Wijnliefhebber

Le Soin du Vin specialiseert zich in geschenkideeën voor de wijnliefhebber. Nieuw zijn onder meer de moderne, doorzichtige champagnekoeler Lys, die het etiket zichtbaar houdt (35,90 euro), de Patent wine stopper, een primeur om druppels te voorkomen en dankzij de dubbele functie mag zelfs de hele wijnfles worden omgegooid zonder kwalijke gevolgen (26,90 euro) en Climacave, een thermometer en vochtigheidsmeter om in de wijnkelder op te hangen (54,90 euro).

Info: tel. 02-511 75 18

Kasteelrestaurant

Voor een uitstapje naar Waals-Brabant is er het kasteelrestaurant Luc Bellings. Het eethuis opende eind 2000 en is ondergebracht in de indrukwekkende kasteelboerderij waar de familie Dieleman en zeven verkopers de duizenden beelden en kunstwerken van de Galerie Dieleman bewaken. Luc en echtgenote Brigitte Bellings waren piepjong, toen zij met restaurant Savarin in Hasselt begonnen. Savarin werd het beste eethuis van de stad. Maar na vijftien jaar voelden de twee dat er iets nieuws moest komen. Na het vertrek van de Waalse kok Michel Haquin stond het kasteelrestaurant een tijdje leeg. Voor de komst van Bellings kreeg de binnenkant een gedegen opknapbeurt. Sindsdien eten galerietoeristen en zakenlui in de sfeervolle, opulent met kunst gedecoreerde eetzaal. Er is een keuzemenu van drie gangen voor een eenheidsprijs van 45 euro (voor heel wat bereidingen geldt een supplement) en er is een indrukwekkend wijnboek met grote wijnen uit goede en minder goede jaren.

Restaurant Luc Bellings: kasteel Petit-Leez, 5031 Grand-Leez (Gembloux). tel. 083/65.60.00. Maandag en dinsdag gesloten. Traiteurdienst en feestzaal voor 140 genodigden.

Juiste combinatie

Jaarlijks organiseert de Academie voor gastronomie in samenwerking met het wijntijdschrift ‘Proefschrift’ het Grand Concours Laurent-Perrier. Deze Nederlandse wedstrijd wordt georganiseerd om de aandacht te vestigen op het belang van de juiste combinatie van wijn en spijs. Vaak vertrekt de kok vanuit het gerecht. Omdat de smaak van de wijn een gegeven is en dus onveranderbaar, leidt de omgekeerde weg tot betere resultaten. De volgende combinaties, waarbij de gerechten telkens aan de wijn werden aangepast, vielen in de prijzen: een witte Steen uit Zuid-Afrika ( Mulderbosch Steen op hout) met een bereiding van jakobsschelpen geparfumeerd met zoethout, een mousserende rosé uit Australië ( Taltarni brut, Victoria) met een schaaldierenrisotto, een lichte rode bourgogne uit het Chablis-gebied ( 1998 Bourgogne rouge, Chitry) met een gegrilde grietfilet met knapperige groenten en een saus van visfumet en frambozenazijn en een onbekende zoete rode wijn van het Spaanse Yecla (Monastrell dulce) bij een chocolademousse met bramen.

Info: www.academiegastronomie.nl

Suikerweetjes

Wil je meer weten over suiker, dan is er een gloednieuwe website. www.tiensesuiker.com is een initiatief van de Tiense Suikerraffinaderij Groep en telt verschillende luiken. Bij ‘Kookhoekje’ treft de websurfer suikerweetjes, tips voor feesten en originele recepten, die in een handomdraai zijn bereid. Bij ‘Suiker in de kijker’ komen facetten aan bod als: gezondheid, suikergeschiedenis, economie, productie en suikerbietteelt. In het luik ‘Producten’ vind je een gamma specifieke suikers, die aan de dagelijkse behoeften tegemoetkomen. Men kan er nieuwe suikerspecialiteiten ontdekken, zoals Ti’Light, het eerste caloriearme suikerklontje ter wereld of Ti’Flora, wat staat voor suiker verrijkt met actieve vezel, die de spijsvertering bevordert. Verder zijn er links naar andere sites met suikerinfo en kan je in het luik ‘Info-ruimte’ vragen en suggesties kwijt.

vegetarisme

EVA vzw staat voor Ethisch Vegetarisch Alternatief en is een jonge organisatie (opgericht eind 2000), die een breed publiek wil informeren over alle aspecten van vegetarisme, inclusief culinaire aspecten, gezondheid, dierenwelzijn en milieu- en derdewereldpolitiek. EVA verstrekt informatie via verschillende kanalen: gratis publicaties, zoals de Vegetarische Gids en lokale restaurantgidsen, de website www.vegetarisme.be, het driemaandelijks ledentijdschrift, en via activiteiten als kookshops, lezingen en beurzen. Verder promoot EVA het Vegetarisch Keurmerk, dat vegetarische producten makkelijker identificeerbaar maakt, en werkt de vereniging actief samen met de voedingsindustrie en de horecasector.

EVA: Pekelharing 30, 9000 Gent. tel. 09-329 68 51, e-mail: info@eva-online.be

De wintereditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content