PIETER VAN DOVEREN

DELIA SMITH

De Britse krant The Independent noemt Delia Smiththe darling of the cooking classes. In haar eerste boek Delia’s How To Cook ( Keukengeheimen in de Nederlandse vertaling), ter begeleiding van de gelijknamige BBC-televisieserie, vertelde de keukenkoningin alles over eieren. Haar advies is immers: “Als je wilt leren koken, begin dan met eieren.” Er volgde een tweede deel en Delia werd de meest succesvolle kookboekenschrijfster van Engeland (inmiddels verkocht zij ruim 15 miljoen boeken!). Onlangs verscheen het derde en tevens afsluitende deel van deze succesvolle reeks Keukengeheimen. Ook hier gaat zij verder op haar zoektocht naar de oorsprong, naar de basistechnieken van het Engelse koken. In Keukengeheimen III vind je naast vergeten Engelse klassiekers (zoals oud-Engelse apple hat) gelukkig ook meer avontuurlijke internationale bereidingen, zoals Thaise krabsalade met mango of gegrilde pijlinktvis met chiliconfituur. Het verzorgd uitgevoerde boek is ingedeeld in acht hoofdstukken: keukengerei, apparaten die werken, peulvruchten bereiden, basistechnieken van het inmaken, lekker slank, patés en voorgerechten, warme pudding en feesten en partijen . Uitg. Schuyt & Co/Standaard Uitg., 35,65 euro.

DESIGN

In 2001 werd het aluminium inbouwconcept van Zanussi bekroond met de Good Design Award van het Chicago Athenaeum. De toestellen werden vormgegeven door het eigen Zanussi Industrial DesignCenter uit Pordonone (Italië). Dit jaar stelt Zanussi een compleet gamma van tien inbouwovens voor, met dezelfde Quadro-vormkenmerken als het gelauwerde inbouwconcept, dat wil zeggen: strakke rechthoekige vormen, donkere frontbeglazing en een zwarte handgreep (prijzen van 294 euro tot 994 euro). Het gamma omvat zeven traditionele multifunctionele ovens, een stoomoven, die tevens beschikt over de functies die eigen zijn aan een multifunctionele oven, een oven met een zijdelingse deuropening en een 90 cm brede oven. Wil men eenvormigheid, dan is er keuze uit twee Quadro-combimicrogolfovens. De ovens, de microgolfovens en de liftdeur voor een bestaande microgolfoven, zijn verkrijgbaar in roestvrij staal dat speciaal is behandeld, waardoor het minder gevoelig is voor vette vingerafdrukken. Info: 02 363 04 44.

CRISIS

De koffiesector beleeft momenteel de grootste crisis sinds mensenheugenis. De Internationale Koffie Organisatie (ICO), een onderdeel van de Verenigde Naties, trekt aan de alarmbel. Vijf jaar terug werd nog 1,96 euro per pound (= 454 g) betaald. Inmiddels is de indicatieprijs gedaald tot minder dan een derde van deze prijs. De oorzaak van het ineenstorten van de markt ligt bij de overproductie. Volgens de cijfers van het ICO verkocht men in het oogstjaar 2001/2002 wereldwijd bijna 110 miljoen zakken koffie van 60 kilogram. Het wereldverbruik bedroeg echter slechts 105 miljoen zakken. Het overaanbod deed de prijs zakken tot ongekend laag niveau. In de huidige situatie gaat er een steeds kleiner deel van de consumentenverkoop naar de producent. Deze koffiecrisis zal ernstige sociale en economische gevolgen hebben. Wereldwijd zijn 25 miljoen gezinnen afhankelijk van de opbrengst van de koffieteelt. Koffieproducerende landen die zwaar onder deze crisis lijden, zijn onder meer: Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. Alleen al in Mexico en Midden-Amerika raakten reeds een half miljoen arbeiders van koffieplantages hun werk kwijt.

GELATINE

Gelatine op basis van runderbeenderen kwam in opspraak door de dollekoeienziekte. Inmiddels heeft een internationale studie van het gelatineproductieproces bevestigd dat er geen overblijvende besmetting gevonden kan worden in de gelatine. Om de consument gerust te stellen en om een duidelijk antwoord te verschaffen op veel gestelde vragen over gelatine, de productiemethode, grondstoffen, de toepassingen van gelatine (gaande van alimentatie via medische tot fotografische toepassingen) en over gezondheid en gelatine, is er de brochure Kompas. Deze is gratis te bekomen door een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde omslag, formaat A5, met een postzegel van 0,79 euro te sturen naar: Kompas, c/o Interel Mariën, Tervurenlaan 402, 1150 Brussel.

VASTE WAARDE

L’Ecailler du Palais Royal bestaat 34 jaar en is een van de meest conservatieve eethuizen in ons land. Het interieur is dat van een Engelse gentlemen’s club, met ruitjesstoffen en lambriseringen in donker hout. De vermogende burgerclientèle is oud geworden met het restaurant en zetelt laag aan de tafels op het gelijkvloers en in de eetzaal op de eerste verdieping of schuift bij elkaar aan de lange bar. In L’Ecailler kan je al terecht voor zes dagverse oesters (dagprijs) met een karaf champagne (41 euro) of voor beroemde Ecailler-gerechten, zoals Suprème van griet met mosterd (32 euro), Zeetong façon Ecailler met wittewijnsaus, mosterd en blokjes selder (35 euro) en Wit van tarbot Condorcet met schijfjes tomaat en champignons en een saus van Noilly Prat en dragon (45 euro). L’Ecailler kreeg recentelijk een nieuwe directie: zaaldirecteur René Falke, die als een leeuwentemmer in de eetzaal stond, en sausenpaus Antilio Basso, bereikten de pensioengerechtigde leeftijd en werden vervangen door de nieuwe zaalmeester Koen De Vos (links op de foto) en door de nieuwe eigenaar Richard Hahn (rechts). Deze innemende kok werd opgeleid in klassieke restaurants, was van 1983 tot 1986 souschef in de Ecailler en van 1988 tot 1999 chef-kok van het Brusselse restaurant La Maison du Cygne. Om de kookstijl van het huis voort te zetten, werkte Hahn de afgelopen twee jaar naast Antilio Basso.

L’Ecailler du Palais Royal: uitsluitend vis, schaal- en schelpdieren. Bodenbroekstraat 18, 1000 Brussel. 02 512 87 51. Zondag gesloten. Geen menu’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content