Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Welk silhouet ligt de ontwerper na aan het hart ? En welk stuk loopt het best in de winkel ? Vijf ontwerpers over hun sterke stukken : hartenbrekers en kaskrakers.

Lene Kemps Foto’s : Lieve Blancquaert

JO WYCKMANS, GIGUE

Hartenbreker : Mijn favoriet zomersilhouet is simpel : een zwart-witcombinatie. Voor mij is dat nieuw en onverwacht, want zwart is lang taboe geweest. Ik begreep die kleur niet en kon er niet mee werken. Een mooi roze sprak me bijvoorbeeld altijd meer aan. Deze zomer ben ik verliefd geworden op zwart, en dan vooral in combinatie met wit. Een witte twinset, een korte zwarte rok en zwarte kousen met witte schoenen eigenlijk een fashion faux pas, ik weet het vind ik heel mooi en elegant. Zwart is altijd chic. En functioneel. Je moet er niet bij nadenken. Je trekt gewoon het eerste aan wat je in de kast tegenkomt en zolang het zwart is, past het bij elkaar. Handig toch. De mode vecht al jaren tegen de dictatuur van het zwart. Grappig eigenlijk. Tijdens de defilés zie je een zaal vol zwartgeklede journalisten die nadien steevast zeggen : ?We need colours.” Onzin, we hebben gewoon meer zwart nodig.

Kaskraker : Na enkele seizoenen afstand ben ik terugggekeerd naar mijn wortels : de preppy-look. Daar heb ik naam mee gemaakt, dat verwacht men van mij. En ik ben wel tevreden over de manier waarop ik die look voor deze zomer heb doen evolueren. Ik heb er een persoonlijke draai aan kunnen geven. Zo’n kort rokje in madrasruit met een mouwloze kabeltrui erbij, alles in zachte tinten, subtiel op elkaar afgestemd, dat is toch echt wel mooi. Het is netjes, minder landelijk dan vroeger, iets meer modieus, maar niet verregaand. Het vliegt buiten.

PHILIPPE VERSCHUEREN, LONG ISLAND

Hartenbreker : Ik heb altijd een voorkeur gehad voor pakken met een mannelijke belijning. Dit marineblauwe broekpak in cool wool heeft een smalle broek en een hooggesloten jasje. Het valt op omdat het simpel, sober en apart is. Het heeft veel allure, vind ik. Een vrouw kan het op verschillende manieren dragen. Met een witte blouse heeft het iets fris damesachtig. Met een coltrui wordt het nonchalanter. Elke vrouw legt er haar persoonlijkheid in. Je moet echt houden van dit soort pak, en het is zeker niet ons bestverkochte ensemble. Maar het blijft mijn lievelingsstuk. We hebben in de collectie altijd een opsplitsing gehad tussen weekendwear en workwear, en dit is echt zo’n pak dat ik een goede investering vind, een dat je altijd weer kan dragen.

Kaskraker : Tegen de voorspellingen in heeft de nieuwe elegantie bij ons goed verkocht. Dit korte fifties-jasje was een succes. En het werd dan meestal zelfs met een kokerrok verkocht. In lichtblauw en bananengeel, zelfs niet in het discretere shantoeng beige. Je ziet er zo de zonnebril, de sjaal op het hoofd en de hoge hakjes bij. Van bij het begin hebben wij klanten gehad die zich graag koket kleden, en ik ben blij met de terugkeer naar gestructureerde en vrouwelijke dingen. Van de fluïde laagjes heb ik ondertussen genoeg. We verkopen ze nog hoor : de caleçon en de ruime trui, maar slechts heel sporadisch.

SOPHIE CAMPION, MER DU NORD

Hartenbreker : Wij hebben de laatste seizoenen ons beeld flink bijgestuurd. Van een collectie dikke wandeltruien naar een verfijnder en modieuzer silhouet. Dat zorgde voor verwarring. Mensen herkenden ons niet meer. De katoenen kabeljurk is me bijzonder dierbaar omdat ze de perfecte weergave is van onze nieuwe identiteit. Ze heeft onze typische uitstraling en ligt toch in de nieuwe vrouwelijke lijn. Het is wat mensen van ons verwachten : een cocoonjurk, warm en zacht. Ze past perfect in ons imago, en toch hebben we geen enkele toegeving gedaan. Het is niet ons bestverkochte stuk. Vrouwen denken ten onrechte dat zo’n jurk hen dik maakt. Dat is dan weer een ander imagoprobleem.

Kaskraker : De mouwloze polojurk is de deur uitgevlogen. In alle mogelijke vormen en combinaties : met cardigan, als rok en topje. Meestal in de klassieke marinekleuren : rood, ecru en blauw. We hadden ze ook in pistachegroen en roze, maar die kleuren zijn blijven liggen. Ik zie deze stukken als een actuele versie van de tenniskleding. Ze vertegenwoordigen alles waar Mer du Nord voor staat : ze zijn jong, sportief, uitgevoerd in katoen en hebben die typisch tijdloze uitstraling.

NISSIM ISRAEL, OLIVIER STRELLI

Hartenbreker : Toen we aan de collectie werkten, werd ik meteen verliefd op de lange jurk met smalle schouderbandjes. Toen ze op papier stond, vond ik ze al fascinerend : een vloeiende lijn. Uitgevoerd in de juiste stof is ze erg elegant en tijdloos. Eenvoud is altijd het mooist en ook het moeilijkst om goed te doen. Wij hebben de jurk een extra iets gegeven door ze omkeerbaar te maken. Langs de ene kant heb je de bloemenstof die je nu ziet, langs de binnenkant is ze effen grijs. Als je ze omkeert, worden de motieven schemerig en krijgt ze een heel andere uitstraling. Wat prachtig is, is dat elke vrouw er mooi mee staat. In het begin geloven ze dat niet, dit is echt zo’n jurk waarvan vrouwen denken dat je er perfect voor moet gebouwd zijn. Maar ik heb ze al op een heleboel verschillende dames uitgeprobeerd, en het is wonderlijk : ze past iedereen.

Kaskraker : De couture-look heeft bij ons erg goed verkocht, zelfs in kleuren die geacht worden moeilijk te zijn. Ik hou zelf veel van de correcte look van mantelpakjes, en ik vermoed dat veel vrouwen erg blij zijn dat een beetje elegantie weer mag. Er werd veel gepalaverd over de terugkeer van de fifties : zo’n tailleur is niet praktisch, hij is moeilijk om te dragen, hij is niet flatteus etcetera. Integendeel, eigenlijk is dit een makkelijke look die een vrouw meteen mooi maakt. Als zo’n ensemble goed is gesneden, zie je er prima uit.

FRED DEBOUVRY, HAMPTON BAYS

Hartenbreker : Het marineblauwe ensemble wijst de richting aan die ik met Hampton Bays zou willen volgen. Het is eenvoudig, zuiver en je kan er alle kanten mee uit. Het jasje is iets langer dan een normale blazer, heeft opgezette zakken en je kan een riem in de taille doen : dan wordt het een safaripak. Het heeft die typische Hampton Bays-uitstraling en toch is het gekleed. Je kan er zo mee naar het werk. De reacties waren positief, maar het heeft minder goed verkocht omdat het om een tweestuks gaat, wat per definitie duurder is. Ik zie het het liefst met dit parelgrijze topje, heel simpel. Doe er een sjaaltje bij en het wordt meteen elegant.

Kaskraker : Een wit linnen hemdjasje, een zwart topje in katoen-lycra en een zwart-witte broek. Nonchalant, sportief en een tikje vernieuwend. Echt een frisse Hampton Bays-combinatie. We hebben ze op die manier gepresenteerd in de folder, en zo is ze ook verkocht. Ze past prima bij onze doelgroep : de jonge, ondernemende vrouw die kleding wil die niet al te braafjes is.

Partner Content