Maredsous is marktleider in halfharde kazen van het type Abdijkaas en St.Paulin. Nieuw is de Maredsouskaas met gerookte smaak, Maredsous Belegen Abdijkaas en Maredsous Raclette Abdijkaas. Deze nieuwigheden werden ontwikkeld met respect voor traditie en kwaliteit en zijn verkrijgbaar in de supermarkt in de vers-afdeling en in de zelfbediening (vlootjes ‘gerookt’ en ‘belegen’ van 170 g aan 89 fr., en vlootje raclette van 320 g aan 149 fr.).

Voor een voorzichtig gekruide initiatie in de Thaise keuken is er Bois Savanes. Dit eethuis ging vooraf aan een golf van Thaise restaurants en biedt een gematigd gekruide en niet te extreme keuken. Bois Savane opende 16 jaar terug in een villa uit het begin van vorige eeuw, gelegen aan de Waterloose steenweg in Sint-Genesius-Rode. De twee Aziatisch gedecoreerde eetzalen bevinden zich op de eerste verdieping. Maryse Luyckx, stichtster van Bois Savane, keerde terug naar de eetzalen en ontvangt sinds kort opnieuw. Zij werd opgeleid in het bekende restaurant Blue Elephant en besloot na bezoeken aan Thailand om haar eigen eethuis te creëren. Nittaya werd 16 jaar geleden aangenomen als chef-kok en behield tot op heden de leiding over de keuken. Specialiteiten zijn: yam pla mug of een inktvissalade met ui, Thaïse kruiden en citroen (395 fr.), assortiment voorgerechten (425 fr.), ped ohb nam peung of gebraden eendenborst (595 fr.) en pla pao of vis van de grill (550 fr.).

Bois Savanes: Waterloose steenweg 208, 1640 Sint-Genesius-Rode. Tel. 02-358 37 78. Dagschotel: 295 fr., lunch 495 en 695 fr., menu met vier gerechten naar keuze 995 fr. Maandag-, dinsdag- en zaterdagmiddag gesloten.

Liefhebbers van de Franse keuken met zuiderse parfums komen aan hun trekken in Café de Bruxelles. Deze brasserie werd heropend door Fransman Jean Molas (eerder Bécasse Blanche, Brasserie Alma, Premier à Droite). Het interieur werd opgekalefaterd en in de open keuken kwam de Zweed Bengt Paulsson. Ook deze Scandinaaf is niet aan zijn proefstuk toe: hij werkte in gastronomische eethuizen in Frankrijk en exploiteerde in dezelfde straat jarenlang restaurant Mange Tout. Zijn repertoire vermeldt gerechten met mediterraan parfum, zoals ganzenlever uit terrine (550 fr.), stoofschotel van inktvis met courgette (375 fr.), duif uit Bresse met truffeljus (750 fr.), zeebrasem in zoutkorst (675 fr.) en gegrilde babykreeften uit de leefbak (750 fr.). Bengt Paulsson kookt met ervaring en gevoel en, zolang de prijzen op het huidige niveau blijven, is Café de Bruxelles een aanrader. Niet swing, wel lekker!

Café de Bruxelles: Waterloosesteenweg 599, 1180 Brussel. Tel. 02-346 32 18. Driegangenlunch 550 fr. Gesloten op zondagavond en maandag.

Wist je dat je tijdens je leven het gewicht van 12 olifanten verorbert! Wist je dat je binnenste biljoenen inwoners heeft! Wist je dat de dunne darm de oppervlakte van een tennisveld heeft! En waar komt de naam Yakult vandaan? Hoe leg je op een kleurrijke en eenvoudige wijze de ingewikkelde spijsvertering uit? Het antwoord op deze vragen en ook Het Grote Smulspel vindt men in een grappige brochure, die consumenten gratis kunnen aanvragen bij Yakult, via Tel. 0800-13621 of via internet www.yakult.be

Wie graag kokkerelt, weet dat het succes van een gerecht in een klein detail kan zitten. Dat vleugje vanille hier, een snuifje steranijs daar kunnen de maaltijd verheffen tot heuglijke hoogten. De nieuwe producten van olijfoliemeester Filippo Berio zijn gemaakt om een extra smaakbijdrage te geven. Het gaat om drie gekruide olijfoliën: met rode (chili)peper, met knoflook en met basilicum. De olijfolie met knoflook is vooral geschikt voor typische mediterrane gerechten, salades en grillades. Ook in pastasausen is deze olie welkom. De olijfolie met rode chilipepers is bestemd voor gerechten met pit, zoals gekruid vlees of exotische en Tex-Mex-gerechten. Ook pizza’s kunnen met deze olie worden besprenkeld. De olie met basilicum past vooral bij salades en tomaat met mozzarella. Filippo Berio werd geboren in 1829 in Oneglia en was amper 19 toen hij zijn eerste olijfolie op de markt bracht. De Filippo-kruidenolijfolies zijn verpakt in flesjes van 250 ml (135 fr.) en worden ingevoerd en verdeeld door de Charlier-Brabo Group (03-238 99 70).

De nieuwe editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content