PIETER VAN DOVEREN, Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signal

VISBISTRO

De Fransman Alain Troubat zet als ondernemende vijftiger zijn zinnen op nieuwe projecten. Afrikagangers kennen de kok van Devinière in Kinshasa, het meest gerenommeerde eethuis van het toenmalige Zaïre. Hij kwam met zijn klanten mee terug naar Brussel, waar hij in de buurt van het Europees Parlement de kwaliteitsbistro Stirwin (St.-Pieterssteenweg 15-17, 1040 Etterbeek) opende. Tot een half jaar geleden was de megakok ook verantwoordelijk voor de exploitatie van Trèfle à 4, het inmiddels gesloten restaurant van Château du Lac in Genval. Nieuwe projecten zijn Le Bistro M’Alain (Vlaanderenstraat 6, 1000 Brussel, 02-503 14 80), waar de liefhebbers zich te goed doen aan zwezeriken, runderwang en kalfskop, en het recentelijk geopende eethuis Le Bistro M’Alain de la Mer (Sint-Katelijneplein 15, 1000 Brussel, 02-217 90 12). De visbistro is ruimer en biedt meer comfort dan de vleesbistro. Voor de rest hanteert Alain Troubat hetzelfde principe: traditionele bereidingen met eersteklas producten voor redelijke prijzen. Trekpleister is de formule Menus-Cartes, waarbij je voor 30 euro naar eigen voorkeur een voorgerecht en een hoofdschotel of een hoofdschotel en een nagerecht kan kiezen. Betaal je 38 euro, dan kan je een voor-, hoofd- en nagerecht naar keuze bestellen.

MEENEEM-THAIS

The Bleu Elephant (Waterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel) is ongetwijfeld het beste Thaise eethuis van ons land. De Brusselse vestiging is ook het moederhuis van een internationale keten exotische luxerestaurants. Na een akkoord met de Louis Delhaize-groep is het nu ook mogelijk om via de rekken van de Déli-winkels klaargemaakte Thaise meeneemgerechten te kopen. Déli Waterloo is de eerste traiteurwinkel die plaatsmaakte voor de verschillende bereidingen, die worden aangeboden in vlootjes voor één persoon. De porties zijn vacuümverpakt en hoeven alleen nog maar opgewarmd te worden in de microgolf- of de gewone oven. De gerechten zijn bereid door de koks van The Blue Elephant met groenten, kruiden en fruit dat wekelijks wordt overgevlogen uit Bangkok. De prijzen liggen tussen 7 en 12 euro per portie.

PRAKTISCH

Tupperware, de Amerikaanse fabrikant van plastic keukengerei, wordt geassocieerd met begrippen als praktisch, degelijk en uiteraard… de homeparties. Tupperware presenteert deze lente een arsenaal aan handige spullen, van frisse slakommen in een waaier van vrolijke kleuren tot bewaardozen voor de ijskast en de diepvries, van meeneemkruidenrekken tot veilige messenslijpers, blikopeners en bakvormen voor het nagerechtenbuffet. De ‘smaakmakermolen’ bijvoorbeeld heeft een keramisch mechanisme dat de kruiden plet, zodat het volle aroma vrijkomt. De molen kan ook worden gebruikt om griessuiker, bruine suiker, hagelslag of bresiliennenoten op tafel te presenteren (31,63 euro). Datafresh-dozen zijn transparant, stapelbaar en voorzien van een dataschijf (van 13,07 tot 18,69 euro). De Use & Care-blikopener voorkomt dat er metaaldeeltjes in de voedingswaren terechtkomen en is ontworpen voor links- en rechtshandigen (36,19 euro). De Sharp Star lijkt op een muis en als je die opendoet, komen er twee inkepingen met slijpstenen tevoorschijn. Info: www.tupperware.be

AARDAPPELGESCHIEDENIS

Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) kwam er dankzij Cera Foundation, Boerenbond en KU Leuven. CAG bestudeert, samen met andere geïnteresseerden, het verleden van landbouw en voeding. Het doel is om de geschiedenis van de voeding toegankelijk te maken voor een groot publiek. Hierdoor krijgt dit erfgoed de maatschappelijke plaats die het toekomt. In Patatfooi, de gouden geschiedenis van een bescheiden knol behandelen Eddie Niesten en Ovide Standaert het verleden en het heden van de aardappel. Het westen komt met de aardappel in contact na de ontdekking van Amerika (1492), dat een belangrijk wingewest was voor de toenmalige grootmacht Spanje. Gedreven door bekeringsdrift streken tal van kloosterorden in Latijns-Amerika neer en zij zorgden voor de eerste oversteek van de aardappel. De aardappel uit de schaduwrijke kloostertuinen werd aanvankelijk niet geteeld als voedingsmiddel, doch als geneeskundige plant. In Patatfooi komt de grote oversteek aan bod, de Kartoffelkrieg, de schaduwkanten van het succesverhaal, de kweek, en hommages aan de knol via de kunst. Informatie CAG: Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven. . 016-32 35 25. contat@cagnet.be

REUZENTARBOT

Het was de dag van zijn leven toen Wouter Keersmaekers, chef-kok/eigenaar van restaurant De Schone Van Boskoop, onlangs via zijn vishandelaar een tarbot van 20 kilo op de kop wist te tikken. De grootste tarbot die Wouter tot dan toe in zijn twintigjarige carrière in handen had gekregen, woog 14 kilo. Ook de bevriende Zeeuwse vishandelaar Simon Schotmans, die zijn handeltje koopt in Stellendam en Colijnsplaat, had nog nooit zo’n exemplaar gezien. De tarbot werd gevangen in de Noordzee voor de Zeeuwse kust, door vissers die twee dagen uitvaren. Men schat de leeftijd van de vis tussen 30 en 40 jaar. Wouter verwijderde de kop, sneed het lijf in twee stukken en hakte de twee helften in moten. Die werden in de oven in olijfolie gebakken en opgediend met puree van verse erwtjes, asperges en een saus met morieltjes.

De Schone van Boskoop: Appelkant 10, 2530 Boechout. 03-454 19 31.

De lente-editie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content