Voedingsgids

Airmiles kennen wij allemaal, foodmiles nog niet. Foodmiles vertellen over de afstand die het eten aflegt voordat het op ons bord belandt. Vaak hebben ingrediënten al duizenden kilometers gereisd. En bent u op de hoogte van Het Nieuwe Voedingsmiddelenmanifest? Het vertelt wat de levensmiddelenindustrie in de 21ste eeuw moet doen, om toekomstvriendelijke voedingsmiddelen te garanderen. Elk van de tien items uit het manifest komt aan bod in de Gids voor de nieuwe voeding. Deze oorspronkelijk Amerikaanse uitgave werd samengesteld door John Elkington en Julia Hailes. Zij behandelen actuele vragen aangaande onze voeding, zoals genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen, functionele voedingsmiddelen en nieuwe biologische voedingsmiddelen. Tirion Uitg., paperback, 17,95 euro.

Frans-Italiaans

In een elegante omgeving en op een steenworp van de Brusselse ring biedt Il Brunello Frans-Italiaans eten voor een breed publiek. Het restaurant heeft zijn onderkomen in een riante witte villa en is het laatste project in een reeks van vier van de dynamische Vilma Presutti. In de L-vormige eetzaal staan tafels achter afscheidingen op verhogingen zodat geborgenheid is gegarandeerd. Het geheel wordt verlicht door lampen van kostbaar Muranoglas. Op de spijskaart nemen carpaccio’s een ereplaats in: er is keuze uit acht bereidingen, waaronder tonijn, zalm, zeeduivel, eendenborst en zelfs struisvogel. Tweede specialiteit vormen de pizza’s uit dun deeg, zoals Boscaiola, versierd met tomaat, mozzarella, boleten en pancetta. Derde specialiteit zijn de bereidingen met verse deegwaren, zoals maltagliati (letterlijk ‘slecht gesneden deegwaren’) met eendenborst en schilfers ganzenlever of panzarotti (grote ravioli) met ricotta, spinazie en gorgonzola. Voor de fijnproevers zijn er bereidingen met kreeft en langoustines of vlees bereid op lavasteen. De kwaliteit van de producten is correct en de porties royaal. De bereiding is soms een beetje grof, maar dat wordt goedgemaakt door de redelijke prijzen. Er is een lunch voor 12,27 euro en een driegangenmenu voor 24,67 euro.

Il Brunello: Vijverlaan 1, 1780 Wemmel. Tel. 02-460 55 64. Dagelijks open.

Museumcafetaria

De cafetaria’s van grote musea in Parijs, New York en Londen ( Marlycafé van het Louvre, George in Beaubourg enz.) zijn in de mode. Het zijn rendez-vousplaatsen voor stedelijk actieve burgers, aangevuld met een kosmopolitische cliëntèle. Brussel kon niet achterblijven. Daarom is er Le Midi Cinquante, de nieuwe cafetaria van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis aan het Jubelpark in Brussel. Initiatiefneemster is Marianne Michiels. Zij heeft de leiding over Restauration Nouvelle, een traiteurbedrijf dat feesten op maat organiseert en de exclusiviteit verwierf voor alle recepties die gegeven worden in de zalen van het museum. De sobere, actuele inrichting met neokoloniale inspiratie van Midi Cinquante is van binnenhuisarchitecte Coralie Michiels. Beiden zijn dochters van voormalig mega-restaurateur en traiteur Albert Michiels. Coralie ontwierp tevens het interieur van het Ukkelse restaurant Chalet de la Forêt en de winkels van Flamant Home Interiors. Lambriseringen in wengéhout, Venetiaanse stores en stoelen van Lloyd Loom zorgen voor een gestileerde sfeer, en voor mooie dagen wacht een riant terras met zicht op het Jubelpark. Le Midi Cinquante is open van 9.30 tot 17 uur, van dinsdag tot zondag. Men kan er ontbijten, lunchen met een kleine of grote hap (salades, quiches, gegrilde runderfilet enz.) of een kop thee met een stuk taart nuttigen.

Le Midi Cinquante: Jubelpark 10, 1000 Brussel (ingang in de grote hal van de Musea voor Kunst en Geschiedenis). Tel. 02-735 87 54.

Nieuw design

“Ideeën + design + techniek = vooruitgang”: zo omschrijft het merk Imperial, fabrikant van kooktoestellen, zijn succesformule. Vanuit die optiek lanceert Imperial deze keer Valido, een nieuw design voor ovenfronten van gewone ovens, gecombineerde ovens, stoomovens en magnetrons. De combinatie van zwart glas en roestvrij staal past in moderne designkeukens. De brede roestvrijstalen handgreep benadrukt de horizontale lijn van het glas op het ovenfront. Ook de bedieningstoetsen zijn ingewerkt in de horizontale glasplaat. De glazen rechthoek is inktzwart als de oven niet werkt. Staat de oven aan, dan wordt het vlak van binnenuit sfeervol verlicht. Info: Tel. 02-451 14 11 of pascale.verhaeghe@miele.be

De wintereditie van spijs & drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content