Nieuwe sterren

De Rode Gids Benelux 2002 van bandenfabrikant Michelin verscheen met 200 nieuwe adressen, 22 nieuwe sterren, een nieuwe tweede ster in België en voor het eerst een derde ster in Nederland. De Rode Gids Benelux is aan zijn 25ste uitgave toe. In België veranderde er weinig aan de top: zes restaurants krijgen voor het eerst een ster en één eethuis behaalde een tweede ster. Nederland valt opnieuw in de prijzen: restaurant Parkheuvel in Rotterdam behaalde als eerste de zo lang verwachte derde ster, bovendien zijn er elf eerste sterren en één nieuwe tweede ster. Wat de Bib Gourmand betreft, het symbool van de lachende Bibendum, uitgereikt voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zijn er in België 87, tegenover 49 in Nederland. Het nieuwe tweesterrenrestaurant in ons land is Château du Milord (Ellezelles). Restaurants met één nieuwe ster zijn: De Herborist (Sint-Andries), Marie (Brussel), Le Pain et le Vin (Brussel), L’Orangeraie Roland Debuyst (Nossegem), L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul) en La Petite Table (Rocourt). Vervallen sterren bij: Aloyse Kloos (Hoeilaart), Gastronomisch Dorp (Kortrijk), La Maison Blanche (St. Hubert) en ’t Ovenbuur (Zwevegem).

De nieuwe uitgave van de Rode Gids Michelin Benelux is te koop in de boekhandel voor 20,45 euro.

Koken met koffie

Hou je van koffie, dan is er Koffie & Co, een oogstrelend verpakt koffieboek met wetenswaardigheden en recepten van smakelijke en vermakelijke gerechten op basis van koffie. Het uit het Engels vertaald boek werd samengesteld door de Grieks-Cypriotische Susie Theodorou. De recepten tonen internationale invloeden, zoals galatobourekia (Griekse, met pudding gevulde bladerdeegtaartjes), abrikozen-amandel cantucci (fruit- en notenbiscotti), volmaakte brownies, Portugese custard-taartjes en Italiaanse mozzarella-prosciuttopanini. Foto’s en lay-out zijn verzorgd en actueel. Er is maar één minpuntje: de adressenlijst op de laatste pagina vermeldt slechts koffiecafés, branderijen en winkels in Nederland. De Belgische partner van het uitgeversduo Terra/Lannoo schiet hier te kort. (12,49 euro).

Landelijk

Ganzenlever is er tegenwoordig te kust en te keur. Maar deze fijnkost is niet onbesproken: veel dierenliefhebbers zijn het niet eens met de manier waarop ganzen worden vetgemest. Dat gebeurt overigens op minder wrede wijze dan vroeger. Philippe Capelle heeft zijn keukenlaboratorium Quality & Tradition op een industrieterrein in Waterloo. Samen met een twintigtal koks en beenhouwers bereidt deze ondernemer typisch landelijke producten, zoals terrines van vlees en vis, charcuterie en confit. Specialiteiten zijn ganzen- en eendenlevers, vers of demi-cuit, in z’n geheel of verwerkt in terrines en vullingen. De levers worden volgens strikte criteria geleverd door kwekers uit Frankrijk, Hongarije, Israël en België. Daarnaast verkoopt Quality & Tradition een twintigtal terrines van vissen en schaal- en schelpdieren. De samenstellingen zijn origineel, zoals: olivade met gestreepte zeebarbeel en gedroogde tomaten, of zeeduivel met prei. Succesnummers bij de vleesterrines zijn onder meer: everzwijn met ganzenlever of lam in persillade van zwezerik. Bij de vleeswaren treft men onder meer: boudin van zwezerik met morieljes en varkenspoot in varkensnetje. Quality & Tradition verkoopt aan betere restaurants en traiteurs en aan particulieren. Bezoekers zijn welkom in de werkplaatsen. Quality & Tradition: Avenue des Pâquerettes 55, 1410 Waterloo. tel. 02-357 07 70.

Ontdek hop

De kweek van hop was een welkom alternatief na het wegkwijnen van de lakenhandel in de 14de eeuw. Ook nu nog lijnen 236 hectaren hop het landschap van Poperinge uit. Hop dient traditiegetrouw als natuurlijk bewaringselement en smaakgever van bier. Hop wordt ook gebruikt in de bloemsierkunst, voedingsindustrie en cosmetica en lekkerbekken betalen grof geld om in de lente de scheuten als primeur in hun bord te hebben. Dankzij bodemverwarming en kweek in serres is het mogelijk om al vanaf de eindejaarsfeesten tot april hopscheuten te serveren. Wil je meer weten over hop en de teelt, dan biedt het Poperings KeurbroederschapDe Witte Ranke in samenwerking met het stadsbestuur Poperinge op zaterdag 9 maart de mogelijkheid. Geïnteresseerden worden om 10 uur met de bus vanaf de Grote Markt naar hopbedrijf Lemahieu in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij gebracht. Daar zien zij de hopkweker aan het werk waarna het gezelschap verhuist naar de Sint-Sixtusabdij, waar men van dichtbij kan zien hoe met monnikengeduld trappist wordt gebrouwen. Andere programmapunten zijn: hopbereidingen in restaurant ’t Hommelhof in Watou en een stadswandeling door Poperinge.

Inschrijven kan door storting van 48 euro op rekening 068-2015193-45 van Keurbroederschap De Witte Ranke met vermelding ‘hopscheuten’.

De wintereditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content