Een zeiler en zijn Zeeuwse vrouw begonnen een nieuw leven in een historisch pand in Middelburg.

:: Hotel Aan de Dam, Dam 31, NL-4331 GE Middelburg, Nederland, +31 118 643 773 / +31 6 222 35 458, www.aandedamhotel.nl

Middelburg is een heerlijk, kleinschalig stadje en de Zeeuwen zijn stugge lieden. Toen ze zich tijdens de laatste wereldoorlog niet wilden overgeven aan het Duitse gezag, werd de stad met de grond gelijkgemaakt. “Je kon vanuit deze tuin tot aan de markt kijken”, zegt Dennes Kaptein, die zijn naam alle eer heeft aangedaan en een half leven zeilde om op zijn vijftigste naar een wat rustiger bestaan uit te kijken. Zijn vrouw Helen is een Middelburgse, zelf komt hij uit Noord-Holland en toen ze besloten naar Zeeland terug te keren, beviel de nieuwe plek hem als uitermate rustgevend. “In de Randstad sta je altijd in de file, hier is het gewoon rustig en het strand ligt op tien minuten rijden. Of je nu naar het Veerse Meer, Vrouwenpolder of Vlissingen wilt.”

“Ik vond mensen altijd al interessant, en ze hebben leuke verhalen te vertellen. Om die reden zocht ik naar een nieuwe job tussen de mensen”, herinnert de gastheer zich. Het werd een hoteliersjob in een heel bijzondere locatie, één van de weinige in Middelburg die tijdens de oorlog gespaard bleven. Het huis d’Oude Meulen werd in 1652 door Jacob Van Campen (die ook het paleis op de Amsterdamse Dam bouwde) voor een aandeelhouder van de Vereenigde Oostindische Compagnie opgetrokken. Toen de Kapteins het anderhalf jaar geleden ontdekten, was het een kantoorgebouw, zodat ze de handen vol hadden met re- noveren, herontdekken en met het inpassen van de badkamers. Maar ze prezen zich gelukkig dat het huis nog overeind stond.

Alhoewel het in de voorbije 350 jaar flink verbouwd werd, bleven vele elementen intact en die vormen de achtergrond voor de zeven kamers. Die zijn fors van omvang, van groot tot gigantisch, en bezitten leuke plafonds met authentieke balken, originele schouwen of zelfs een zeventiende-eeuwse betimmering. De oudste en de mooiste is de Groene Kamer, die net als de Witte Kamer op de tuin uitziet. Heel bijzonder vonden we ook de Barokkamer, met de prachtige oude kast, het originele plafond en het mooie uitzicht op de Dam. Zelf kozen we voor kamer nummer 7, die nog geen naam heeft maar wel een fraaie schouw, een indrukwekkende luchter en toch een sobere aankleding. Het huis is luchtig en voornaam en er is ook nog een lange tuin. Daar kunnen de gasten bij goed weer ’s ochtends gewoon buiten ontbijten.

Hotel Aan de Dam telt zeven kamers (vier met ligbad, drie met douche) die tegen 80 tot 160 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content