snufjes

Ondanks de heersende malaise zijn er nog gastronomische eethuizen die goed draaien en waar er blijvend wordt geïnvesteerd. Peter Goossens van het bij fijnproevers zo hoog aangeschreven eethuis Hof van Cleve in Kruishoutem verbouwde de oude hoeve tot een ruim en comfortabel restaurant, uitgerust met de laatste technische snufjes. De keuken is ondergebracht in verschillende vertrekken, die met een gang met elkaar zijn verbonden. In de diverse afdelingen, zoals warme keuken, office, afwaskeuken, koude keuken, afdeling visvoorbereiding en banketbakkerij, zijn microcamera’s opgesteld, zodat de chef van achter zijn fornuis alles onder controle heeft.

Hof van Cleve: Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem. Tel. 09-383 58 48.

hypermodern

Geert Van Hecke, de enige Vlaamse restaurateur die drie Michelin-sterren voor de kwaliteit van zijn restaurant wist te behalen, wilde oorspronkelijk een hotel naast zijn restaurant bouwen. Het pand was reeds aangekocht, doch de nodige vergunningen bleven uit. Geert Van Hecke heeft het hotelplan voorlopig in de ijskast gestopt en investeerde een slordige 40 miljoen frank in een fonkelnieuw interieur en een hypermoderne keuken. De salons kregen een nieuw, elegant hedendaags kleedje aangemeten, maar de meest ingrijpende veranderingen vonden in de keuken plaats. Die werd met een derde vergroot en de bestaande technische uitrusting maakte plaats voor een kookruimte in roestvrij staal. Het indrukwekkende fornuis is onder meer uitgerust met een elektronische wok, inductieplaten en een plaat om vis en vlees in een mum van tijd dicht te schroeien. Iedere afdeling heeft zijn eigen temperatuur en zijn eigen koelkamer. De afdeling banketbakkerij is uitgerust met een sneldiepvriezer, waarin men sorbets of banketgebak in zeer korte tijd onder nul graden krijgt. Een andere machine bewerkt het water via osmose, zodat het honderd procent bacterievrij de kraan verlaat. Het keukenlabo is vanuit de tuin via een groot glazen raam zichtbaar.

De Karmeliet: Langestraat 19, 8000 Brugge. Tel. 050-33 82 59.

facelift

Ook Geert en Wendy Van Der Bruggen bleven niet bij de pakken zitten. Hun restaurant Lijsterbes in Berlare kreeg recent een nieuw interieur aangemeten, waarbij salon, gastenzaal en ook de tuin een metamorfose ondergingen. De volgende stap was het voorste gedeelte van het restaurant, dat in de tweede fase werd verbouwd en ook een spectaculaire facelift onderging. De voorgevel veranderde en nodigt uit tot een verkennend bezoek. Achter de gevel, in de keuken, blinkt een nieuw Molteni-fornuis, de Rolce-Royce van de keuken. Er kwam een petit restaurant bij met zicht op de bedrijvigheid in de keuken en plaats voor gezelschappen tot 14 personen.

Lijsterbes: Donklaan 155, 9290 Berlare. Tel. 09-367 82 29. www.lijsterbes.be

inductie

Rudi Devolder, chef-kok van het kasteelrestaurant ’t Convent in Reninge is zo onder de indruk van de inductiekeuken, dat hij zijn vier jaar oude installatie verving door een nieuw inductiefornuis met acht inductieplaten en een inductiewok. ’t Convent beschikt over vijftien in diverse stijlen ingerichte kamers, gelegen in het hartje van de Westhoek. Voor reizigers die van ver komen is er een helikopterhaven.’t Convent heeft ook een eigen wijngaard, groente- en kruidentuin en een truffelplantage.

Halve Reningestraat 1, 8647 Reninge. Tel. 057-40 07 71.

gelauwerd

Het gereputeerde Amerikaanse vakblad Wine Spectator verbaasde bij de uitdeling van de jaarlijkse Restaurant Awards. De beste restaurants van de wereld met een uitzonderlijke wijnkaart krijgen zo’n prijs. Dit jaar werden 2753 restaurants over heel de wereld gelauwerd en daar was slechts één Belgisch restaurant bij. De gelukkige was het Oostendse restaurant Au Vigneron van Jean-Marie Dauwe (op foto met zoon-sommelier Stephane), door insiders de Koninklijke Villa genoemd. Dat er niet meer grote Belgische restaurants zijn opgenomen, heeft te maken met het geringe aantal inschrijvingen op deze wedstrijd. Voor de Oostendse Koninklijke villa is dit een goede zaak. Na twee jaar wachten op een huurvernieuwing met de stad Oostende en de Koninklijke Stichting besliste de vrederechter dat de familie Daue het hotel en het restaurant verder kan uitbaten tot 2009. Wijlen koning Boudewijn bracht eertijds de zomer door in de riante kustvilla.

Au Vigneron, Hotel Oostendse Compagnie: Koningsstraat 79, 8400 Oostende. Tel. 059-70 48 16.

De wintereditie van spijs&drank – een must voor wie….- is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content