Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

Favorieten

Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken is er Marcella Cucina, een gedegen kookboek waarvoor de Italiaanse Marcella Hazan haar meest favoriete recepten verzamelde. In dit klassiek opgevatte kookboek zonder plaatjes, uitgegeven in de reeks Culinaire klassiekers, heeft Marcella Hazan, die biologe is van opleiding en met haar man van Italië naar New York verhuisde, zonnige smaken uit verschillende regio’s bijeengebracht. Alle gerechten in het boek werden eerst in familiekring uitgeprobeerd. De recepten vond Marcella in kleine restaurants en trattorias, soms bij mensen thuis of in regionale kookboeken. Het doet er bij Marcella niet toe waar ze vandaan komen, ze is alleen geïnteresseerd in hoe ze smaken. Het boek begint met een uitgebreid hoofdstuk over de markt, waarbij de lezer met Marcella inkopen doet. Aan ieder hoofdstuk gaan persoonlijke notities vooraf en menig recept heeft als voetnoot een handige tip.

Culinaire Boekerij/Kosmos-Z&K, 22,98 euro.

WokpastaZe zijn snel klaar, gezond en praktisch: de twee speciale pasta’s voor de wok waarmee Soubry uitpakt, hoeven niet meer gekookt te worden. De roerbakmie en roerbak spirelli gaan samen met de groenten, vlees of vis in de wok of hoge pan. Er komt een scheutje water bij en na enkele minuten is het eenpansgerecht klaar. De combinatiemogelijkheden zijn schier eindeloos. Te koop in de supermarkt: 250 g roerbakmie 0,88 euro, 250 g roerbak spirelli 0,72 euro. Liefst kalkoen

In september 2000 deed de Franse professor Dupont, kinderarts in het Saint-Vincent de Paul-ziekenhuis van Parijs, een onderzoek naar de voedingsvoorkeuren van jonge kinderen. Deze studie moest bij kinderen de spontane voorkeur bepalen tussen kalkoenvlees, rundvlees en vis. De analyse toont dat kinderen duidelijk vlees verkiezen boven vis en kalkoenvlees boven rundvlees. Kalkoenvlees ligt goed in de markt omwille van de smaak, de onopvallende kleur en de calorieën en vettoevoer. Bovendien bevat kalkoenvlees veel eiwitten en ijzer (2 mg/100 g). Deze stof wordt goed opgenomen en helpt ijzertekort voorkomen. Vandaag is Frankrijk de voornaamste Europese kalkoenproducent en de belangrijkste wereldexporteur. De Belgen consumeerden 3,4 kg kalkoen in 2000. De kalkoenen komen voornamelijk uit Bretagne en de Pays de la Loire. Vroeger werd kalkoenvlees hoofdzakelijk geserveerd op feesten. Tegenwoordig behoort het tot de dagelijkse keuken. In de winkel vind je tal van varianten en verpakkingen, zoals dij, borststuk, filet, gebraad, samengesteld gebraad, ossobuco, mignonnette of medaillon, braadlapje, ragout, fijne vleeswaren en gesneden producten.

Romantisch

Le Petit Boxeur is een creatie van Franck Sweid, professor Tandheelkunde aan de VUB. Omdat de prof het de laatste tijd te druk heeft met de verkoop van de door hem ontwikkelde vegetarische tartaar, verkocht hij het charmante eethuisje aan Stavros Maratos (rechts op de foto). Deze fijnbesnaarde kunst- en mensenminnende Griek wisselde zijn job als goedbetaalde functionaris bij de Europese Commissie voor het risicovolle bestaan van restaurateur. Zijn eerste project was Balthazar, een eethuisje in de Europese wijk van Brussel. BlaBla and Gallery volgde. Dit ruime restaurant met kunstgalerie was meteen een succes. Ook Le Petit Boxeur heeft niet te klagen over de toeloop. De inrichting en de benadering van de klanten charmeren de culturele bovenlaag. Het elegante, internationale publiek komt naar Le Petit Boxeur om intiem-romantische momenten te beleven. De spijskaart vermeldt gevarieerde kleine en grote gerechten met zuiderse invloeden. De deur blijft open tot na middernacht, zodat ook na een theatervoorstelling nog iets warms kan worden gegeten.

Restaurant Le Petit Boxeur: Borgwal 5, 1000 Brussel. tel. 02-511 40 00. Open van dinsdag t/m zondag, van 19.30 tot 0.30 u.

garantie

AMBAO is een internationaal collectief merk dat toelaat chocolade uitsluitend op basis van cacaoboter te onderscheiden van chocolade waaraan ook andere plantaardige vetten zijn toegevoegd. De toevoeging van plantaardige vetten wordt mogelijk dankzij de Europese richtlijn 2000/36/CE. In België zal deze richtlijn in voege treden vanaf eind 2002. AMBAO heeft de ambitie om het label 100% cacaoboter te worden. Dit internationaal collectief merk omvat samenstellingscriteria voor vijf types chocolade: fondant, melk, witte en gevulde chocolade, chocoladebonbons en pralines.

Info: Traditional and Quality Chocolate Association, tel. 02-506 52 25.

De wintereditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content