Het blijvend succes van het Antwerpse restaurant De Kleine Zavel (Stoofstraat 2-4) beïnvloedt de Antwerpse horecascene. Recentelijk begonnen twee oudgedienden met een eigen stadsrestaurant, volgens formules die zijn geënt op die van hun leermeester Carlo Didden. Nez Rouge (Nationalestraat 114 a) is enkele maanden oud en baas en chef-kok Frank Hermes kookt daar op de manier zoals hij dat deed als souschef in De Kleine Zavel (zie Weekend Knack van 14 juni 2006). Bijna tegelijk opende, op de plaats waar voorheen het restaurant Ragueneau was, de stadsbistro L’Epicerie du Cirque. De naam is afkomstig van de kruidenier die zich in de jaren veertig van vorige eeuw in het gebouw bevond. Ook hier komt het initiatief van twee in De Kleine Zavel opgeleide jonge mensen. Deze keer is het de beurt aan kok Dennis Broeckx en gastvrouw Ellen Destuyver, die besloten om met twee een eigen restaurant uit te baten. Zij restyleden Ragueneau met bescheiden middelen. Muren en plafonds werden in antracietkleur geverfd. Wat bleef zijn de oude tegelvloer en de mooie art-nouveaufaçade.

Als kok is Dennis Broeckx geboeid door de tapascultuur en nieuwe, vanuit Spanje gedicteerde kooktechnieken, maar mist nog de middelen om de noodzakelijke, geavanceerde apparatuur aan te kopen. Zijn spijskaart vermeldt een beknopt repertoire aan persoonlijke bereidingen met mediterrane en Aziatische invloeden. De wijnkeuze is beperkt en er zijn slechts enkele flessen onder de 30 euro.

Wij namen plaats op een houten caféstoel en moesten weer opstaan om een fles wijn uit te kiezen. De kurk ging van een Vinas Elias Mora 2004, een volbloed Spaanse karakterwijn (29 euro). Naast het brood kwam een schaaltje florale olijfolie van topkwaliteit, Trattoria Scizinda, en wachthapjes in de vorm van een Thais mosseltje en gebakken shiitake. Er waren twee voorgerechten : rundercarpaccio new style (15 euro) met knolseldersalade, wat raketsla, geraspte parmezaan en daarbij bracht Ellen een lepelhapje van gemarineerd rundvlees met truffelolie en augurk (15 euro). Aan de andere kant verschenen vier gebakken scampi’s met sesam en kerrieolie, guacomole en tataki van gemarineerde tonijn met Thaise vinaigrette (13 euro). De hoofdgerechten bestonden uit een flink stuk ossenhaas van goede kwaliteit met correcte frieten, pepersaus en witloofsalade (19,50 euro) en een laagjesconstructie van een stukje tong en onaangenaam dik gesneden gerookte zalm, opgediend met gemarineerde champignons in bouillon (18 euro). Gemarineerde ananas met speculaascrumble, granité van framboos en schuim van mascarpone vormden het plezierig ogende nagerecht (8 euro).

Wij ervoeren het geheel als een wat onsamenhangende bistrokeuken, gekoppeld aan bistrocomfort en gekruide prijzen.

+

VOOR DE ZELFDE BAAS

Dennis Broeckx begon als

stagiair in De Kleine Zavel

en vertrok als souschef.

Vriendin Ellen Destuyver

stond in De Kleine Zavel zeven jaar in de bediening,

met een tussenstop in

de keuken. Dennis en Ellen

zijn van plan ‘om een gewoon restaurant open te houden,

zonder stijf gedoe en met

een eerlijke keuken gebaseerd op correct bereide goede

producten en op betaalbare

prijzen’.

L’EPICERIE DU CIRQUE

Leopold de Waelstraat 7

2000 Antwerpen

03 238 05 71

Dagschotel 9,50 euro,

lunchmenu 22,50 euro,

carte-blanchemenu met

aangepaste wijnen 55 euro.

Er zijn enkele tafels in openlucht

op het trottoir.

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

www.lepicerieducirque.be

STADSBISTRO

Keuken 6,5

Decor 6,5

Comfort 6

Service 6,5

Prijs/kwaliteit 6

geproefde menu

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content