Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Wanneer de zon de tuin verwarmt, is het tijd voor de barbecue en een maaltijd onder vrienden. Voor wie op zoek is naar eenvoudige gerechten, is er Crispy Maïs van Marie Thumas. Deze speciaal gecultiveerde krokante maïs heeft grote, platte, felgele en zoetsmakende korrels. Met Crispy Maïs geef je in een handomdraai een zomers tintje aan recepten. De korrels kan je warm of koud opdienen, bij gazpacho, vlees, vis of andere groenten. Voor durvers is er zelfs een nagerecht met een verrassende combinatie van ijs met chutney, abrikozenconfituur, mango, papaja en maïs (zie foto). Crispy Maïs bestaat ‘puur natuur’ (39 fr. voor een blik van 300 g) of vermengd met andere groenten, zoals Maïs Mexicana (met doperwtjes en rode paprika, 39 fr. voor 300 g), Festini (fijne doperwtjes en wortelstaafjes, 35 fr. voor 300 g) of als Crea Salade (69 fr. voor 580 ml) zoals Sicilia (met olijven en artisjok) en Mexicana (met rode bonen en paprika).

Inter Rhône, de Interprofessionele organisatie van de wijnen uit de Côtes du Rhône, komt met een nieuwe internationale wedstrijd bestemd voor de leerlingen van de hotel- en sommelierscholen. Aan de eerste editie nemen zeven landen deel, waaronder ook België. De selectieproeven en de nationale finale van de Challenge Côtes du Rhône 2000 vonden plaats op 16 maart. Als winnaar kwam Geoffrey Hendrikse (foto) naar voren. Hij vertegenwoordigt de hotelschool Ter Groene Poorte van Brugge en heeft de moeilijke taak op zich genomen om onze driekleur te verdedigen op 22 mei tijdens de grote internationale finale te Avignon. Voor hij zich in wijnkennis specialiseerde, beëindigde de 22-jarige Geoffrey Hendrikse zijn hotelstudies. Hij deed ervaring op in keuken en eetzaal in de vermaarde Nederlandse restaurants ’t Groot Paradijs (Middelburg) en Oud Sluis (Sluis).

Op 4 juni vieren kinderen en moeders hun vader en echtgenoot. Johnnie Walker komt voor vaderdag met iets speciaals. In een aantal hypermarkten kan iedereen die vader met een origineel geschenk wil verrassen een boodschap laten graveren in een Johnnie Walker Black Label-fles. De actie loopt van eind mei tot midden juni. Info: Eva Somers, Tel. 02/713.07.11.

Op 10 juni wordt de aftrap van de Eurocup 2000 gegeven. Naar aanleiding van dit belangrijke sportevenement lanceert Godiva een souvenirdoos Europe 2000 met 12 heerlijke pralines. Het zijn 6 duo’s die tot de grote klassiekers van het Godiva-aanbod gerekend mogen worden. De doos bevat onder meer: de gekende Carré van melkchocolade, praliné en harde nougat en de praline Fabiola, die dateert van het huwelijk van koning Boudewijn met de Spaanse doña Fabiola de Mora y Aragon. De aanbevolen verkoopprijs bedraagt 370 fr.

Midden-Oosten, Aromatische Schotels uit een Gevarieerde keuken is een van de titels uit de reeks De Beste Keukens. Meer dan 3000 jaar was het Midden-Oosten de smeltkroes van vele beschavingen, zoals de Babylonische, Armeense, Assyrische, Perzische, Griekse en Romeinse. Daardoor heeft de keuken een bijzonder kosmopolitisch karakter gekregen. Vele schotels hebben historische achtergronden, zoals een Perzische khoresh, die is samengesteld uit een harmonie van ingrediënten die het oude Parthische geloof in de eeuwige strijd tussen donker en licht weerspiegelt. Tot de belangrijkste ingrediënten van het Midden-Oosten horen tegenwoordig: melk, honing, yoghurt, kaas, fruit en vooral veel groenten, met name knoflook en uien. In het boek Midden-Oosten komen klassieke recepten aan bod uit Perzië, Syrië, Libanon, Turkije en Noord-Afrika. Uitg. De Lantaarn, 498 fr.

De zomereditie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – is vanaf 25 mei te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content