Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Vlams in Hannover. Een kort bezoek aan het Belgian Beer Café in het Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Hannover kan een Vlaming veel ergernis bezorgen. Op de kaart staan immers: Boerenbrod met platte kaas, piepuitjes & radisjes, Croque Monsier met cornichons, ajuins en oliven, Salade Manneke Pis met sautere kipbrust, salade mesclun, ui, croutons, Geitenkaasje mt speck op toast. Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, die het café ondersteunde, zal hier ook wel niet gelukkig mee zijn, evenmin als de Vlaamse brouwers Moortgat en De Koninck neem ik aan… Machteld Leducq van Toerisme Vlaanderen verzekerde ons op 19 juni dat de kaart op hun aandringen in herdruk was. Ondertussen hebben we daar toch al bijna drie weken met de billen bloot gestaan…

Italië, del momento – een culinaire reis gaat over koken en eten in het hedendaagse Italië. Het salontafelboek is een Amerikaanse productie en werd uitgegeven door De Lantaarn, een handelsmerk van Time-Life Books dat voor kenners een kwaliteitsgarantie inhoudt. Het indrukwekkende boek is bestemd voor alle Italië-liefhebbers en vervangt het toonzettende werk dat in 1988 onder dezelfde titel werd uitgegeven. De zonnige levenskunst en rijke cultuur gekoppeld aan de authentieke hedendaagse kookkunst, waarin verse producten op een eenvoudige manier met elkaar worden gecombineerd, worden in dit bijzondere boek uitgebreid belicht via vlot leesbare informatieve teksten en paginagrote sfeerfoto’s. Het boek bevat 220 uitgesproken Italiaanse recepten, die komen van de Alpen tot Sicilië en van Ligurië tot Apulië. Het zijn meestal makkelijk te bereiden gerechten die in vele combinaties op tafel gebracht kunnen worden. (1998 fr.)

Marks & Spencer gaat ook voor bio met zijn Organic-gamma. De wet bepaalt dat een product met biolabel voor minstens 95 procent moet bestaan uit ingrediënten afkomstig uit de biologische landbouw. Marks & Spencer gaat verder en streeft naar de uitbouw van een gamma van 100 procent biologische producten. Het zijn niet alleen basisproducten als boter, suiker en brood maar ook fantasievolle broodjes, pizza’s, soepen en pasta’s. Elke maand zullen er nieuwe producten in de rekken liggen. Die zijn makkelijk te herkennen aan het Organic-label.

Info: 0800-13989.

Gezond, lekker, snel en relatief goedkoop zijn de noodle-maaltijden die men tijdens het lunchuur serveert in het sprookjesrestaurant Blue Elephant. De formule is geïnspireerd op de in Thailand zo populaire street-noodles, die daar dag en nacht in stalletjes op straat worden verkocht. Noodles zijn Aziatische deegwaren die meestal uit een kom worden gegeten. Blue Elephant staat bekend om zijn koninklijke Thaise keuken. Het luxerestaurant biedt een tiental noodle-variëteiten aan, die in prijs variëren van 350 tot 480 fr.

Waterloose steenweg 1120, 1180 Brussel. Tel. 02-374 44 68.

AGRA staat voor Asian Gastronomic Restaurants Association en verenigt de betere oosterse eethuizen van ons land. Naast de promotie van hun restaurants hebben de leden ook als doel de cultuur en de gastronomie van hun land van herkomst te laten ontdekken. Daarom worden er regelmatig gastronomische diners georganiseerd met telkens een ander thema. De vereniging telt dit jaar twee nieuwe leden: La Fontaine de Jade (Brussel) en Le Palais de Chine (Moeskroen). Er is een folder met adressen, te verkrijgen bij de leden of op het secretariaat: E. De Motlaan 9, 1000 Brussel. Tel. 02-644 01 40.

Uit elkaar: kok Axel Colonna-Cesari en Wouter Vandenhaute (onder meer bekend van het productiehuis Woestijnvis). De twee begonnen aan een opzienbarend culinair project in Heverlee, waar een alleenstaand huis uit de jaren ’50 met flinke middelen werd omgebouwd tot het open restaurant Couvert Couvert, met lambriseringen in tropisch hout en plafonds uit geprofileerde gegalvaniseerde platen. De 26-jarige Axel liep eerder in de kijker in het ouderlijk restaurant Le Flore in De Panne. Hij keert niet terug naar de kust maar gaat naar zijn vroegere leermeester Jean-Pierre Bruneau (Brussel), waar hij zich vooral met de traiteurdienst zal bezighouden. Wouter Vandenhaute gaat in zee met Veerle Nijs en Laurent Folmer, die op de grote markt van Tongeren met succes hun restaurant De Brasserie exploiteerden. Laurent Folmer is Fransman en werkte als banketbakker bij Fauchon en Marc Menau (beide in Frankrijk).

Couvert Couvert: Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Leuven-Heverlee. Tel. 016-29 69 79.

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content