Herwig Van Hove

In 1971 stond de notaris van de familie Miailhe voor een moeilijke opdracht. Broer Alain en zus May-Elaine stonden op het punt om elk een volledig kasteel te erven: Château Pichon Comtesse en Château Siran. Het eerste was en is een super second: een grote geklasseerde cru uitPauillac, 49 hectaren groot en gelegen als een enclave in Château Latour. Het andere was een betere cru bourgeois van 40 hectaren, waarvan 25 in de appellation Margaux. De familie, die al te kampen had met stekelige relaties, liet het lot beslissen. De ene familietak trok het briefje Pichon, de andere Siran: de verdeling was beklonken. Een fles Pichon wordt nu verkocht voor minstens 5000 fr., een fles Siran voor een flinke 600 fr.

Siran is in de energieke handen van Brigitte Miaihle. Sinds 1980 laat zij een eigentijds kunstenaar een eigentijds thema op de etiketten uitwerken. Onlangs kwam ze zelf in Brussel de stand van zaken belichten.

Vanaf 1995 werd de wereldberoemde oenoloog Michel Rolland voor de kar van Siran gespannen, en dat gaf een spectaculaire verbetering. De vroegere Siran-wijnen waren vieux-jeu met onrijpe, zure en schrale tannines door te vroege oogsten. Alleen de betere jaren zoals ’89 en ’85 tonen iets charme. De andere zijn allemaal schraal en dun, of vleesloos oud en zwak, of beide: 1947, 1961, 1978, 1982, 1986, 1990, 1992, 1993 en 1994.

“Michel Rolland heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt”, zegt Brigitte Miaihle. “We draineerden eerst het overtollige vocht, en mijn peperdure nieuwe ontbladeringsmachine kon ik op stal laten staan. De opbrengst werd beperkt tot 45 hl/ha, we installeerden inox tanks voorzien van temperatuurcontrole, we begonnen met de hand te oogsten en de wijn werd voor 14 maanden gelagerd op hout dat voor tweederde nieuw was.”

Siran toont zijn ware gelaat vanaf 1995 (en 1996 dat ermee te vergelijken is): dense, volgekleurde wijn met een neus van houtgedragen diepe rijpheid en veel ontwikkelingspotentieel. In de mond komen krachtige maar toch fijne, goed gestructureerde tannines met goede doortimmering van edel hout. Een eigen discrete Margaux-stijl, waarbij niet langer de zogenaamde typische elegantie van de appellation moet worden aangehaald om de armoede en de zwakte van het product goed te praten.

Ook de 1997 is excellent en getekend door de echte Siran-stijl: gevuld met fruit en zachtheid, goed bevleesd en uitbundig smakelijk. Zal iets sneller evolueren dan de 1996 en de 1995, maar zijn genotverschaffend vermogen is zeker even groot.

(Invoer: Palais du Vin in Brussel. De 1996 kost 630 fr. Voor de 1997 komt er ex château zeker 10 tot 20 procent bij, maar de Belgische invoerder overweegt een prijs rond de 600 fr. In de toekomst zullen de Siran-wijnen zeker duurder worden.)

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content