Château d’Hassonville, het 17de-eeuws kasteel gebouwd in opdracht van Louis XIV, dat 14 jaar geleden door de Vlaamse familie Rodrigues tot exclusief hotel-restaurant werd omgevormd, stelt op 17 december zijn deuren open. Dat gebeurt ter gelegenheid van de kerstmarkt die nu voor de derde keer wordt gehouden in het kasteel en het prachtige omringende park. Vanaf 9 u. is er mogelijkheid om te ontbijten (350 fr.), er is een speciale gastronomische lunch Menu du Marché voorzien (2200 fr., reserveer tijdig uw tafel), en tussen 11 en 19 u. kan je er aan tal van standjes leuke en vooral gastronomische geschenken kopen zoals fijne olijfolie, truffels, chocolade, ham enz. Er is ook een valkendemonstratie gepland en ’s avonds een ‘luchtballonwake’.

Hotel-Restaurant Château d’Hassonville, Route d’Hassonville 105, 6900 Marche-en-Famenne, Tel. 084-31 10 25.

Geert Van der Bruggen heeft talent en ambities. De gedreven dertiger kreeg een opleiding bij de beste koks ( Marc Paesbrugge, Willy Slawinsky) en wist zijn restaurant Lijsterbes naar de top van Vlaanderen te leiden. Omdat zijn natuurkeuken onderhevig is aan invloeden uit zuiderse landen, zoals Spanje en Italië, werd recentelijk ook het interieur aangepast. De warm-groene Laura Ashley-invloeden zijn vervangen door auberginetinten en zandkleurige vlakken. In het midden kwam een imposante kroonluchter met origineel glaswerk, die een warm licht verspreidt. Aan de achterkant van het restaurant werd een salon gebouwd met uitzicht over de tuin, die volgend jaar wordt heraangelegd met plantenpartijen en ingetogen terraseilandjes. De Lijsterbes organiseert wijnsessies, degustaties en kooklessen.

Lijsterbes: Donklaan 155, 9290 Berlare. Tel. 09-367 82 29. www.lijsterbes.be. Menu winterse geuren: 2050 fr.

De familie Roothaert bespeelt de Antwerpse horeca, zoals een pianist de piano. Zij staan aan de basis van projecten als: Castel, I.D.FIX, Asterix en Obelix, Step, Harwich. Voor het meest recente project, River Café Restaurant, werden op het Zuid de paardenstallen van het vervoerbedrijf Luiknatie omgebouwd tot elegante, moderne megabrasserie, met aperitiefbar en river corner. Vanuit het keukenlabo serveert men Franse bereidingen met Belgische invloeden. Naast de vaste kaart kan je kennismaken met kreeftenspecialiteiten of een vriendelijk geprijsd driegangen-kreeftenmenu (1395 fr.).

River Café Restaurant: Luikstraat 6, Antwerpen 2000. Tel. 03-237 39 78. Maandag gesloten. Riverrestaurant@online.be

Brussel werd in de 10de eeuw gebouwd op moerasgrond en ontleent daaraan zijn naam. De stad zag zich verplicht haar straten te verstevigen met vierkante kasseien, die inmiddels onlosmakelijk zijn verbonden met de Grote Markt. De Brusselse kasseien inspireerden Paul Wittamer om een praline pavé de Bruxelles te creëren. De lekkernij verenigt verscheidene smaken, zoals zachte praliné en karamel met daarbovenop een laagje bitter krokant. De kasseien zijn verpakt in een doosje, ontworpen om wereldwijd te verzenden. Wittamer bevindt zich reeds 90 jaar op de Brusselse Zavel. De banketbakker, chocoladebewerker en traiteur werd recent benoemd tot Hofleverancier.

Wittamer: Grote Zavel, 1000 Brussel. Tel. 02-512 37 42 – wwww.wittamer.com

Een fles KrugGrande Cuvée kraak je niet elke dag: deze exclusieve champagne is gereserveerd voor grote momenten. Om dat gebeuren gepast in te kleden, schreef Krug een wedstrijd uit voor jonge ontwerpers: bedenk een wijnkoeler die perfect samengaat met de befaamde Cuvée. Situeer de wijnkoeler aan boord van een boot, op een rustige cruise in zuiderse zeeën om de visvangst van de eeuw te vieren. Luc Arl, de laureaat van de wedstrijd, tekende een elegante wijnkoeler met zuivere lijnen en met een knipoog naar de handigheidjes die men op zee gebruikt: deze wijnkoeler valt namelijk nooit om, maar schommelt zachtjes heen en weer. Zijn naam, Klipper Krug, is een eerbetoon aan de klipper, de grote zeilboot, die in de 19de eeuw de wereldzeeën doorkruiste. De koeler wordt verkocht in een kistje, samen met een fles Grande Cuvée voor de ronde som van 20.000 frank.

De wintereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content