Voor studenten van Vlaamse hotel- en koksscholen en voor fervente hobbykoks stelde Dirk De Wilde het vakboek Menuleer samen. Het volgt op de eerder verschenen handboeken Basisbegrippen in de keuken en Basisgerechten, die inmiddels standaardwerken zijn. Menuleer is het eerste vakboek dat over dit onderwerp verschijnt. Dirk De Wilde stelde als leerkracht vast dat menuleer een materie is waaraan, zowel binnen het horecaonderwijs als in de sector zelf, te weinig aandacht wordt besteed. Het belang van mooie spijs- en menukaarten, met goed geformuleerde en foutloze benamingen van gerechten, is het visitekaartje van een bedrijf. De auteur stelde ook vast dat het Vlaams gastronomisch landschap niet meer wordt gedomineerd door de klassieke Franse keuken. Zo wijzigde ook het benoemen van de gerechten in de loop der jaren. Daarom werd doelbewust afgestapt van de louter Franse spijs- en menukaarten en overgeschakeld op hedendaagse, Nederlandse benamingen van gerechten. Klassieke garnituurbenamingen leverden de meeste moeilijkheden op. Uitg. Pelckmans, 525 fr.

Tegenover het station, in hartje Zaventem, ligt Serenata, een Italiaanse brasserie die horden liefhebbers van de trans-Alpijnse keuken trekt. De keuken staat onder leiding van Salvatore Igenito, die vroeger in eethuis Pastissimo (Herderstraat, Brussel) al had laten zien dat er honderden manieren zijn waarop je pasta kan bereiden. Het decor van Serenata is olijfgroen en theatraal. Er is een uitgebreide spijskaart met succesnummers als: carpaccio io E of gemarineerde tonijn en zeeduivel met oesterzwammen en bieslook (575 fr.) en tagliatelle cavaglione of lintvormige pasta met meloen, parmaham, parmezaankaas en roomsaus (490 fr.). Midden in de open keuken staat een pizzaoven met houtvuur. In de centrale keuken worden ook de gerechten voor de aanpalende wine-bar klaargemaakt. In deze intieme bar, die recentelijk door Salvatore werd geopend, kan men 200 verschillende Italiaanse wijnen degusteren. Voor de wijnen per glas is er doorlopend keuze uit tien verschillende flessen. Doe je een ontdekking, dan kan je via de winkel een kistje mee naar huis nemen.

Serenata, restaurant & wine-bar: Heldenplein 10, 1930 Zaventem. Tel. 02-725 49 29. Zondag gesloten.

Een natuurproduct is niet noodzakelijk een biologisch product. Wat een natuurlijk en biologisch product wel gemeen hebben, is dat ze geen additieven (kleurstoffen, bewaarmiddelen …) bevatten, niet-geraffineerd en volwaardig zijn (met behoud van alle kiemen en vezels), en dat ze rijk zijn aan vitaminen en vezels. De voedingswaarde is hoger en ze bevatten beduidend minder nitraten en water, waardoor ze een vollere smaak hebben. Een biologisch product is echter meer dan een natuurproduct en wordt zonder chemische meststoffen of synthetische pesticiden geteeld. Bjorg is de merknaam van een uitgebreid gamma biologische voedingsproducten dat vele facetten van de voeding bestrijkt: van basisingrediënten tot ontbijtproducten en nagerechten. In het aanbod vind je dus zowel olijfolie als tarwebloem en deegwaren, speculaas en diverse broodproducten tot sojaproducten en honingwafels. Het Bjorg-aanbod wordt gecontroleerd door officieel onafhankelijk erkende organisaties, zoals Blik, Ecocert en Skal volgens de Europese richtlijn van juni 1991. Blik controleert de volledige teelt, productie, verwerking en commercialisatie en reikt het bekende biogarantielabel uit. Bjorg-producten zijn te koop in de meeste supermarkten.

Marks & Spencer presenteert Count on Us, een nieuwe reeks light-producten. Het gaat om gezonde en evenwichtige voeding, caloriearm, met maximum 3 procent vetstoffen en… smaak. Er zijn gevarieerde klassieke of exotische gerechten, die gaan van een volledige maaltijd tot groentegarnituur, via snacks en desserts. Enkele voorbeelden: Rogan Josh met garnalen (165 fr.), Indische tafel voor twee (395 fr.), Chinees en toch niet vet (115 fr.), groenten (115 fr.), verse groentesoep (115 fr.) en chocolademousse met minder dan 3 procent vetstof (25 fr.). Alleen te koop bij Marks & Spencer ( Tel. 0800/13989).

De nieuwe editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content