STADS-COMFORT

De keuken is ondergebracht in een uitbouw achteraan, met links de oranje wijnruimte en in het midden het vernuftige kookeiland. De twee openingen markeren de oude achtergevel van het huis. © FOTO'S JAN VERLINDE

Leven in de stad heeft vele voordelen. Met een grondige maar zachte renovatie werd deze oude rijwoning aangepast aan de modernste woonvereisten.

Dit huis is een voorbeeld voor wie leven in de stad verkiest boven een villa op het platteland. Velen willen dat wel, maar het aanbod aan gezinswoningen slinkt en te veel gebouwen worden opgedeeld in appartementen. Toch is leven in het hart van de stad een zegen, zeker voor een jong gezin. Je hoeft je wagen niet steeds te nemen voor de boodschappen, en de kinderen kunnen met de fiets of zelfs te voet naar school.

Dit Mechelse huis is vrij typisch voor de rijwoningen in onze steden. Het gaat doorgaans om panden die niet klein zijn, noch heel ruim. De ruimte ligt in de hoogte, verspreid over de verdiepingen, het grondplan is meestal echter beperkt in oppervlakte. Het is dus al bij al een vrij compacte stadswoning. “Je moet er als ontwerper dan ook goed op letten om geen plaats te verkwisten”, legt interieurarchitect Roos Blower uit, die het gebouw samen met haar vennoot Koen Aerts, van het Mechelse interieurbureau Aerts + Blower, heeft verbouwd. “Ook het verhaal van de verbouwing klinkt bekend in de oren. De bewoners waren er aanvankelijk zelf aan begonnen. Je kent dat, wat sleutelen aan de badkamer en de keuken, maar nergens uitkomen. Ze zaten strop en kwamen tot de vaststelling dat het allemaal zo simpel niet is. Bovendien kampte het gebouw met enkele fundamentele problemen die niet opgelost geraakten, zoals een serieus vochtprobleem.”

De interieurarchitecten opteerden meteen voor een grondige maar zachte aanpak, waarbij er geen volumes werden bijgebouwd en binnen geen dragende muren werden gesloopt. Daarom hoefde er geen bouwaanvraag te worden ingediend, wat een enorm voordeel bood, omdat de werken zo bijna direct konden worden aangevat. “Wegens de vochtproblemen kozen we ervoor om de woning grotendeels te strippen van al wat overtollig was”, verduidelijkt Roos Blower. “Maar er bleven wel enkele oude interieurelementen bewaard, zoals de eiken dwarsbalken, wat stucwerk, een antieke schouw en vloer, alsook enkele deuren. Door het stripwerk kwamen ook de echte problemen aan het licht, zoals de afvoer. Je kunt zo’n pand niet verbouwen zonder het rioolsysteem te vernieuwen, anders krijg je later gegarandeerd problemen.” Op de oude balklagen werden nieuwe houten vloeren aangebracht. “Dat was ook nodig, omdat de oude volledig schuin lagen, alsof de woning aan het inzakken was.” De jongere veranda bleef bewaard en werd gewoon wit geschilderd.

Open en besloten

Vooraan op de benedenverdieping is er de oude kamer met de classicistische schouw uit het begin van de negentiende eeuw, toen het pand, waarvan de kern vermoedelijk zestiende-eeuws is, een klassieke gepleisterde lijstgevel kreeg, die trouwens beschermd is als monument. De oude kamer is een zithoek voor de televisie. Daarnaast beland je in een middenkamer met veel kasten en zonder precieze functie. “Het is een polyvalente ruimte die veel wordt gebruikt, onder meer als speelruimte voor de kinderen en leeshoekje. Wordt er een groot feest georganiseerd, dan kan er hier een extra tafel staan. In de talrijke kasten zit er van alles, van het serviesgoed tot de muziekinstallatie.” Via de dubbele openingen, eigenlijk gaat het om de oude achtergevel, kom je in de veranda, die nu keuken is. Door beide ruimtes niet volledig open te trekken wordt de intimiteit van de middenkamer nog wat versterkt.

Voor het keukenblok, afgewerkt met witte kunststeen, bedacht Roos een vernuftige ijskast en vaatwas met laden. “Die laat toe om dit volume laag te houden. Om ook het zicht niet te verstoren met een kraan kwam er een quasi onzichtbare wasbak met een flexibele kraan die je uittrekt.” De keuken is helder wit gelakt. Achter een cascadekast met rolluik wordt er van alles verstopt, van de koffiezet tot de broodtrommel : erg handig. De keuken heeft nog een verrassing in petto, een oranje gekleurde wijnruimte, voorzien van een koelsysteem.

“Je moet in dit type woningen wat woekeren met de ruimte en zeker aandacht hebben voor kasten”, aldus Roos. “Losse meubels nemen immers zoveel plaats in. Daarom wordt het bed bijvoorbeeld geflankeerd door een dubbele dressing, in een soort alkoof.” Maar het gaat om meer dan alleen de vernuftige oplossingen, ook de decoratie is fijn en verfrissend, met bijvoorbeeld enkele wanden met behangselpapier, leuke designmeubels, en kleuraccenten in onder meer de badkamer. Dit kleurenspel verruimt de woning ook visueel en zorgt voor een opgewekte sfeer.

Voor info : www.aerts-blower.be

DOOR PIET SWIMBERGHE

Het huis is klassiek, werd amper verbouwd en oogt toch heel hedendaags door kleuraccenten en veel slimme ingrepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content