Ken Hom, bekend van diverse Engelse tv-series én van de parabolische pan of wok en de Engelse Yellow River Cafés, maakt kookboeken aan de lopende band. Deze Amerikaanse Chinees, die kunstgeschiedenis aan de universiteit van Californië studeerde en momenteel in Zuidwest-Frankrijk woont, publiceerde culinaire bestsellers als Toveren met de Wok en Op reis met de Wok (wereldwijd 1,5 miljoen exemplaren verkocht). In zijn nieuwe boek Snelle Wokgerechten komt hij mensen tegemoet die weinig tijd hebben om te koken. Ken Hom toont dat de snelle keuken ook smakelijk kan zijn en laat terloops zien hoe de wok op een verstandige manier gebruikt kan worden. Eens de ingrediënten zijn gesneden, is de bereiding in de meeste gevallen een kwestie van minuten. Het eerste deel van het boek gaat naar informatie over exotische producten en keukengerei. Dan volgen recepten die meestal een smakelijke, westerse versie zijn van Aziatische gerechten. Uitg. Tirion, 22,90 euro.

MinutenwerkVijf C’s

In de nieuwe gids 2002 van Relais & Châteaux – Relais Gourmand staan 25 nieuwe leden vermeld. Voor ons land veranderde er weinig: hotel-restaurant Shamrock in Maarkedal is, na een kleine afwezigheid, opnieuw toegetreden. Régis Bulot, eigenaar van Moulin de l’Abbaye in Brantôme in de Périgord, werd herverkozen voor een mandaat van 4 jaar als voorzitter van Relais & Châteaux. De ambassadeurs van de groep zijn 469 uiterst comfortabele hotels en restaurants van over de hele wereld. Allen onderschreven het charter van de 5 C’s: courtoisie, charme, caractère, calme en cuisine (hoffelijkheid, charme, karakter, kalmte en keuken). De gids is gratis ter beschikking bij de leden of op het Belgische secretariaat: Emile de Motlaan 9, 1000 Brussel. Tel. 02-643 43 95. e-mail: mail@jjso.be (verzendingskosten: 5 euro).

Cognac voor en na

Fabrikanten van pousse-cafés worden sinds geruime tijd geconfronteerd met een ineenschrompelende markt. In tijden van gezond leven, lichte maaltijden en verantwoord autorijden is er minder vraag naar een glaasje alcohol na de maaltijd. Vóór de maaltijd mag blijkbaar wel: op de door cognac Frapin georganiseerde happening in het Brusselse restaurant La Truffe Noire werden als aperitief long-drinks geschonken van cognac on the rocks aangelegd met Schweppes. De avond stond verder in het teken van ‘Cognac in harmonie met koffie, chocolade en sigaren’. Algemene bewondering was er voor een verrassende bereiding rond Fleur de Tête de Moines, een pittige kaas met het zoete van acaciahoning, fijne reepjes pikante tabak Arturo Fuente en bedwelmende olie van witte truffels, opgediend met… een Domaine Frapin V.I.P. XO.

La Truffe Noire: Terkamerenlaan 12, 1000 Brussel. Tel. 02-640 44 22.

Cognac tijdens

Het Maison du Boeuf ging nog verder door gedurende veertien dagen een menu te presenteren dat volledig was gewijd aan cognac. Hier geen cognac na of voor de maaltijd, maar tijdens de maaltijd. Het Only Rémy Dinner bestond uit vier gerechten vergezeld van vier cognacs: gebakken ganzenlever met gekonfijte vijgen met een gekoelde cognac Rémy Martin XO Excellence; jakobsnootjes gebakken in Indische boter met reepjes sinaasappelschil en een ijskoude cognac Rémy Martin VSOP; gebraden fazant met Fine Champagne, gesmoord babywitloof, mignonette-aardappel en een gekoelde cognac Rémy Martin Extra; en chocoladedesserts van de wagen met Rémy Martin XO op kamertemperatuur. De prijs bedroeg 91,50 euro, cognac inbegrepen. De harmonie tussen spijs en drank was opvallend groot en werkte ondersteunend. Cognac drink je met kleine slokjes, afgewisseld met teugen water: zo kom je nuchter en monter van tafel.

Maison du Boeuf, Brussels Hilton Hotel: Waterloolaan 38, 1000 Brussel. Tel. 02-504 13 34.

Kookles

De Australische kok Peter Young kwam als ambassadekok naar België. Hij is gespecialiseerd in fusion cooking. In reeksen van drie lessen toont hij tijdens zijn Australian Culinary Event uitheemse producten en kooktechnieken. Plaats van gebeuren is de concept-shop Kitchen by Kitchen, Ieperlaan 20, Brussel 1000 ( Tel. 02-223 00 87). 45 euro per les, eten en wijn ingebrepen.

Info: Peter Young, Tel. 0478-25 20 64. PJY666@hotmail.com

De wintereditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content