PIETER VAN DOVEREN

AINSLEY

Ainsley Harriott is de olijke, zwarte Engelse televisiekok, die ook in ons land bekendheid geniet. Van zoveel populariteit moest een kookboek komen. Voor Snelle Keuken (oorspronkelijke titel: GourmetExpress 2) bedacht Ainsley honderd recepten die relatief makkelijk te bereiden zijn en die passen in de moderne manier van leven. Zijn verzameling is samengesteld uit gerechten van over de hele wereld, zoals risotto uit Italië, lamscassoulet uit Frankrijk, patatas bravas uit Spanje of lamsschenkel Rogan Josh uit India. Het vlot uitgevoerde boek is bestemd voor een breed publiek en de recepten zijn zo opgevat dat zelfs beginners zelfvertrouwen kunnen kweken. Uitg. Terra/Lannoo, 22,50 euro.

ZOMERSE BORDEAUX

Om op een prettige, zonnige manier kennis te maken met diverse aspecten en tinten van bordeauxwijn – rood, wit, rosé en clairet – is er de derde uitgave van de Gids van de Zomerterrassen. De gids is een initiatief van het promotie-orgaan Maison desBordeaux et Bordeaux Supérieurs, en vermeldt in ons land adressen, van het Land van Gaum tot aan de kust, in de stad en op het platteland, om buiten te tafelen en te genieten van zomerse bordeauxwijntjes. De restaurants zijn ingedeeld per provincie en van ieder restaurant vind je een foto van het terras, een kleine omschrijving en praktische informatie, zoals openingsuren, gemiddelde prijzen en budgetvriendelijke tips voor wijnen. De gids ligt gratis ter beschikking bij een aantal gespecialiseerde wijnhandelaars. Een lijst van deze handelaars is op te vragen via 02 639 61 11. De gids kan ook schriftelijk worden besteld door de aanvraag, samen met drie zegels van 0,42 euro, op te sturen naar: Gids van de Zomerterrassen, c/o Stallestraat 140 B, 1180 Brussel.

KWALITEITSLABEL

Delhaize lanceerde recentelijk het nieuwe label Controle & Origine in al zijn verkooppunten. Voor de producten die het label krijgen, garandeert Delhaize de meest volledige kwaliteitscontrole van bij de producent tot in het verkooppunt. Dat is slechts mogelijk via een gedetailleerd lastenboek en zeer strikte controles, uitgevoerd door onafhankelijke controle-organismen, die bovenop de interne controles komen. Het nieuwe logo wordt toegekend aan producten die nu reeds een specifiek label dragen, zoals Meritus (rundvlees), Certus (varkensvlees), BVC (kalfsvlees), Fruitnet (Belgische appels en peren), Terra Nostra (aardappelen), Biogarantie, Label Rouge (gevogelte), Meesterlijck (ham). Naast deze producten, zullen ook producten die voldoen aan door Delhaize zelf ontwikkelde lastenboeken het logo Controle & Origine krijgen. A-tot-Z-lastenboeken (van oorsprong tot eindproduct) vormen hét middel om een optimale veiligheid van producten te garanderen. De eieren van Delhaize zijn reeds het voorwerp van dergelijke ketencontrole en de kippen zullen weldra volgen.

LANDELIJK

Voor nostalgische zielen, die hun geitenwollen sokken nog in de kast hebben, is er Ferme de la Strijk. Deze simpele Logis de charme ligt verscholen in een groene, heuvelachtige plek in het Land van Herve en toont het landelijke gezinsleven in osmose met de omgeving. Ferme de la Strijk wordt uitgebaat als een vereniging zonder winstgevend doel, die werd opgericht om de eigenheid van de streek te beschermen. Aan het hoofd staat een moeder bijgestaan door haar kinderen. Achter Ferme de la Strijk schuilt ook een stukje levensfilosofie: het voedsel is 100 procent biologisch en staat onder controle van Ecocert, het organisme dat de biologische productie certificeert. Het gebouw dateert uit de achttiende eeuw en heeft de vorm van een gesloten vierhoek, waar de tijd lijkt stil te staan. Het is een plaats waar alles bewaard blijft: de oude houtoven, de meubels, schoorstenen in Delfts aardewerk, arduinen tegelvloeren enz. Moeder Claude Rigaux is een ecologische kok, die kiest voor eenvoudige, huiselijke bereidingen, zoals haan met cider of gekonfijte gans. Ook de wijnen zijn van biologische origine.

Ferme de la Strijk: route de Val Dieu, Aubel. 087 686 374. Maandag en dinsdag gesloten. Menu 4 gangen, 26 euro (gratis voor kinderen onder de 6 jaar en 13 euro voor jongeren tot 16 jaar). Kamers vanaf 44 euro. Verblijfformules in halfpension van 36 tot 60 euro (1ste dag) en van 25 tot 35 euro (vanaf de 2de dag).

STEEDS MEER

Bio is een maatschappelijk fenomeen: het aandeel van deze voedingsmiddelen in de distributie in ons land is vorig jaar gestegen met 48 procent ten opzichte van 2000. De toegenomen biomarkt bereikt vandaag ongeveer 37 procent van de consumenten. Zij zouden naar eigen zeggen één tot twee keer per week bio eten. In 1997 bedroeg de omzet van bioproducten 62 miljoen euro, in 2001 was dit reeds 198 miljoen euro. Om in te spelen op deze algemene trend heeft de keten Match gekozen voor een nieuwe oriëntatie. In de winkels geven groene panelen, met stempels die een boom in een handpalm voorstellen, aan waar bioproducten zich bevinden. De meer dan vierhonderd bioproducten zijn samengebracht in gemakkelijk te identificeren afdelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content