In het boek Te Gast bij Verdi gaat de lezer op bezoek bij de populaire Italiaanse componist Giuseppe Verdi. De gastheer ‘ontvangt’ op zijn landgoed Sant’Agata, in de buurt van Parma, en op tafel komen vooral Emiliaanse streekgerechten. Verdi zei van zichzelf Io sono un contadino, “Ik ben een boer”, maar zijn uiterlijk en zijn gedrag naar buiten toe waren die van een mondaine ster. Zo nam hij op zijn tournee naar Sint-Petersburg twintig flessen champagne en honderdtwintig flessen bordeaux mee. Deze en andere wetenswaardigheden over het leven van Verdi werden verzameld door cultuurhistorica Eva Gesine Baur. Zij illustreert Verdi’s levenskunst met 57 recepten. Het zijn stuk voor stuk smakelijke bereidingen van landelijke aard. Zin in kaasnoedels in bouillon en varkensribstuk op zijn Reggiaans? Neem dan snel een kijkje in Verdi’s keuken. Uitg. Tirion, 1270 fr. (31,48 euro)

Wil je pastabereidingen een exotisch tintje geven, dan is er een nieuw gamma 100 procent Kamut-deegwaren van Lima: Limone Orientale, 4 Colori en Del Mare. Kamut is een voorouder van harde tarwe die in het antieke Egypte werd geteeld en 20 tot 40 procent meer proteïnen bevat dan tarwe. Kamut heeft een hoog gehalte aan vetten, aminozuren en mineralen, waarbij vooral selenium goed vertegenwoordigd is. Het biologisch volwaardig Kamut-meel dankt zijn voedingswaarde aan het feit dat het nooit werd gemodificeerd of gekruist. Kamut IntegraleLimone Orientale werd op smaak gebracht met citroen, groene thee, gember, kurkuma en spirulina, een zwarte algensoort die rijk is aan proteïnen. 4 Colori bevat spinazie voor de groene kleur, tomaat voor de rode, kamut voor het goudgele en spirulina voor het zwarte. Kamut Integrale Del Mare zijn fusilli met een rijke schakering aan groen, afkomstig van algen als spirulina, nori, wakame en dulse. (95 fr., 2,35 euro voor 250 g).

2001 Au Coeur des Saveurs is een brochure over al wat er aan lekkers wordt gemaakt op Waals grondgebied. Het boekje is een initiatief van de toeristische diensten van de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant. Met de brochure in de hand reist men langs schilderachtige Waalse dorpen en steden om er de producten te ontdekken van lokale ambachtelijke fabrikanten. Verkrijgbaar in de toeristische centra van Wallonië. Tel. 084-41 19 81, e-mail: ardenne@catpw.be

Ricotta & Parmesan is gevestigd in een wapenwinkel uit 1898. Het is een ontspannen plek om te midden van oud houtwerk iets te eten. Baas Renaud Waeterloos is een wijnkenner die het vak leerde in gastronomische tempels als Villa Lorraine en La Truffe Noire. In zijn restaurant gaat het er een stuk minder stijf aan toe en op de wijnkaart vind je met zorg geselecteerde wijnen van over heel de wereld. Maandelijks is er een nieuwewereldwijn die ‘per centimeter’ wordt aangerekend. Chef-kok Dominique Viger laat zich in zijn werk leiden door kruiden en olijfolie. De spijskaart vermeldt zuiders geïnspireerde gerechten als: aubergine in bladerdeeg met tomaten, knoflook en parmezaankaas, en desserts met oranjebloesem, gemberthee of sorbet van basilicum en groene tomaten. Er is een lunch voor 285 fr.(7,06 euro) en een businesslunch voor 595 fr. (14,74 euro): duur is Ricotta en Parmesan dus niet.

Schildknaapstraat 31, 1000 Brussel, Tel. 02-502 80 82. Open van 12 tot 15 u. en van 18.30 u. tot middernacht, vanaf donderdag tot 01 u. Gesloten zaterdagmiddag en zondag.

AGA lanceert onder de naam Classic Special Edition het AGA-standaardmodel uit de jaren ’30. Het indrukwekkende kookfornuis met oven integraal uit gietijzer is oorspronkelijk een Zweedse uitvinding en weegt meer dan een halve ton. Aan de basis ervan staat de Zweedse fysicus en Nobelprijswinnaar Gustaf Dalen. Het oorspronkelijke model werkte op kolen. Vandaag zijn vooral de modellen op aardgas, propaangas of petroleum populair. Een AGA brandt continu, waardoor er in de omgeving altijd een aangename stralingswarmte heerst. De gietijzeren constructie slaat de warmte op, zodat het brandstofverbruik relatief laag ligt. De Classic Special Edition gaat tot in detail terug op de bron en heeft, net als zijn voorvader, een crèmekleurig geëmailleerde voorkant. Hoe populair deze fornuizen nog altijd zijn, toont de uitgebreide AGA-fanclub. Tel. 09-228 14 84. email: agabel@pophost.eunet.be

De zomereditie van spijs&drank – een must….- is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content