Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

De tijd waarin champagne enkel bij het nagerecht werd gedronken, ligt ver achter ons. Champagne wordt tegenwoordig als volwaardige wijn beschouwd, die men, net als rode en witte wijnen, op onze tafels terugvindt. Door zijn specifieke kwaliteiten is champagne een onmisbare partner geworden van de meest gesofisticeerde culinaire creaties. Dit heeft Veuve Clicquot bij de lancering van de Millésimé ’95 van drie van zijn cuvées ( Vintage Réserve, Rosé Réserve en Rich Réserve) willen aantonen. Als ideale metgezel van de Vintage Réserve ’95 (1500 fr.), een bewaarchampagne die sterk wordt gekenmerkt door blauwe druiven, werd kaviaar gekozen; bij de Rosé Réserve ’95 (± 1600 fr.), die zijn kleur dankt aan de rode Bouzy, ging de keuze naar gerookte zalm. Een riskante uitdaging, want het gerecht moet hier worden gekoppeld aan een altijd fruitige wijn met een lichtrinse toets en met aroma’s van rood fruit en viooltjes. Als derde mariage werden foie gras en Rich Réserve ’95 (1500 fr.) samengeplaatst. Traditioneel zijn likeurwijnen, zoals Sauternes en Jurançon, de favoriete metgezel van ganzenlever. Maar bepaalde champagnes, zoals de Rich Réserve, die nochtans onder de categorie van ‘droge’ wijnen wordt gerangschikt, beschikken eveneens over de nodige kwaliteiten om foie gras te begeleiden.

Het Dagelijks Brood is in de eerste plaats de geschiedenis van Alain Coumont, een ambitieuze Belgische kok die na de hotelschool van Namen bij Franse goden als Georges Blanc in dienst trad en samen met Michel Guérard het boek Minceur Exquise in de beroemde collectie Les recettes originales de… bij Robert Laffont uitbracht. Terug in Brussel opent hij Café du Dôme aan het Brusselse Rogiersplein. Coumont begint dan met het idee te spelen om terug te gaan naar de basis: water, bloem en zout en hij ontwikkelt het concept van Het Dagelijks Brood. Het basisproduct is zuurdesembrood, dat meegenomen of ter plaatse gegeten kan worden van het ontbijt tot het eind van de dag. De bezoekers komen voor een sfeer, een manier van consumeren en voor het gamma exclusieve producten. Inmiddels zijn er tien jaar verlopen sinds de oprichting van de eerste winkel in de Brusselse Dansaertstraat. Het puur Belgisch concept is vandaag aanwezig in wereldsteden als Parijs, Rome, München, Genève, Aix-en-Provence en New York. In Vlaanderen en Wallonië zijn twaalf winkels. Alain Coumont verkocht zijn aandelen aan de Belgische bakkerijgroep Van de Kerckhove en blijft op afstand betrokken bij de ontwikkeling.

Salsa’s, relishes en dipsauzen is een zomers boek met recepten en foto’s van eenvoudig te maken, zonnige sausen en salades. Ze zijn gebaseerd op vers fruit en groenten in combinatie met smaakgevers als kruiden, knoflook en chilipepers en passen bij het aperitief, op een buffettafel of bij een barbecue in de tuin. Bij salsa’s, relishes en dips horen rauwe dipgroenten, nacho-maïschips, tacochips, eenvoudige schotels als gegrilde vis of vlees. Probeer eens een muntachtige perzik-komkommersalsa bij gebraden lamsvlees of een chocolade-bananendipsaus met aardbeien aan spies. De smaken uit het boek gaan van zacht tot pikant; kruiden en specerijen als koriander, gember en kaneel zorgen voor exotische parfums. Heel wat van de sausen zijn in een wip op tafel en hoeven bij de bereiding niet eens verwarmd te worden. Foto’s helpen om stap voor stap de aangegeven bereiding te maken. Uitg. de Lantaarn, 650 fr.

De laatste jaren zijn er hoe langer hoe meer liefhebbers van zwarte chocolade. De trend zet zich voort en de liefhebber van donkere chocolade zoekt naar nieuwe belevingen binnen het aanbod. Daarom komt Côte d’Or met Sensations, een nieuw gamma chocoladetabletten met een hoog cacaogehalte. Het werd ontworpen om de zintuigen te prikkelen en bevat vier verschillende specialiteiten: Sensations Brut met 86% cacao en de ruwe kracht van gebrande cacaobonen, Sensations Intense met 70% cacao, bestaande uit verschillende laagjes zwarte chocolade met fondantvulling (tegelijk smeuïg en knapperig), Sensations Noir Orange waarin de lichtbittere smaak van gekonfijte sinaasappelschillen een goed huwelijk vormt met de krachtige smaak van pure chocolade met hoog cacaogehalte, en Sensations Lait Intense waarin een subtiel laagje cacao werd toegevoegd aan de zachtheid van melkchocolade.

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content