Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

“Het is mooi geweest”, zegt Roger Souvereyns. “Ik ben 62 jaar en heb 47 jaar in de keuken gestaan!” Bij gebrek aan opvolgers verkocht de bekende Limburgse restaurateur de aandelen van het door hem gecreëerde hotel-restaurant Scholteshof. Sinds 1 juni is Leon Das de nieuwe chef. Roger Souvereyns zal deze Hasseltse traiteur nog twee jaar begeleiden. Leon Das deed eerder vijf jaar lang ervaring op in het Scholteshof. Roger Souvereyns heeft via het veilinghuis Christies zijn persoonlijke collectie schilderijen te koop aangeboden. Het Scholteshof is er wat leger en minder mooi op geworden maar blijft onder dezelfde naam als luxerestaurant opereren. De traiteurdienst zal verder worden uitgebreid met een afdeling ‘feesten aan huis’ en in de vroegere privé-woning van Roger Souvereyns komt ’t Kruid, een bistro met snelle service en een vetarme keuken gebaseerd op groenten en kruiden.

Scholteshof: Kermstraat 130, 3512 Stevoort. Tel. 011/25.02.02.

Delhaize komt met diverse nieuwigheden. Mediterranean Delight is een nieuw gamma producten, geconcipieerd om gerechten de typische smaken uit het Midden-Oosten mee te geven. De specialiteiten worden bewaard in koudgeperste olijfolie en er is keuze uit: zongedroogde olijven, gefruite knoflooksnippers, wortelsuprème op Marokkaanse wijze, zongedroogde tomatenreepjes en gekookte knoflookteentjes. De prijzen gaan van 79 tot 119 fr. per pot. Fluff is marshmallow om te smeren en wordt gemaakt van maïssiroop, kandijsuiker, eiwit en vanille. Fluff komt uit de Verenigde Staten en wordt gebruikt als broodbeleg en als taartgarnituur. De prijs per pot bedraagt 103 fr. In het gamma IJs op z’n Italiaans (Straciatella, Cappuccino enz.) zijn er de nieuwe aroma’s Amarena en Perzik (109 fr. per liter).

Philippe Capelle is de gedreven kracht achter Quality & Tradition. De fabrikant uit Waterloo stelt sinds 1984 een groeiende keuze aan ambachtelijk geproduceerde producten voor, zoals uitstekende ganzenleverpastei, fijne terrines en artisanaal bereide vleeswaren (Lyon-worst met pistaches, witte boudin met ganzenlever, gevulde varkenspoot en een ruime keuze worsten voor de barbecue). Quality & Tradition groepeert een twintigtal mensen, voor het merendeel koks en charcuteriebereiders. Onder leiding van Philippe Capelle zoekt het team naar bereidingen die verbazen door hun fijne smaak en uitstekende kwaliteit, zoals gebraiseerde eendenborst met ganzenlever of olivade met gestreepte zeebarbeel en gedroogde tomaten. De firma stelt tevens een fijn kruidenassortiment voor.

Quality & Tradition: Madeliefjeslaan 55, 1410 Waterloo. Tel. 02/357.07.70.

Carte d’Or is het stokpaardje van Ola en omvat een reeks luxe-ijsdesserts en frisse sorbets. Deze zomer voegt Carte d’Or de nieuwe sorbets Peer en Mango en de recepturen Crème Caramel en Nocciolato aan zijn gamma toe. Deze nagerechten veroorzaken in de mond diverse gewaarwordingen: zo ervaren de smaakpapillen het frisse van het ijs, het smeuïge van de saus en vinden ze er verrassende stukjes ingrediënt in terug.

De ambitieuze superrestaurateur Alain Ducasse staat aan het roer van een tiental verschillende restaurants, waarbij twee gastronomische eethuizen waaraan drie Michelinsterren kleven (zie Weekend Knack van 5 april 2000). Zijn Parijse restaurant aan de Avenue Raymond Poincaré (vroeger eethuis Robuchon) is ondergebracht in een monumentaal pand dat toebehoort aan Amerikaanse investeerders en aan de groep Accor. Ducasse hield geen geld over om huur te betalen, want om de beste te zijn had hij voor 50 klanten 50 doorgewinterderde koks en obers nodig. Restaurant Alain Ducasse in Parijs werd dus al die tijd kunstmatig in leven gehouden. Nu laat Ducasse weten dat, in het kader van een overeenstemming, het restaurant aan de Avenue Raymond Poincaré per 14 juli niet meer de naam Alain Ducasse zal dragen. De superrestaurateur en de groep Accor zijn wel tevreden over de kwaliteit van hun korte samenwerking en gaan elders verder, onder meer in restaurant Il Cortile en Spoon in Parijs. Het restaurant Alain Ducasse heropent na de vakantie opnieuw binnen de muren van het prachtige hotel Plaza Athénée (23-27 avenue Montaigne, Parijs). Er zijn dan opnieuw drie restaurants in de wereld die de naam Alain Ducasse dragen: in Parijs, Monaco en in New York. De verdere avonturen van de springende Franse restaurateur zijn te volgen via: www.alain-ducasse.com

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content