Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Unieke restaurants van Brussel en hun lekkerste recepten is de titel van een aantrekkelijk verpakte wegwijzer naar vermakelijke eethuisjes in de hoofdstad. Van Amadeus, via Beni Znassen en Le Pain et le Vin naar Wasabi: in het boek vind je geen stijf gastronomisch gedoe maar wel 34 trendy eethuisjes waar vlot en smakelijk wordt getafeld. Er is een uitgebreide ingrediëntenlijst weergegeven met afbeeldingen van modieuze ingrediënten, zoals lollo rosso, rucola en pandanrijst, er zijn basisrecepten van tapenade en kruidenboter en de koks van de opgenome eethuizen geven allemaal twee van hun voorkeurrecepten vrij. De gevarieerde gerechten geven een stand van zaken van de hedendaagse kookkunst. Zodoende is dit werkje zowel gids als actueel kookboek. The Right Guide is een uitgave van mo-media, Breda, 499 fr.

L 112 is niet aan zijn eerste leven toe. Het anti-conformistische eethuisje opende in 1997 al onder dezelfde codenaam (die staat voor Lesbroussart straat 112. De minimalistische inrichting schrok blijkbaar af en de deur ging in februari 1999 dicht. Nu probeert blonde Jane het opnieuw: deze voormalige antiquair maakte van het eethuis een sfeervol babbelrestaurant voor dertigers. Met muren in pasteltinten, tafels in gebeitst hout en, als exotisch tintje, stoelen in rotan en een bar bekleed met bamboe. Boven de toog hangt een collectie hengels en een van de dubbel-cd’s van Buddha Bar is favoriet. Jane sloot een zakelijk verbond met de vroegere kok Bernard André. Vanuit de eetzaal zie je via de geopende keukendeur hoe hij de ingrediënten op de borden samenbrengt. Zijn gepersonaliseerde bereidingen dragen het parfum van zuiderse kruiden en specerijen. Succesnummer is eendenlever met exotische kruiden op toast van kruidkoek. Wij proefden van smakelijke gerechten als agnolotti-deegwaren, gemaakt met inktvis en saffraan met farce van krab (320 fr.), met garnaalmousse gevulde inktvisjes met inktvisboter (420 fr.), gelakte eend zoals in Peking met reepjes prei en flensjes (550 fr.) en tortellini met noten en gorgonzolasaus (450 fr.).

L 112, 112 Lesbroussartstraat, 1050 Brussel. Tel. 02-640 83 43. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Ruime keuze aan wijnen van ± 600 fr. Dagschotel 300 fr. Bediening in het Frans. Elke maand heeft er een thema-avond plaats met een eenheidsmenu en ambiance tot laat. Bij mooi kan je buiten eten op het terras in de ommuurde achtertuin.

Fine Fleur is een pilootproject uit West-Vlaanderen dat dient om creatieve tuinders te ondersteunen en minder bekende en nieuwe groenten te introduceren en te promoten. In het verleden was het immers vaak zo dat nieuwe producten of vergeten groenten werden gelanceerd op de veiling maar niet echt tot de consument kwamen. Bij het project zijn kwekers, de Reo Veiling in Roeselare, groothandel, een twintigtal speciaalzaken in groenten en fruit en de verbruiker betrokken. Het bijbehorende label Fine Fleur, fijne groenten, fijne mensen! verwijst naar topkwaliteit van bijzondere West-Vlaamse producten, zoals Japanse bundelzwam & beukenzwam, Chinese spinazie (lenga lenga), paksoi, romanesco (torentjesbloemkool), snijbiet, witte komkommer en kookrabi.

In de 20ste eeuw leerden wij in Europa heel wat nieuwe vruchten kennen, zoals de banaan en de kiwi. De kiwi kwam uit Nieuw-Zeeland. Ook de Zespri Gold, een nieuwe fruitvariëteit, komt van Nieuw-Zeeland, waar de vrucht rijpt langs de Bay of Plenty (de Baai des Overvloeds). Op afstand lijkt de nieuwe vrucht op het traditionele kiwifruit. Er zijn echter verschillen: de vorm is meer eivormig en heeft een parmantig puntje bovenaan, de kleur van het vruchtvlees is goudgeel en de smaak lijkt op een mengeling van perzik, mango, meloen met een vleugje citrus. De Zespri Gold is rijk aan vitamine C (tweemaal de dagelijkse behoefte), vitamine E, kalium en magnesium. Vanaf juni tot de herfst zal dit zoet zonnekind bij het zomerfruit liggen.

Screwpull staat bekend als de Rolls-Royce van de kurkentrekkers. Het merk blijft kwaliteit en techniek koppelen aan een mooi en licht verteerbaar design. Voor de zomer brengt Screwpull een nieuwe collectie uit, met een knipoog naar zomerse barbecues met een glaasje rosé, een fris wit wijntje of een rode landwijn. Fresh Wines is de naam van deze nieuwe lijn kurkentrekkers, uitgevoerd in drie kleuren die deze van witte, rosé en rode wijn benaderen. De transparente kunststof versterkt het zomerse effect. Naast de tafelmodellen (1040 fr.), zijn er zakmodellen (1040 fr.), bijbehorende capsulesnijders (495 fr.), wijnstops (919 fr.) en cadeausets (1399 fr.).

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content