Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Zelf bakken

Kookboeken komen tegenwoordig veelal uit Engeland, waar ze aan de lopende band worden geproduceerd. Ook Bijzonder Brood, de Lekkerste Recepten uit de Hele Wereld werd uit het Engels vertaald. Auteur is Linda Collister. Zij begon haar carrière als kokkin van koningin Elizabeth (of dit een goede referentie is, is niet zeker). In ieder geval schreef Collister verschillende broodboeken, die een commercieel succes werden. Voor Bijzonder Brood verzamelde zij recepten uit de hele wereld. Duidelijke omschrijvingen, stap voor stap uitgelegd en vergezeld van helder fotowerk, reduceren de kans op mislukken. De opgenomen broden zijn typisch voor Amerika, Noord- en Oost-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Italië of Spanje. Linda Collinster geeft naast recepten ook informatie over bloem, gist, zuurdesem en technieken van kneden en bakken. Uitg. Terra/Lannoo, 14,95 euro.

Duurzaamheid

Ethisch ondernemen is aan de orde van de dag. Een voorbeeld zijn de vissticks van het zeep- en levensmiddelenconcern Unilever, die sinds kort het keurmerk dragen van de Marine Stewardship Council (MSC). Het label betekent dat de Unilever-vissticks, in tijden dat de zee op een onbehoorlijke manier wordt leeggevist, maatschappelijk verantwoord zijn. MSC is een internationale organisatie die vissers bepaalde eisen oplegt, zoals vangstquota’s, een minimale grootte van de mazen van de netten en het respecteren van bepaalde vangsttijden. Unilever kiest voor duurzaamheid, door – in plaats van koolvis – te kiezen voor de Hoki, een duurdere Nieuw-Zeelandse witvis. Ook op andere gebieden streeft Unilever naar duurzaamheid, onder meer in de landbouw bij de teelt van palmolie, thee, tomaten, spinazie en erwten. De onderneming is goed voor de verwerking van 28 procent van de wereldproductie van spinazie, die wordt gekweekt voor diepvriesproducten. Dertien procent van alle bevroren doperwtjes wordt door Unilever geleverd.

Gerijpt aan de plant

De zomer komt eraan en dat betekent een overvloed aan natuurlijke gezondheid, recht van het veld of van de boom. In tijden dat 80 procent van de producten die wij consumeren industrieel werd getransformeerd, verwonderen wetenschapslui zich over de rijkdommen van zomerfruit dat aan de plant is gerijpt. Vruchten die op het juiste moment worden geplukt, zijn rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Frankrijk levert heel wat van dit gezonde zomerfruit, zoals meloenen, druiven, pruimen, abrikozen, perziken en nectarines. Meloenen zijn verkwikkend en verfrissend. Het is fruit om af te slanken, want ondanks de honingzoete smaak, levert de meloen minder dan 50 calorieën per 100 gram. Een abrikoos is een tonische vrucht vol pro-vitamine A en kalium en een bron van vitamine C. De abrikoos is de bondgenoot van de sportievelingen. De pruim mag ook mee in de knapzak als opkikker voor wandelaars. De koolhydraten worden op progressieve wijze opgenomen door het organisme. De druif brengt ons de mineralen om goed te functioneren en zorgt voor inwendig evenwicht. De voedingsbestanddelen van perzik en nectarines lijken sterk op elkaar. Beide zijn rijk aan carotenoïden, die instaan voor een mooie, gezonde huid.

On line

Virtueel wijndegusteren en aanschuiven aan een degustatietafel met bekenden uit de Belgische wijnwereld, dat kan via www.underthecork.be en www.msn.be. Under The Cork is een wijnsite die een voortrekkersrol wil spelen en met dit nieuwe initiatief de drempel tot wijnkennis en -proeven probeert te verlagen. Hiervoor gingen de makers een samenwerking aan met MSN, de portaalsite van Microsoft. Zo kan Under The Cork een live, door experten op de site becommentarieerde degustatie presenteren, die iedereen kan downloaden en op eigen tempo en in het gewenste gezelschap kan volgen en naproeven. Het virtueel proeverspanel zal, telkens per thema, een aantal druivenvariëteiten of druiven- blends becommentariëren. Het proeversduo bestaat uit Frank Van der Auwera, auteur van o.a. de jaarlijkse uitgave De 300 Beste Wijnen Beneden de 10 Euro, en Karen Helmer, wijnprofessional.

Salontafelboek

Duizendpoot Jacques Mercier is in Wallonië bekend als radio- en tv-presentator, uitvinder van tv-spelletjes en als schrijver van romans, gedichtenbundels en hardcovers, zoals De Belgische Chocolade. Mercier bezocht een dertigtal bijzondere eethuizen in ons land en uit de gesprekken met de chef-koks en keldermeesters ontstond een lijvig salontafelboek. In Aan Tafel bij de Grote Chefs deelt de lezer in de emoties van de maaltijd en de geheimen van de gastronomie (elk eethuis leverde drie recepten). Het boek kwam tot stand met de medewerking van Guy Lemaire, die wijnadvies leverde, Pierre Fonteyne, die het voorwoord schreef, en Philippe Saenen, die het fotowerk verzorgde. Collectie Art de Vivre, uitg. La Renaissance du Livre, 49 euro.

De lente-editie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content