Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Het mosselseizoen draait al enkele weken op volle toeren. De eerst aangevoerde mosselen waren van prima kwaliteit maar werden duur betaald. De kwekers schatten dat ze dit seizoen slechts 60 miljoen kg kunnen aanvoeren. De magere zaadvisserij van voorjaar 1999, in combinatie met de stormen van afgelopen winter, lijkt de boosdoener te zijn. Vorig seizoen bedroeg de aanvoer 90 miljoen kg. De helft van de in Zeeuwse wateren bovengehaalde mosselen gaat naar België, 25 procent naar Frankrijk en slechts 20 procent blijft in Nederland. Het mosselseizoen loopt tot 8 april 2OO1. Op zaterdag 19 augustus is het Mosseldag in Yerseke met gratis mosselen eten, vlootschouw en animatie.

Info: www.mosseldagyerseke.nl

Antonio Carluccio, de uit Italië afkomstige populaire Engelse tv-kok, heeft al een resem succesvolle kookboeken op zijn naam. De laatste jaren reisde hij de wereld rond en maakte kennis met verschillende keukenculturen, maar toch bleef de Italiaanse keuken favoriet. Terug in Italië constateerde Carluccio tevreden dat de recepten die zijn moeder hem leerde, nog immer actueel zijn. In de goede Italiaanse keuken doet men geen concessies. Wel is er vandaag behoefte aan een efficiëntere manier van bereiden, zonder dat de kwaliteit inboet. Carluccio geraakte in de ban van de Slow Food Society, die in 1986 werd opgericht door Carlo Pertini uit Bra in Piëmonte. Leden van deze vereniging nemen tijd om te genieten van liefdevol bereid voedsel, in een vredige omgeving, in het gezelschap van gelijkgestemde mensen. In het boek Mijn Italiaanse Keuken is een feest serveert Carluccio tips en recepten van traditionele gerechten, waarbij moderne en praktische methoden worden gebruikt. Zo kan men kennismaken met de smaak en de kwaliteit van het voedsel zoals dat vroeger gegeten werd en die we zo graag willen behouden. Culinaire Boekerij, Kosmos – Z & K., 800 fr.

Nog al te vaak beheersen starre clichés het gebruik van bourgogne bij bepaalde gerechten. Wat de schenktemperatuur betreft, moet men weten dat wijn die ’s zomers, in een warme omgeving wordt geserveerd, om de 6 minuten 1 graad warmer wordt: het is dus beter om meerdere keren minder wijn in de glazen te schenken. Droge witte, aromatische bourgognewijnen serveert men tussen 12 en 18°C. Bij de rode geldt: hoe hoger het tanninegehalte, hoe groter de noodzaak om de wijn op een milde temperatuur te serveren. Een zomerkeuken vraagt om frissere, minder krachtige wijnen. Men heeft de neiging om hiervoor droge, witte wijnen te gebruiken die ‘dorstlessend’ zijn, zoals Rully blanc, Santenay, Chablis of Ladoix 1er cru. Maar ook rode bourgognewijnen kunnen op een verrassende manier gecombineerd worden met dezelfde gerechten: de zuurtegraad en de fijne tannines onderstrepen de lichtheid van de gerechten. Bij courgettebloem gevuld met gevogeltemousse met crème van zomertruffel (foto) bijvoorbeeld, past zowel een Santenay blanc als een Marsannay rouge. De algemene regels zijn: bij lichte gerechten horen lichte wijnen; bij eenvoudige gerechten, jonge wijnen; bij een verfijnde keuken, grote wijnen. Een witte drinkt men bij voorkeur voor een rode, een jonge liefst voor een oude, een lichte voor een krachtige wijn.

www.vinsdebourgogne.net of www.vins-bourgogne.fr

Een Belg en een Italiaan in de keuken, een Ier en een Engelsman in de eetzaal: dit is Le Garde Manger. Zo’n jaar geleden associeerden Bryan Cunningham en Claude Libert zich om een ‘apero-bar-restaurant’ te openen. Het werd een succes omdat de eenvoudige maar smaakvolle inrichting, de ontspannen sfeer, het pretentieloze eten en de lichte prijzen in de smaak vielen bij overwegend jonge mensen. ’s Middags is er een lunch met voor- en hoofdgerecht voor 450 fr. De spijskaart vermeldt gerechten als: tagliatelle met scampi’s en currysaus, eendenborst met rood fruit en in huis bereide nagerechten, zoals chocolademousse, Apfelstrudel en tarte tatin. De wijnen, bieren of cocktails kan men ook bestellen zonder eten. Of voor de lunch met een sandwich of een samengestelde salade. De muziek komt van Cuba, Brazilië en Spanje. Voor warme dagen is er aan de straatkant een verhoogd terras.

Le Garde Manger: Washingtonstraat 151, 1050 Brussel. Tel. O2-346 68 29. Dagelijks open, behalve op zaterdagmiddag en dinsdag.

De nieuwe editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is vanaf 31 augustus te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content