Kosmopolitisch

De Cuisien is het bijzondere selfservicerestaurant met hoog brasseriegehalte van het druk bezochte, volkse, commercieel centrum Supra Bazar in Gullegem. Het gebouw, naar een ontwerp van Max Kerkhof, werd ingeplant op de parking en ligt langs een drukke doorgangsweg. Concept en binnenhuisarchitectuur zijn van Kat Debaerdemaeker en Philippe Allaeys. De Cuisien verbaast en behaagt door het ruimtelijk gevoel en de doorloopmogelijkheden. De moderne inrichting, met veel aandacht voor uitgepuurde vormen, sterke lijnassen en het gebruik van duurzaam, onderhoudsvriendelijk natuurlijk materiaal, doet denken aan een kosmopolitische brasserie in een grootstad als New York en is het laatste wat men in Gullegem verwacht. De spijskaart vermeldt selfservicegerechten van goede kwaliteit, zoals vol-au-vent (7,68 euro) en gebraden kip (7,79 euro).

De Cuisien: Driemasten 109, 8560 Gullegem, tel. 056-41 01 65.

Bedreigd

Er is slecht nieuws voor kaviaarliefhebbers, want ondanks opgelegde vangstquota’s gaat het slecht met de steur, de vis die de kaviaar levert. Een onderzoek van de vijf landen rond de Kaspische Zee, die samen tot 90 procent van ’s werelds kaviaar produceren, heeft uitgewezen dat de steur dreigt uit te sterven en dat er binnen afzienbare tijd geen kaviaar meer zal zijn. Wetenschappers uit Rusland, Azerbeidzjan, Iran, Kazachstan en Turkmenistan stelden vast dat er bijna geen beluga’s meer zijn. Als je dit weet en als restaurateur nog kaviaar op de spijskaart zet, ga je bijzonder kortzichtig en wars van ethiek te werk. En de lekkerbek die vandaag nog kaviaar bestelt in restaurant of winkel, is een onverbeterlijke egoïst. Ook pollepelauteurs zouden uit deontologische overwegingen voorlopig geen kaviaar meer in hun recepten mogen opvoeren.

Themaboeken

Ben je jong, sta je klaar om iets in de keuken uit te proberen, dan heeft The house of books een reeks kleine themaboeken klaarstaan, die de beginner op weg helpen. In Ketchup, Olijfolie, Soep en Tapas komen telkens 24 relatief eenvoudige wereldse recepten aan bod. Het eindresultaat is op foto te bewonderen. De ingrediënten zijn voor weinig geld te koop in de supermarkt of in gespecialiseerde Aziatische winkels. De boekjes kosten 8,50 euro per deel.

Franse sterren

Michelin kondigde de veranderingen aan van sterren in de 2002-gids van Frankrijk (tegenwoordig gebeurt dit in een persbericht met bijbehorende uitleg). De belangrijkste nieuwigheden zijn: de restaurants l’Arnsbourg in Untermuhlthal in de Moselle, Ledoyen en Guy Savoy in Parijs gaan van twee naar drie sterren. Le Crocodile in Straatsburg gaat van drie naar twee sterren. Restaurants die een tweede ster verwierven zijn: L’Hôtel de CarantecPatrick Jeffroy (Carantec), L’Amphytrion (Lorient), L’Auberge de L’Ile (Lyon), Le Moulin de Mougins (Mougins), L’Hostellerie Jerôme (La Turbie), Les Terrasses (Grand Hôtel, Uriage-les-Bains) en Les Muses (Hôtel Scribe, Parijs). Gaan van twee naar één ster: L’Hostellerie La Poularde (Montrond-les-Bains) en Les Trois Marches (Versailles).

Ladychef

Food from Britain organiseert jaarlijks de verkiezing Lady Chef of the Year. Dit jaar werd de titel toegekend aan Jeanne Vanderlinden van het restaurant La Cense de Lalouette in Tertre, gelegen op een steenworp van Bergen. Het eethuis is ondergebracht in een hoeve uit 1704. Jeanne Vanderlinden is een ‘echte Brusseleer’. Zij behaalde een kandidaatsdiploma Germaanse filologie en is autodidact aan het fornuis. Visbereidingen vormen het stokpaardje van deze nieuwe ladychef. De bijbehorende trofee kwam uit handen van Gravin Hewitt, zijne excellentie Ambassadeur van Groot-Brittannië.

Lente in het bord

Primeurgroenten, asperges, Belgisch biolam, het ei als gespleten persoonlijkheid met ontelbare culinaire mogelijkheden… ze vullen de lente-editie van spijs&drank met de smaak van het voorjaar. Maar ook schelvis wordt herontdekt, Kaapse wijnen openbaren zich in het glas en zessterrenkok Marc Veyrat verbluft met zijn Savooiaardse kruidenkeuken. In dit nummer van spijs&drank ontmoet u tien van de beste Waalse koks en maakt u kennis met twee nieuwe rubrieken: een menu voor elke dag van de week en het favoriet recept van een lezer/es, stap voor stap uitgelegd.

Het lentenummer van spijs&drank is te koop in uw krantenwinkel vanaf 15 maart 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content