Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Gezonde toekomst

Een evenwichtige voeding legt de bouwstenen voor een gezonde toekomst. In het boek Superfood voor kinderen gidsen de auteurs Michael van Straten en Barbara Griggs de lezers naar een degelijke opbouw van lichaam en geest via een honderdtwintigtal voedingswaren, tal van menusuggesties en honderd zestig makkelijk te realiseren superfoodconcepten. Niet alleen volledig samengestelde weekmenu’s komen aan bod maar ook alternatieven voor fastfood en snelle snacks. Michael van Straten is een bekende Britse alternatieve dokter: hij is onder meer actief als osteopaat, acupuncturist en voedingsconsulent. Barbara Griggs schrijft al 25 jaar over alternatieve geneeskunde. Vanuit de opgedane ervaring werd een hoofdstuk speciale problemen opgenomen met aandacht voor eetstoornissen, allergieën, hyperactiviteit en ADHD. Uitg. Globe, 20,90 euro.

Klassebrasserie

Brussel heeft er een nieuwe kwaliteitsbrasserie bij: Le Verlaine, gelegen op het gelijkvloers van het bekende en onlangs prachtig gerenoveerde Hotel Amigo Brussels, op drie passen van de Grote Markt. Het hotel werd in 1957 gebouwd met Spaanse bakstenen, afkomstig van de overblijfselen van het in 1953 gesloopte klooster van de Visitandinnen. Het hotel verving de gevangenis van de Amigo, die voor het eerst in 1522 werd gebouwd. Volgens historici zou de naam Amigo toe te schrijven zijn aan het feit dat de Spaanse soldaten in de 16de eeuw het Vlaams onvoldoende beheersten. Ze zouden het woord vrunt (gevangenis) met het woord ‘vriend’ verward hebben. De Franse dichter Paul Verlaine bracht na een ruzie met dichter Arthur Rimbaud een nacht in deze gevangenis door (10 juli 1873). Brasserie Verlaine is een hedendaags-gezellige plek, aangekleed met edele materialen, zoals hout (vloer en tafels), marmer (buffet) en leder (banken en stoelen). De kok Jan Vangoidsenhoven presenteert een Frans-Belgische keuken. Er zijn klassieke gerechten (oesters, ganzenlever, kreeft, tong, fazant, steak tartaar) en gerechten om te ontdekken, zoals bavarois van geitenkaas met brandnetels, zuurkool uit de Noordzee, rode filet op oosterse wijze, lamsboutje met linzen en met feta gevulde pequillo’s en ‘kletskop’ citroencrème.

Le Verlaine: Stoofstraat 9, 1000 Brussel. tel. 02-547 47 15. Open voor ontbijt, lunch, lichte maaltijd en diner.

Speels vieruurtje

Twaalf jaar geleden gaven de winkels met gastentafel van Le Pain Quotidien de smaak van het goede brood van weleer terug. De formule van de Belgische zuurdesemboterham, oorspronkelijk uitgedacht door Alain Coumont, veroverde de wereld en werd van New York tot Los Angeles, van Rome tot Genève, van Aix-en-Provence tot Parijs, én in België (22 winkels) het symbool van een levensstijl. Om de jonge klanten mee te laten smullen van de lekkernijen werden een bijzondere ontbijt- en lunchformule en vieruurtjes ontwikkeld, waarbij ieder kind een kleurboekje met kleurpotloodjes krijgt aangeboden. Bij het ontbijt hoort een malse koffiekoek met boter, biologisch vruchtensap en bioyoghurt (4,50 euro). ’s Middags vormen belegde boterhammen de hoofdmoot, vergezeld van salade, soep, bioyoghurt of brownie (7,50 euro). Het vieruurtje verrast met een assortiment driehoekjes en soldaatjes met zoet beleg en naar keuze een boterham met chocolade, confituur of platte kaas met bruine suiker (4,50 euro). Info: tel. 02-428 38 00.

Gewaarborgd

De Etrusken hebben als eerste de olijfoliecultuur verspreid in de vruchtbare streek van Toscane. Op de 73.000 hectaren heuvels bebouwd met olijfboomgaarden wordt jaarlijks ongeveer 20.000 ton olijfolie Extra Virgine geproduceerd. De olie wordt geëxtraheerd uit verschillende olijfvariëteiten. De oorsprong en de eigenheid van olijfolie Extra Virgine toscano worden met een eigen label gegarandeerd door het Consortium van de Toscaanse Olijfolie. De ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ is gewaarborgd door een productielastenboek dat regels voorschrijft van de teelt tot het bottelen. In 2001 kregen 750.000 liter toscano-olijfolie het comformiteitscertificaat.

Voedingsvezels

Gezondheid en wellness zijn actuele thema’s, waar ook grote merken op inspelen. Als marktleider van deegwaren bracht Soubryvolkoren- en zesgranendeegwaren op de markt. Volkorenproducten zijn rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen en hebben een gunstige werking op de darmfunctie en het lichaamsgewicht. De zesgranendeegwaren (spaghetti en spirelli) halen hun smaak uit de mengeling van harde tarwe, maïs, spelt, rogge, rijst en haver. De volkorendeegwaren van Soubry bestaan in vijf vormen: spaghetti, capellini, spirelli, penne en gnocchini.

De lente-editie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content