Voor een lekkerbek is een wandeling over een Franse markt in vele opzichten verrijkend. In het land van overvloed zijn er nog vele kleine boertjes die ‘kraam houden’. Hun producten zijn de trait d’union tussen het land en zijn bewoners. Je komt naar de markt voor artisanale producten en voor advies. De levendige Franse markten inspireren en maken de zintuigen wakker. Ze zijn ook een uiting van plaatselijke levenskunst: op de markt klopt het hart van een dorp of stad. Als dat ophoudt, verliest het leven van een gemeenschap glans en kleur. Daarom dragen Catherine Amor en Philippe Lamboley hun boek Markten in Frankrijk op aan alle mensen die houden van deze volkse vrijhandelsplaatsen. Hun boek laat zich lezen als een wandeling over met marktkramers gevulde pleinen en straten van kleine dorpen en grote steden. Begeleid door foto’s worden een zestigtal markten verkend.

Uitg. De Lantaarn, 998 fr.

Uit de uitgestrekte wijngaarden van Ernest & Julio Gallo in het zonovergoten Californië zijn er heel wat aangename witte wijnen afkomstig. Een aanrader is de Turning Leaf Chardonnay 1997, een frisse fruitige witte wijn, die koel wordt gedronken (10° C) en past bij lichte schotels, zoals groentegerechten, schaal- en schelpdieren, visgerechten met saus, gevogelte, wit vlees, barbecues, zomerse buffetten, enz… De wijn is gemaakt van chardonnay-druiven en profiteert van het gunstige klimaat (warme dagen-koele nachten). Om de fruitigheid te bevorderen gebeurt de gisting onder gecontroleerde temperatuur. De wijn roept de smaak op van appels en citrusvruchten, met een toets van vanille, zachte specerijen en eik. (aanbevolen prijs 289 fr.). Het gamma witte wijnen van Ernest & Julio Gallo omvat verschillende bekroonde witte wijnen, waaronder Sonoma County Chardonnay 1997, Laguna Ranch Vineyard Chardonnay 1996 en 1997 en Stefani Vineyard Chardonnay.

Invoer: Remy Martin. De topwijnen zijn alleen te koop in de detailhandel. De rest via supermarkten.

Op nummer 334 van de steenweg naar St. Job in Ukkel veranderde het landelijke restaurant Boerenhesp in Le Guignol. Het nieuwe decor is als een nostalgisch marionettentheater, met hoekjes die zich lenen voor een intieme tête-à-tête. Tussen poppen, die aan touwtjes aan het plafond hangen, worden landelijke gerechten in royale porties opgediend. De spijskaart vermeldt onder meer: hammetje met zachte mosterd (480 fr.), ballekes op z’n marrols (395 fr.), stoemp van de dag met worst en spek (395 fr.) en ribbetjes (450 fr.). De nagerechten krijgen extra veel aandacht omdat chef-kok Philippe De Falco banketbakker is van opleiding.

Le Guignol: 334 steenweg naar St. Job, 1180 Ukkel. Tel. 02-374 17 38. Bij mooi weer kan men buiten eten. Open tot 23.30 u. Zaterdagmiddag gesloten.

Achter het merk Elvea schuilt het verhaal van de Italiaanse broers Luigi en Francesco Vitelli, die in 1885, zoals zovele landgenoten, naar de Verenigde Staten trokken en er met succes een zaak begonnen. De naam verwijst naar de initialen van vader Luigi Vitelli en de naam van het plaatsje waar alles begon, Angri. Elvea was aanvankelijk vooral gekend voor de leuke kleine blauwe blikjes met dubbel geconcentreerde tomatenpuree. In de loop der jaren zijn nieuwetomaatproducten uitgebracht die het leven van de kwaliteits- en tijdsbewuste huisvrouw en -man vergemakkelijken. Zo zijn er Cubetti (tomatenblokjes) in easy-open blik, of Passata (gezeefde tomaten) in tetraverpakking. Maar ook: blokjes tomaat gekruid met chili of look, en blokjes met paprika, fijne kruiden of verse groenten. De Elvea-producten bevatten alleen natuurlijke producten. Op geen enkel moment worden er chemische bewaar-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.

De 15de editie van de Sint-Bacchuswedstrijd maakte zopas de lijst van bekroonde Roussillonwijnen bekend. De 20 laureaten en finalisten staan keurig gerangschikt in de catalogus van Sint-Bachus 2000. Onder de laureaten zijn 5 wijnen die ook in België te koop zijn: Domaine Lafage, Cuvée Le Vignon, Côtes du Roussillon Rouge 1998; Domaine Mounié, Côtes du Roussillon Villages Rouge Tautavel 1998; Banyuls, Select Vieux de l’Etoile 1981; Muscat de Rivesaltes, Domaine Cazes 1999; en Rivesaltes Ambré, Vignerons Catalans 1995. De catalogus en info omtrent de Belgische verdelers zijn te bekomen via: Centrum van de Roussillonwijnen, Roger Vandendriesschelaan 5, 1150 Brussel, Tel. 02-771 14 34, fax 02-771 71 98, e-mail: vins.roussillon@prp.be

De nieuwe editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content