Zestien Belgische topchefs koken vier dagen lang in Brussel de sterren van de hemel. De tweede editie van het gastronomische rendez-vous Culinaria2 heeft plaats van 3 tot 6 juni, dit keer op de site van Tour & Taxis.

Met een palmares van in totaal 26 Michelinsterren positioneert Culinaria2 zich – al is het voor vier dagen – als ‘restaurant’ met de meeste sterren van ons land maar ook als hét culinaire evenement voor fijnproevers uit Brussel en elders. Vorig jaar had het rendez-vous van de Belgische topgastronomie plaats in openlucht, in het mooie decor van het Jubelpark. Dit jaar verhuist het gebeuren naar de historische site van Tour & Taxis.

Wat het evenement uniek maakt, is dat het steunt op achttien gerenommeerde chefs (in twee restaurants werken de chefs ‘vierhandig’ : Tim Meuleneire & Wouter Van Tichelen voor De Koopvaardij, de broers Laurent en Vincent Folmer voor Couvert Couvert). Elk deelnemend restaurant maakt één gerecht, dat deel uitmaakt van één van de vier menu’s die geserveerd worden. Elk menu telt dus vier gangen. Bezoekers die een menu ‘kopen’, kunnen op die manier een gastronomische verkenningsronde maken en in één moeite proeven van het werk van vier topkoks. Het is niet mogelijk om gerechten van de verschillende menu’s onderling te wisselen.

Bij de deelnemende chefs treffen we driesterrenkok Peter Goossens (Hof Van Cleve in Kruishoutem), acht tweesterrenkoks (Wout Bru van Chez Bru in Eygalières, Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Eghezée, Bart de Pooter van Pastorale in Reet, Viki Geunes van ’t Zilte in Mol), Yves Mattagne van Seagrill in Brussel, Pierre Résimont van L’Eau vive in Arbre, Lionel Rigolet van Comme Chez Soi in Brussel en Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St-Nicolas in Elverdinge) en zeven restaurateurs met één ster (Giovanni Bruno van Senza Nome in Brussel, Julien Burlat van Dôme in Antwerpen, Pascal Devalkeneer van Le Chalet de la Forêt in Brussel, Mario Elias van Le Cor de Chasse in Barvaux, Laurent & Vincent Folmer van Couvert Couvert in Heverlee, Christophe Hardiquest van Bon-Bon in Brussel, Tim Meuleneire & Wouter Van Tichelen van De Koopvaardij in Stabroek).

Aan het talent van voornoemde chefs hoeven we niet te twijfelen. Toch is het jammer dat op dit podium de nieuwe generatie Vlaamse chefs ontbreekt. Sterke namen als Gert de Mangeleer, Kobe Desramaults, Filip Claeys, Jason Blanckaert, Dave De Belder, Dominique Persoone, Roger van Damme (Chef van het Jaar) maakten op de jongste editie van het internationale culinaire seminarie The Flemish Primitives begin februari in Brugge, grote indruk. Ze doen van zich spreken tot ver buiten onze grenzen.

Nog een merkwaardig (schaduw)punt is dat er geen enkele vrouwelijke kok bij is.

Actieve ateliers

Maar Culinaria2 is meer dan een superrestaurant met vier uitgelezen menu’s. Er worden diverse gastronomische ateliers georganiseerd, met talloze activiteiten in het teken van de culinaire ‘ontdekking’. In The Chocolate Square van Callebaut bijvoorbeeld zullen grote namen uit de chocoladewereld geïnteresseerde bezoekers een initiatie geven in het koken met chocolade. Niet altijd evident, maar ervaren koks wijzen de weg. In The Wine Square staan een dertigtal degustaties op het programma, van grote en kleine wijnmakers en van grote en kleine wijnen, van over de hele wereld. In The Coffee Square van Nespresso leren bezoekers het verschil tussen espresso, ristretto, cafe con leche… en kunnen ze proeven van culinaire creaties met koffie.

Een echte ‘biersommelier’ staat klaar in The Beer Square van Leffe om advies te geven over de gepaste combinaties van bieren en gerechten. The Cocktail Square van Monin is hét rendez-vous voor wie zich wil bekwamen in de kunst van het cocktailmaken. Barman Sergio Pezzoli, wereldkampioen van de International Bartenders Association zal er zijn zomercocktail voorstellen. Hobbykoks kunnen zelf aan de slag in The Cooking Square van Smeg, waar ze veertig minuten de tijd krijgen om, bijgestaan door een chef, een gerecht te bereiden. The Creative Square van Krups stelt de fine fleur voor van het nieuw klein keukenmateriaal en in The ‘Kidchen’ Square ten slotte kunnen kinderen van vijf tot tien jaar terecht, om spelenderwijs enkele eenvoudige recepten te leren klaarmaken (alleen zaterdag 5 en zondag 6 juni).

– Culinaria2 heeft plaats op donderdag 3 juni 12-16 u., vrijdag 4 juni 12-16 u. en 18-22 u., zaterdag 5 juni 12-22 u. en zondag 6 juni 12-18 u. in Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel.

– Info : 02 661 33 70 en www.culinaria2010.be. Via deze site kunt u in voorverkoop het ‘paspoort’ (menu met vaste prijs van 45 euro) kopen voor 40 euro.

Door Jean-Pierre Gabriel

Grote attractie zijn, zoals vorig jaar, de vier menu’s die zestien sterrenchefs hebben samengesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content