Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

The Sushi Bar is half bar/half eethuis, en is gelegen in de Brusselse universiteitswijk. Je kan er voor een redelijke prijs proeven van de lekkere Japanse hapjes met rauwe vis (50 à 90 fr. het stuk). Achter de toog staat Bungo, de Japanse sushimeester; als hij er niet is, snijdt eigenares Valérie de vis. Zij woonde in Australië en geraakte daar in de ban van de Japanse rijstcanapés. Een degustatie komt op 700 fr. en dan krijg je een groot bord met een assortiment sushi’s, compleet met sterfruit, lompviseitjes, zoete spinazie, Zuid-Amerikaanse ceviche en een kom soep. Die soep wordt hier niet, zoals in Japan, na de maaltijd opgediend, maar vooraf. Voor 1500 fr. kan je à volonté naga-sushi eten.

The Sushi Bar: Jaargetijdenlaan 123, 1050 Brussel. Tel. 02/640.97.77.

Ken Hom is de ambassadeur van de wok. Volgens de populaire televisiester is de Thaise keuken momenteel meer geliefd dan de Chinese. Hij speelt in op deze trend en presenteert het boek Thais Koken met de Wok, 130 gemakkelijke gerechten uit de Thaise keuken. De recepten gaan van klassiek tot gepersonaliseerde fusiongerechten, en variëren van appetizers tot salades, soepen, gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, met gevogelte, varkens- en rundvlees, en rijst-, pasta- en groentebereidingen. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de ingrediënten maar ook aan het keukenmateriaal. Voor Ken Hom snijdt het mes namelijk aan twee kanten, want met dit boek wordt terloops de verkoop van de Ken-Hom-wok aangezwengeld. Tirion, 995 fr.

Alain Troubat is de chef-kok van het gastronomisch restaurant Trèfle à 4 in Genval. Ter gelegenheid van het bijzonder jaar 2000 pakt hij uit met een nieuw initiatief: het favoriete gerecht van 10 grote chefs en vrienden – stuk voor stuk Fransen – omringd door een compleet, streekeigen menu en een uitgekiende selectie van aangepaste wijnen. Tien grote Franse restaurateurs zagen dit idee wel zitten. Hervé Raphanel van La Clé des Champs uit het Noord-Franse Halluin opende de reeks. De tocht gaat door heel Frankrijk, van Toulouse naar Lyon, van Baskenland naar Parijs, van de Lot naar Morbihan, van Cancale in Bretagne tot Roanne, waar het beroemde eethuis van Troisgros de eer krijgt. Alain Dutournier van restaurant Carré des Feuillants in Parijs vertrouwde het recept toe voor ‘kip van Chalosse met gekonfijte uien’, Gerard Garrigues van restaurant Pastel in Toulouse suggereerde een ’tarte tatin met rapen en ganzenlever’ en hopelijk kiest Jean-Paul Lacombe van restaurant Léon in Lyon zijn ‘gâteau van varkenspoten met cantharellen’. Een Meesterkok en zijn Streekmenu kost 2000 fr. voor vijf gangen, één glas wijn per gang inbegrepen. Uit de gasten die het menu kiezen, worden maandelijks 2 x 2 gelukkigen getrokken die worden uitgenodigd voor een etentje in het restaurant van de desbetreffende meesterkok.

Trèfle à 4: Château du Lac, avenue du Lac 87, 1332 Genval. Tel. 02/654.07.98.

Les Jardins de Bagatelle heeft zijn onderkomen in drie prachtig gedecoreerde zalen van een wijndepot uit 1907. Wedgewood-tegels uit het begin van vorige eeuw met daarboven fresco’s van een Tibetaanse monnik, stoelen overtrokken met namaak luipaardvel en een napoleontische canapé zorgen voor een opeenvolging van stijlen en voorwerpen. De sprookjessfeer wordt nog verrijkt met gerechten van over heel de wereld. Marie-Louise Borremans is de gedreven kokkin. Zij is geboren in Congo uit een Afro-Europese familie. In Zaïre had zij een restaurant met Franse keuken. Haar grootste wens was een restaurant met een multiculturele ondergrond. Zo werd Les Jardins de Bagatelle in 1992 geboren. De spijskaart vermeldt exotische bereidingen als: yam ped van geparfumeerde eend met koriander (450 fr.), moussaka van groenten (390 fr.), Tibetaanse momo of gestoomde ravioli van kalfsvlees (350 fr.), kip moambe (590 fr.) en liboke van vis (690 fr.). Les Jardines de Bagatelle heeft naast de grote zaal ook een kleine privé-zaal, een atelier en een tuin die een juweeltje is in het hart van Brussel. Bij mooi weer kan men daar, onder oude kerselaars, gezellig tafelen tussen rabarber, tijm, lavendel, rozemarijn en andere aromatische kruiden.

Les Jardines de Bagatelle: Herderstraat 17, 1050 Brussel. Tel. 02/512.12.76 – http://bagatelle.infonie.be; er is een privé-parking.

Het nieuwe nummer van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en houdt van de lekkere dingen van het leven – ligt vanaf 25 mei in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Partner Content