PIETER VAN DOVEREN

MAX HAVELAAR

Men schat dat er in Brazilië 2,5 miljoen kinderen van 10 tot 14 jaar als seizoenarbeiders werkten op plantages in 1998-1999. Het handelt hier voornamelijk over plantages van citrusvruchten en suikerriet. Brazilië is de grootste producent ter wereld van sinaasappelsap, en exporteert voornamelijk naar Europa. Kinderarbeid (onder de 14 jaar) is volgens de plaatselijke wet verboden, maar door het probleem van de lage lonen worden ouders er vaak toe aangezet hun kinderen mee te nemen op de plantages om zo het gezinsinkomen aan te vullen. Max Havelaar controleert o.a. de naleving van de ILO-conventies, zoals het verbod op kinderarbeid en gedwongen arbeid. Met het oog op een duurzame ontwikkeling wordt er bovendien een minimumprijs vastgelegd, die de productiekosten, de sociale en de ecologische kosten moet dekken. De Belg consumeert gemiddeld 18 liter sinaasappelsap per jaar. Het eerste sinaasappelsap met het keurmerk voor eerlijke handel (Max Havelaar) staat sinds kort bij Delhaize in de schappen in eenliterverpakking en is afkomstig van de Braziliaanse boerenorganisatie Coagrosol. Naast eerlijke koffie en sinaasappelsap zijn er ook thee en honing met het keurmerk van Max Havelaar bij Delhaize te vinden.

CHINESE CHOCOLA

Laurent Gerbaud, licentiaat Middeleeuwse Geschiedenis aan de ULB, is reeds lang in de ban van China. Tijdens het schrijven van zijn thesis ontdekte hij de wereld van de chocolade. Hij schreef zich in op de avondschool voor chocoladebewerking en ging in de leer bij Planète Chocolat, vastbesloten om later zijn liefde voor China en chocolade te verenigen. Na het behalen van zijn diploma’s, doorkruiste hij China met de rugzak en vestigde hij zich in Shanghai, waar hij met de steun van vrienden en zijn ‘adoptie-familie’ in zijn keuken een bescheiden chocoladeproductie begon. Omdat het wettelijk kader de commerciële mogelijkheden voor buitenlanders belemmert, keerde Laurent Gerbaud terug naar België. Daar creëert hij chocolade met typische Chinese smaken. Oranges de Shanghai is zo’n lekkernij, gemaakt van met bittere chocolade omgeven gekonfijte kumquats. Mendiants zijn delicatessen van bittere chocolade en gegrilde zoete en zoute gedroogde vruchten, pistachenootjes, amandelen en cashewnoten. Truffes noires maakt Laurent zonder boter, maar met ganache van zwarte chocolade en gekookte room. Zijn specialiteiten worden inmiddels verkocht in een vijftiental delicatessenwinkels en tearooms in Brussel, Londen en Parijs. Het logo van Laurent Gerbaud is een rode zegel met antieke karakters, die het woord ‘chocolade’ in Oud-Chinees symboliseren.

Chocoladebewerker Laurent Gerbaud: Centre Dansaert, Aalststraat 7, 1000 Brussel. 02 213 36 36.

MET UITZICHT

Het mooie weer komt er aan en het is tijd voor een culinaire uitstap. In Tilff, aan de oevers van de Ourthe, op enkele kilometers van Luik, nam François Tonglet een bestaand restaurant over. De oude burgerwoning onderging een metamorfose en de eetzaal werd aan de waterkant uitgebouwd met tropisch hout en glas. Vanaf het terras en vanuit de werelds ingerichte eetzaal heeft men uitzicht over het water en de flanerende of joggende voorbijgangers. Tonglet is alles behalve beginner: hij liep korte stages bij supersterren als Roger Souvereyns, Alain Passart en Michel Guérard en is eigenlijk autodidact. Hij opende in Luik op korte tijd vier eethuizen onder eigen naam. Hij kookt met gevoel en het gebruik van kruiden en specerijen is zijn stokpaardje. Klassiekers van de spijskaart zijn: krokant gebraden duif met gekarameliseerde bouten (25 euro) en eend in bloedsaus, gemaakt met behulp van een zilveren eendenpers (24 euro).

Restaurant François Tonglet: Rue Damry 11, 4130 Tilff. 04 221 06 37. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. In het weekend is reserveren aangeraden. Menu’s: 25, 32, 41 en 50 euro.

FINALE

Om de twee jaar vindt in Lyon de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or plaats, waarbij getalenteerde jonge koks het tegen elkaar opnemen om de kleuren van hun land te verdedigen. Tijdens de nationale selecties in het Hilton-hotel van Antwerpen werd Donald Loriaux, bijgestaan door zijn commis Antoine Huart, weerhouden om ons land te vertegenwoordigen tijdens de finale in januari 2003 in Lyon. Hij werkt bij Bruneau in Brussel en won eerder dit jaar de prijs van de beste ambachtelijke kok, uitgeschreven door de vereniging van Meesterkoks van België.

VEILIG GRILLEN

Het Belgian Barbecue- en Grillcenter Bleeckx promoot barbecuen als totaalgebeuren, niet alleen voor een volledige zomerdag, maar ook in het voor- en najaar. Er zijn namelijk barbecues op de markt die zijn uitgerust om het hele jaar door lekker en gezond te grillen, te roosteren, te bakken of te wokken en van ontbijt tot nagerecht. In het BBC- en Grillcenter wachten een 50-tal verschillende modellen en allerhande accessoires. Daarbij onder meer de European Outdoor Chef, een avant-gardistische barbecue uit Zwitserland met een wereldwijd gepatenteerd kooksysteemFunnel 28 TM. Het geheim schuilt niet in de lava- of keramiekstenen, maar in een trechteropstelling vlak boven de brander. Zo vallen er geen vetten en sappen in de vuurgloed en kan men gezond en veilig grillen met behoud van het typische barbecue-aroma. Het centrum geeft praktisch advies, workshops en cursussen rond ‘Buiten Koken’.

Belgian Barbecue- en Grillcenter Bleeckx: Mechelsesteenweg 211, 2820 Bonheiden. 015 55 05 15.

www.bleeckx.be (vanaf juni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content