Côté Sud: Groenplaats 5, 2000 Antwerpen. Tel. 03-213 33 16. Dagelijks open van 12 tot 15 u. en van 18 tot 23 u.

Côté Sud is een bistrorant: een eetgelegenheid die het midden houdt tussen bistro en restaurant. Uitvinder van de term is Serge Van Autreve, eigenaar en chef-kok van Côté Sud. Niet alleen de naam van het eethuis verwijst naar zuiderse warmte, ook de zongele kleur van de façade en de gerechten refereren aan de Provence. De spijskaart vermeldt de geografische oorsprong van gerechten die de kok tijdens zijn reizen naar het zuiden ontdekte. Met daarbij soms de naam van de man of vrouw die hem het recept toevertrouwde, bijvoorbeeld forel van Ginette uit St.-Mélany, bereid met dille, knoflook en peterselie (550 fr.). Op de kaart tref je een assortiment schelpdieren, visbereidingen (in grof zout en munt gegrilde zeebaars met ratatouille voor 650 fr. of zeewolf Côté Sud met tomatenconfituur en witte kool voor 650 fr.) en vleesbereidingen (kalfslever op z’n Venetiaans voor 650 fr. en lamskoteletjes gegrild met olijfolie en Provençaalse kruiden voor 695 fr.). Daarnaast zijn er diverse salades, die zowel als voor- of als hoofdgerecht gegeten kunnen worden. Côté Sud ligt aan de Antwerpse Groenplaats en dat betekent dat er ook heel wat Nederlanders over de vloer komen. De rekening wordt vergezeld van een glaasje uit het zuiden meegebrachte vodka en viooltjeslikeur.

Imperial, marktleider en sinds meer dan 70 jaar Belgisch specialist in visconserven, is sinds kort aanwezig in de versafdeling met het label Cuisine Marine. Na de Croc, gepaneerde vis en een gamma sausen, volgen nu de Marinades Imperial-Cuisine marine op basis van ansjovis, sardines en octopus. Het gamma bestaat uit 7 producten op basis van verse vis, volledig op traditionele manier bereid, zonder toevoeging van chemische stoffen of bewaarmiddelen. De gemarineerde vissen zijn klaar voor gebruik: men hoeft ze enkel te laten uitlekken en de vis kan als voorgerecht, in zakouski, op toast, in een gemengde salade, op pizza, bij pasta of als pains bagnats worden opgediend. In de luchtdichte verpakking kunnen de marinades 60 dagen op de aangewezen temperatuur worden bewaard. Van 109 tot 149 fr. in verpakking van 200 g. Info: 02-465 30 50.

Lekker Makkelijk en Lekker Zoet zijn twee nieuwe titels uit de aantrekkelijk uitgevoerde nieuwe serie Tip Culinair, Het Nieuwe Koken. In Lekker Makkelijk komen modern gepresenteerde, internationale maaltijdsoepen, gestoomde gerechten, stoofschotels, pasta en mie, rijst en couscous en nagerechten aan de beurt. Lekker Zoet is een smakelijk boekje voor zoetekauwen met recepten en foto’s van desserts, banketgebak, koekjes en cakes, zoete cadeautjes en chocoladebereidingen. De meeste recepten zijn geschikt voor beginnende koks. Uitg. V.N.U./Trion Uitgevers, 595 fr.

Van 11 tot 26 november ontvangen 10 wijnrestaurants in België de Roussillon als eregast. Tijdens deze gastronomische veertiendaagse worden wijnen uit de appellations Côtes de Roussillon, Côtes de Roussillon-Villages, Collioure, Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes en Banuyls gekoppeld aan een creatieve en gevarieerde keukenkunst, met respect voor de persoonlijke aanpak van elke restaurateur. De 10 deelnemende eethuizen zijn: Chez Marie, De la Vigne à l’Assiette, Le Pain et Le Vin (alle drie in Brussel), Othello (Gent), Hertog Jan en Zilveren Pauw (Brugge), Pazzo (Antwerpen), L’Air du Temps (Eghezee), Le Clos du Marmiton (Charleroi), La Ciboulette (Luik).

e-mail: vins.roussillon@prp.be

www.vins-du-roussillon.com

Pieter Van Doveren

Partner Content