Bistro Pottenbrug bestaat een kwart eeuw en is nog immer actueel: geen slechte prestatie wanneer men in acht neemt dat de Antwerpse horeca in 25 jaar grondig veranderde. Aan de basis van deze successtory staan Philip en Brigitte De Naeyer (links op de foto). Zij zijn afkomstig uit de modewereld en lieten zich indertijd inspireren door de Parijse bistromode. Toen waren er in Antwerpen alleen deftige eethuizen of snackbars: daartussen lag zo goed als niets. In Pottenbrug werd gezelligheid gekoppeld aan een eerlijke hap en de formule sloeg in. Het eethuis overleefde modes en zag de buurt veranderen: de louche cafeetjes maakten plaats voor chique boetieks en trendy eethuizen. Pottenbrug bleef onveranderd en het bruine interieur met planken vloer, de donker geverniste lambriseringen, de toog, de ingelijste affiches en de kleine schoolbordjes met suggesties en de constant geactualiseerde bistrokeuken trekken nog evenveel liefhebbers als eertijds.

Pottenbrug: Minderbroedersrui 38, 2000 Antwerpen. Tel. 03-231.51.47. e-mail pottenbrug@village.uunet.be

Noedels zijn Aziatische deegwaren, meestal gemaakt van tarwebloem, rijstbloem, boekweitmeel en meel van mungboontjes (voor de dunne, doorzichtige glasnoedels die vooral als vulling of garnering worden gebruikt). Sommige noedels worden in vellen verkocht, zoals loempiavellen, wontonvellen en rijstpapier. De bereidingsmogelijkheden zijn eindeloos. Sri Owen geniet in Engeland bekendheid als autoriteit op het gebied van oosters koken. Voor haar uit het Engels vertaalde boek Noedels Nieuwe Stijl reisde zij de wereld rond op zoek naar recepten. Kleurrijk is het door haar samengestelde receptenrepertoire en kleurrijk is de uitvoering van haar boek. Tirion Uitg., Baarn, 995 fr.

De firma Jules Destrooper bakt sinds 1886 koekjes en heeft daar volgens de traditie altijd verse boter voor gebruikt. De dunne speculaasjes van Destrooper gaan de hele wereld rond: je treft ze bij de koffie in de beste restaurants. De Biscuiterie breidt nu haar gamma uit en ging een overeenkomst aan met Ysco. Het resultaat is de Tuffino: de bekende knapperige boterwafels die per twee een flinke laag vanilleroomijs tussenin meekregen en vervolgens tot de helft werden ondergedompeld in chocolade. Ze zijn te vinden in de diepvriesrayon (120 fr.).

De Brusselse firma Didden begon in 1925 met de fabricatie van zachte mosterd van met bast en al geplette en vermalen zaadjes. Als tweede product kwam azijn: beiden zijn nog immer een referentiepunt van de firma. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer en werd het assortiment uitgebreid met klassieke sausen, zoals met de klopper gemaakte mayonaise Grand Mère. Bij de confituren treft men o.a. confituur van uien voor bij ganzenlever, confituur van uien uit de Ardennen voor bij pasteien en vleeswaren, confituur van uien en zeste van sinaasappel voor bij wild en wit vlees, confituur van vijgen voor bij ganzenlever en confituur van sjalotjes met witte wijn om wit vlees en wild te begeleiden. De prijs varieert van 45 tot 69 fr. voor een potje van 150 g.

Info: Tel. 02-468 29 40.

De wintereditie van het culinaire magazine spijs&drank is vanaf 30 november te koop in de krantenwinkel. Daarin onder meer: feestelijke suggesties met chocolade, truffel, eend, champagne en andere sprankelende wijnen, maar ook aardse ingrediënten als knollen, wortelen, paddestoelen en vruchten uit de bioboomgaard. We presenteren 10 uitmuntende wildrestaurants, proeven van de nieuwe bourgogne en gaan op culinaire ontdekking naar Lyon. Er valt ook een droomreis te winnen naar Mauritius.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content