Royal Windsor Hotel, Duquesnoylaan 5, 1000 Brussel, Tel. 02-505 55 00.

Een kleurrijke en smakelijke introductie in de Thaise cultuur en tradities biedt het Brusselse Royal Windsor Hotel met een negendaags festival Amazing Thailand. Van zaterdag 30 september tot zondag 8 oktober kan u er in het restaurant Les 4 Saisons genieten van authentieke Thaise gerechten bereid door uit Thailand overgekomen koks. De maaltijden worden opgeluisterd door Thaise muzikanten en dansers en tijdens het festival zijn er ook demonstraties van parasol-beschildering en het kunstig snijden van groenten en fruit. Men kan Thais eten à la carte of kiezen voor de Thaise zakenlunch ’s middags (1200 fr.), het avondmenu (1600 fr.) of de brunch (op 1 en op 8 oktober, 1350 fr.). Tijdens het festival is er een reis naar Thailand te winnen.

Een culinaire ontdekking in een grijze buitenwijk van Charleroi is de Clos du Marmiton. Het restaurant heeft aan de buitenkant weinig te vertellen en binnen is alles helder en wit. In de keuken staat Laury Zioui: hij werd in Casablanca geboren en ging in de leer in serieuze eethuizen, zoals Den Bijgaarden (Groot-Bijgaarden). Als chef-kok van de restaurants Piersoulx (Gosselies) en La Villa Romaine (Montignies-St.-Christophe) wist hij twee keer een Michelin-ster binnen te halen. Zioui geeft de gastronomische keuken een extra dimensie door deze subtiel te parfumeren met Noord-Afrikaanse invloeden. De gekarameliseerde jakobsschelpdieren met truffels, opgediend met een mengeling van krokante prei, linzen en schorseneren en een ravioli gevuld met gerookte ganzenlever, een zuringjus en een velouté van pompoen geparfumeerd met enkel druppeltjes intens smakende Marokkaanse Argan-olie zorgen voor culinaire momenten die men niet snel vergeet. De kok vormt een sterk team met wijnkeldermeester Gaëtan Calderini (de twee staan met eigenaar Luigi Balsarini op de foto). Deze vooruitstrevende sommelier weet wijnliefhebbers te verbazen met onbekende cru’s. Om de kwaliteiten van Clos du Marmiton te ontdekken, is er het Menu Métamorphose (vier gangen 1680 fr., met wijnen 2580 fr.).

Restaurant Clos du Marmiton: rue Jean Jaurès 11, 6010 Couillet. Tel. 071-43 81 35.

Het woord pompoen komt van het Oud-Franse pompon of pompion, dat is afgeleid van het Latijnse woord pepo, dat op zijn beurt weer komt van het Griekse pepoon of pepon. Het betekent zoveel als gekookt, gestoofd, of zo men wil, door de zon gerijpt. Omdat er veel verwarring bestaat rond de verschillende namen van soorten en rassen van pompoenen en kalebassen treft men in Het Complete Pompoenen Boek van Vicky Storck een uitgebreid hoofdstuk over de botanische achtergrond en de onderverdeling, gevolgd door hoofdstukken over de historische wetenswaardigheden. Het Complete Pompoenen Boek zou niet Het Complete Pompoenen Boek zijn als er geen informatie in stond over kweektechnische aspecten, het assortiment, over records en commerciële teelt, folklore en feesten, creatieve mogelijkheden en, last but not least, de culinaire geneugten. Daarbij wordt informatie gegeven over de voedingswaarde, de beste manier om pompoenen te kiezen en recepten met pompoen in de hoofdrol.

Groen Boekerij, Kosmos-Z&K: 800 fr.

Nieuw bij Lima is een ebbenhouten aceto balsamico, die vijf jaar de tijd kreeg om te rijpen op eikenhouten vaten en zo de typische lichtzure en zachte smaak kreeg. Lima koos de wijngaarden van Modena, het traditionele centrum van de aceto balsamico in het noorden van Italië, om daar de bio-balsamicoazijn te produceren. Het product krijgt zijn unieke karakter door een mengeling van volgens oude tradities gekookte druivenmost en kwaliteitswijnazijn. De Lima aceto balsamico kan, net als alle authentieke balsamicoazijnen, 20 tot 30 jaar op fles verouderen, zonder aan kwaliteit in te boeten, integendeel zelfs. Een flesje van 250 ml wordt in de natuurwinkel verkocht voor 237 fr.

Lima heeft ook een gamma plantaardige oliën in huis, waaronder sesam-, zonnebloem-, saffloer- en olijfolie. De Quattr’olio is een unieke mengeling van 4 oliën die zorgt voor een evenwicht in mono- en poly-onverzadigde vetzuren. De Lima biologische plantaardige oliën zijn ongeraffineerd en verkregen uit eerste koude persing.

Het nieuwe nummer van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en van de lekkere dingen van het leven houdt – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content