De nieuwe Culturele Hoofdsteden van Europa zetten hun woelige

geschiedenis in de verf. Een reden om dit jaar Linz en Vilnius te ontdekken.

Door Wim Denolf

Linz

De derde stad van Oostenrijk verandere flink de voorbije decennia. In het verleden overleefde ze zowel Hitler, die er het culturele centrum van het Derde Rijk van wilde maken, als de staal- en chemie-industrie. Nu profileert Linz zich met een hoge levenskwaliteit en toekomstgericht cultuurbeleid. Drie jaar geleden werd de stad aan de Donau tot ’s lands milieuvriendelijkste stad uitgeroepen. Het vijftiende-eeuwse kasteel werd gebouwd door de Habsburgse keizer Friedrich III, vlakbij de Martinskirche, de oudste van Oostenrijk. Van recentere datum zijn Lentos, het ’s avonds kleurrijk verlichte museum voor moderne kunst, het experimentele OK Center for Contemporary Art en het Ars Electronica Center voor nieuwe mediakunsten.

Bekende inwoners

Wiskundige Johannes Kepler en componist Anton Bruckner.

Mozart componeerde er in 1783 zijn Linz Symfonie. Naast de jonge Hitler telde Linz nog een beruchte inwoner met Adolf Eichmann, architect van de Jodenvervolging, terwijl nazi-jager Simon Wiesenthal er na de oorlog zijn eerste

kantoor had.

2009

Het cultuurjaar gaat het verleden niet uit de weg. De 220 projecten staan stil bij cultuur onder de nazi’s en ecologie rond het IJzeren Gordijn, maar ook bij duurzame stedelijke ontwikkeling en de rol van klank in de samenleving.

Info : www.linz09.at.

Vervoer

In Brussel kunt u naar Linz vliegen met Lufthansa, met een overstap in Frankfurt of München. Vanuit Wenen, een bestemming van Brussels Airlines, doet u er met de trein anderhalf uur over.

Info : www.lufthansa.com, www.brusselsairlines.com, www.oebb.at

Eerste hulp

Linz City Tourist Board, Hauptplatz, 4020 Linz. Info : +43 732 7070 2009, www.linz.at.

Vilnius

Ook de Litouwse hoofdstad, in het zuidoosten van het land, is getekend door de Europese geschiedenis. In de vorige eeuw alleen al behoorde Vilnius tijdens beide wereldoorlogen tot Duitsland en later ook tot Polen en de USSR. Nu telt de moderne metropool een half miljoen inwoners. Met uitzondering van de Joodse gemeenschap, die grotendeels vermoord werd, blijft Vilnius een mix van etnieën : Polen, Russen, Wit-Russen en Oekraïners vormen samen bijna veertig procent van de bevolking. Naast het middeleeuwse stadscentrum, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, zijn trekpleisters onder meer het Jonas Mekas Visual Arts Center en de nieuwe stadswijk ten noorden van de Nerisrivier. In 2011 volgt het spectaculaire Guggenheimfiliaal van Zaha Hadid.

Bekende inwoners

Niemand die wij kenden,

op een fictieve man na : seriemoordenaar Hannibal Lecter werd net buiten de stad geboren.

2009

De wereldeconomie brengt ook Litouwen in nauwe schoentjes : de overheid moest het budget met tien procent inkrimpen. Twee derde van het programma is wel gratis toegankelijk. Gaan alvast door zoals gepland : de bouw van de National Art Gallery en een nieuw cultuurcentrum, het 45ste poëziefestival en een lichtfestival. Uit het Victoria & Albert Museum waait in mei de expo rond kunst en design in het tijdperk van het IJzeren Gordijn over.

Info : www.culturelive.lt.

Vervoer

airBaltic biedt wekelijks verschillende directe vluchten naar Vilnius aan vanuit Brussel.

Info : www.airbaltic.com.

Eerste hulp

Vilnius Tourism,

Didûioji St. 31 (stadhuis), 01128 Vilnius. Info : +370 5 262 64 70, www.vilnius-tourism.lt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content