Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Weight Watchers brengt een aantal nieuwe bereide gerechten op de markt, waarbij men mikt op mensen met interesse voor ‘lekker eten’ en ‘voedingsevenwicht’. De voedingsbalans wordt bereikt door een optimale calorie-inbreng en een juiste verhouding tussen koolhydraten (50%), vetstoffen (30%) en eiwitten (20%). Groenten nemen een belangrijke plaats in. De recepten zijn origineel en de producten bieden een regelmatige kwaliteit door de keuze van ingrediënten, juiste kooktijden en de kruidenselectie. Weight Watchers’ schotels zijn gebruiksklaar voor de microgolfoven. Nieuw zijn de twee individuele porties in één verpakking en de volgende bereidingen: Couscous Ras-El-Hanout (189 fr.), kabeljauw op krokante wijze met aardappelen en spinazie (185 fr.), ham en spinazie met gratin dauphinois (239 fr. voor 2 schotels) en tian van witte vis met courgettes (239 fr. voor 2 schotels). Het gamma is beschikbaar in de meeste supermarkten.

De Noord-Afrikaanse keuken is geliefd in België en ons land telt menig Marokkaans en Tunesisch restaurant. De Algerijnse keuken is echter nauwelijks present. Tassili is een authentiek Algerijns restaurant met een Algerijnse keukenbrigade en een indrukwekkend Algerijns decor. Aan het roer staat Ahcène Fenek, een Algerijns zakenman die zich aanvankelijk bezighield met import en export van en naar Algerije en later restaurants opende in Parijs en Troyes. Aan de Brusselse Wolvengracht verbouwde hij een vroegere meubelwinkel. Het restaurant werd gedecoreerd met bewerkte plafonds, mozaïek, kolommen en gipsen beelden die zijn geïnspireerd op de Berber-motieven uit de beroemde grotten in de Tassili-streek. Kenmerkend voor de Algerijnse keuken is het fijn griesmeel, dat meestal driemaal achtereen wordt gestoomd en daardoor licht verteerbaar is. De bereidingen zijn minder pikant dan de Tunesische en de Marokkaanse. Het restaurant Tassili heeft een tiental couscous-variëteiten op de kaart en typische gerechten als rachta (verse, in huis bereide deegwaren met een saus op basis van raapjes), chakhchoukhia (bladerdeeg met gekruide, rode saus) en Turks geïnspireerde bereidingen, zoals boreks en chorba. Op weekdagen is er een Algerijns specialiteitenmenu aan 550 fr.

Le Tassili: Wolvengracht 11, 1000 Brussel. Tel. 02/219.15.68. Dagelijks open; oosterse danseressen in het weekend.

Jamie Oliver is 23 jaar oud en de nieuwe culinaire wonderboy van de Engelse tv. Hij groeide op in een pub in het dorp Clavering, in het noorden van Essex en hielp als kind in zijn vrije tijd in de keuken achter het café. Jamie besloot op zijn 15de om van koken zijn beroep te maken. Zijn passie voor verfijnd eten ontstond in Frankrijk tijdens een werkstage in Château Tilques. Terug in Londen ging Jamie in de leer bij Antonio Carlucci en geraakte in de ban van Italiaans eten. Hij leerde dat in de Italiaanse keuken het overbodige achterwege blijft en dat alles wordt teruggebracht tot de basis. In The Naked Chef heeft hij de essentie van het koken toegepast op zijn gerechten. Het resultaat is een boek vol eerlijke, voor iedereen toegankelijke bereidingen. Waar het voor populaire Jamie om draait, is: met minimale moeite een maximum aan smaak op tafel brengen!

De Essentie van het Koken, Jamie Oliver, The Naked Chef: uitg. Culinaire Boekerij, 995 fr.

Tijdens het Wereldkampioenschap van de Wijnen op de Heizel namen 41 specialisten deel aan het kampioenschap van de Belgische barmannen. Winnaar werd Carlos Pina met de cocktail Het Jaar 2000. Carlos is 17 jaar barman in het Brusselse Royal Windsor Hotel. Het recept van zijn (te) zoete cocktail is: 3 cl Havana Club, 2 cl Banana Crème, 1,5 cl grenadine siroop, 1/2 cl (?) mango jus en een versiering van appel in bloemvorm met kersje en een blaadje munt.

Royal Windsor Hotel: Duquesnoystraat 5, 1000 Brussel. Tel. 02/505.55.55.

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content