Luc en Brigitte Bellings waren piepjong toen zij aan de Thonissenlaan in Hasselt het restaurant Savarin openden. Luc was in de leer geweest bij de betreurde Willy Slawinsky ( Apicius) en bij Christian Denis ( Clos Saint Denis). Zijn kookkunst en de gemeenschappelijke inzet maakten van Savarin een vaste gastronomische waarde. Na 15 jaar verhuist Luc Bellings (foto) met potten en pannen, om onder eigen naam, voor een exclusieve clientèle, in een prachtig historisch en artistiek kader, te midden van internationale kunst, verder te gaan. De nieuwe locatie is het Kasteel van Petit-Leez, nabij Gembloux. In het kasteel is de Dieleman Gallery ondergebracht met een collectie van meer dan 6000 beelden. Bij het restaurant horen een gastroshop en een traiteurdienst. Voor groepen en bedrijven worden kooklessen, brunches en wandeldiners georganiseerd, eventueel gecombineerd met bezoeken aan de tentoonstellingen.

Luc Bellings restaurant: Château de Petit-Leez, 5031 Grand-Leez (Gembloux). Tel. 081-65 60 00.

Welke is nu de beste whisky? Het antwoord zal telkens anders zijn, want iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en die zijn aan ervaring en stemming gebonden. Bob Minnekeer, een autoriteit onder Vlaamse whiskyliefhebbers (hij is bekend als Whisky Buff Bob of whiskyconnaisseur) en journalist Stefaan Van Laere presenteren in hun boek een strikt eigen selectie. Bij de 99 opgenomen flessen hoort telkens een achtergrondschets, een karakteromschrijving en toepassingsmogelijkheden. De parels op de kroon vormen de Schotse malts. Ook de betere Ierse whisky’s, top- bourbons uit Amerika en de beste producten uit Canada en zelfs Japan passeren de revue. Een nuttig boek voor wie wat verder wil gaan dan een alledaags glaasje Scotch. Wat wij misten waren prijsindicaties en de vermelding van de verdelers: teleurstellend voor de lezer en makkelijk voor de uitgever, want zo veroudert het boek minder snel.

Mijn favoriete whisky’s, Stichting Kunstboek, 950 fr.

Paul en Annette Hendricks houden aan het Brugse Graaf Visartpark, niet ver van de kleine Brugse ring, hun visrestaurant Aneth open. Pauls bereidingen zijn exquis en vernieuwend. De kok heeft altijd iets met kruiden gehad. In het verlengde van zijn kruidengastronomie commercialiseert Paul nu enkele fijne kruidenlikeuren, waarbij alcohol de drager is van het aroma. Paul Hendricks proeft, onderzoekt de heilzame werking van de kruiden, en breidt het assortiment uit. Bij de samenstelling vertrekt hij van rigoureus afgemeten natuurlijke extracten van planten of kruiden. Het gamma omvat likeuren van o.m. dille, basilicum, dragon, citroenverbena, jonge look, laurier, salie, enz. De likeuren kan men gebruiken om een aperitief op basis van witte wijn of schuimwijn te parfumeren, om vinaigrettes op smaak te brengen, in sausen, kruidenkoffie, sorbet of ijs, bij banketgebak of als afsluiter van een maaltijd. Flessen van 200 ml en 500 ml kosten respectievelijk 380 fr. en 650 frank.

Aneth: Maria van Bourgondiëlaan 1, 8000 Brugge. Tel. 050-31.11.89.

Wie garnalen zegt, heeft het over een grote familie van ongeveer 2000 soorten, die over heel de wereld in zoet en zout water te vinden zijn, maar waarvan slechts enkele tientallen soorten op grote schaal worden geconsumeerd. De kleinste familie is die van de grootste garnalen: de Penaeidea of reuzegarnalen die vooral in tropische en subtropische wateren te vinden zijn. Zij nemen ongeveer de helft van de wereldconsumptie voor hun rekening. In Zuidoost-Azië en Ecuador worden enkele soorten van deze groep op grote schaal gekweekt ( Black Tiger, Giant Tiger Prawn). De tweede, grotere groep is de Caridea, waarvan slechts een twintigtal soorten van commercieel belang zijn. Koploper is de steurgarnaal ( Pandalus borealis), die vooral wordt gevangen rond Scandinavië, IJsland, Groenland en Alaska. De in Vlaanderen meest vertrouwde garnaal is de grijze garnaal of Noordzeegarnaal, door wetenschappers benoemd als Crangon crangon. Hij wordt vooral gevangen in zee bij Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Geen enkel familielid kan de forse, zilte smaak van deze garnalen evenaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze een vaste plaats hebben op onze feestdis. De eenvoudigste manier om garnalen te eten is ook de lekkerste: zelf pellen. De grijze garnaal kan een visbereiding een meerwaarde geven, wanneer je op het laatste moment een handjevol garnalen toevoegt. Een heerlijk en eenvoudig recept (foto) is dat van vistovenaar Yves Mattagne, chef-kok van de Sea Grill, Radisson SAS Hotel: aardappel in de schil gevuld met grijze garnalen, ricotta, groene selder en zure room.

De wintereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is vanaf 30 november te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren / Filip Verheyden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content