills. Onze luxe zit in de materialen, alleen het beste is goed genoeg. Vroeger was ik geïnspireerd door de jaren dertig en veertig, en door art deco. Vandaag is het pure kant die me elk seizoen tot de onmogelijkste creaties brengt.

U promoot underwear als überwear.

Als je zo’n mooie beha draagt, mag je gerust een knoopje meer van je blouse laten openstaan. Onze decolletés zijn zeer mooi gevormd.

-Carine Gilson heeft sinds vorig jaar een eigen boetiek in de Dansaertstraat 87 in Brussel. www.carinegilson.com

Carine Gilson voor beginners : “We hebben zeer subtiele driehoekvormige beha’s voor wie wil kennismaken met het merk.”

Carine Gilson voor gevorderden : “Een onderjurk is voor mij vrouwelijkheid en glamour ten top.”

DOOR ELKE LAHOUSSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content