Lima, fabrikant van biologische voeding, presenteert het boekje Biologisch Tafelen. Deze nieuwe gids over biologische voeding bevat meer dan 100 recepten en geeft antwoord op allerlei vragen over natuurvoeding in het algemeen en over specifieke producten. Hoe herken je biologische producten en wat zijn de labels? Wat zijn Lima’s basisprincipes en welke zijn de basisregels voor een gezonde voeding? Waarom biologische, volle granen? Waarom is de combinatie van granen en peulvruchten zo gunstig voor de eiwitaanvoer? Wat kan je doen met zeewieren en wat is kamut? Dat kom je allemaal te weten met het informatieve en prettig uitgevoerde boekje. Te koop in de natuurvoedingswinkel (155 fr.).

De streek Rhône-Alpen is een van de belangrijkste melkproductiezones in Frankrijk. In het hart ervan, in het natuurpark Pilat, bevindt zich de kaasfabriek Guilloteau. Het belangrijkste product is de smeuïge Pavé d’Affinois. Deze kaas wordt door middel van ‘ultrafiltratie’ geproduceerd. Het proces, waarbij de kaas niet meer wordt uitgeperst, wijzigt de productieketen en geeft de kaas een hogere kwaliteit. Want door deze unieke techniek is een selectieve filtratie mogelijk en kunnen de intrinsieke kwaliteiten van de melk beter worden behouden. Bij traditionele fabricageprocedures wordt namelijk een deel van de eiwitten en de calcium samen met de melkwei verwijderd. Ultrafiltratie behoudt calcium, fosfor en edele melkeiwitten. De vergelijking tussen een Pavé d’Affinois en bijvoorbeeld een camembert is frappant: de Pavé telt tweemaal zoveel calcium als een camembert (377 mg/100 g, tegenover 154 mg/100 g). Ook het fosforgehalte ligt hoger. Het vereenvoudigd productieproces garandeert tevens een homogene, smeuïge textuur van constante kwaliteit. De Belgische markt is goed voor 33 procent van de uitvoer van Pavé d’Affinois.

Ingenieur arts & métiers en fotograaf René Traversac ligt aan de basis van het concept château-hôtel. Omdat hij nergens de luxueuze gezelligheid vond die beantwoordt aan een zekere art de vivre, besloot hij zelf een prestigieus hotel te creëren in een renaissancelandhuis in de Anjou. Le Prieuré maakt vandaag deel uit van een unieke groep: de Grandes Etapes Françaises. Deze KMO groepeert 10 viersterrenhotels. Het familiebedrijf heeft tot doel oude landhuizen en kastelen te restaureren, te verbouwen en uit te baten als hotel. Het zijn stuk voor stuk viersterren-luxehotels met elk een eigen stijl en karakter. Les Grandes Etapes heeft in totaal 472 kamers en appartementen en zo’n 550 man personeel. De hotels worden vooral bezocht door vakantiegangers uit Frankrijk (40%), VSA (17%), Duitsland (9%), GB (9%), Zwitserland (5%) en België (5%).

Info: Maison de la France, Gulden Vlieslaan 21, 1050 Brussel. Tel. 0902.88025. E-mail: info@france-tourisme.be

Een leuk adresje buiten het Brugse toeristencircuit is Guillaume. Het bescheiden eethuisje is te vinden op enkele straten van ’t Zand en is ondergebracht in een voormalig café. Er is slechts een beperkt aantal tafels en op de muur staat de spreuk: “Gulzigheid is een grote zonde, maar wanneer u ze hier bedrijft, wordt ze u tweemaal vergeven.” En om dit te bevestigen verschijnt de eigenaar/chef-kok Wim Vansteelant aan tafel: zijn indrukwekkend postuur verraadt dat hij van lekker eten houdt. Hij kreeg een gedegen opleiding en won de prijs van Beste Juniorkok. De spijskaart verandert elke maand en vermeldt zowel grote klassiekers (garnaalcocktail of varkensniertjes op grootmoeders wijze) als meer gedurfde bereidingen (kalfshersens en garnalen met verse deegwaren en lichte Nantuasaus).

Guillaume, Korte Lane 20, 8000 Brugge. Tel. 050-34 46 05. Open van woensdag tot en met zondag, van 18.30 tot 24 u.

Frima herlanceert het gamma diepvriesmaaltijden Vitality. Het vernieuwde concept staat voor gevarieerde en gezonde voeding. Een Vitality-maaltijd bevat na opwarming 7 vitaminen en 4 mineralen, samen goed voor 20 tot 30 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Met meer groenten en een gecontroleerd vetgehalte van maximum 5 procent hoopt het merk een oplossing gevonden te hebben voor voedingsbewuste eters met weinig tijd. Het gamma werd uitgebreid met drie nieuwe gerechten: scharfilets met spinazie en worteljulienne, fijne kipfilet met dragonsaus en rijst, en penne met zomergroenten. Door de extra groenten is het gewicht toegenomen tot 425 g en de prijs bedraagt 159 fr. Info: 02-644 55 99.

Het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie houdt…

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content