In Milaan en Parijs werd de mannenmode voor het volgende najaar voorgesteld. Maar wat onthoudt u van al dat catwalkgeweld als u straks aan uw lenteschoonmaak begint ? Zeven geheugensteuntjes voor een modieuze winter.

1. Iedereen Oscar.

Glanzend goud, zilver en koper (onder meer in col-berts, pakken, blousons, trenchcoats, geklede brogues of sneakers en riemen) zijn de belangrijkste kleurtrend volgende winter. Breiwerk met metaalglans, onder meer in de Jil Sandercollectie van Raf Simons, synthetische glansstoffen en pakken met lurex zijn al even populair. Dolce & Gabbana zetten de trend met overalls die op 2001 : A Space Odyssey van Stanley Kubrick geïnspireerd zijn.

2. Less is more.

Opzichtige tekens van weelde en logo’s worden ingeruild voor subtiele details, zoals een smokingbies op de flank van een broek, een satijnen voering of fijne plis op overhemden. Indien u het toch niet kunt laten : mantels of pilotenjacks met een fikse bontkraag, onder meer in de alpinelook van Gucci, mogen wel.

3. Volg de XY-as.

Barokke prints mogen bij het huisvuil, eenvoudige grafische lijnen, ingeweven, ingestikt of geappliqueerd met spijkers, zijn het summum. Ook Versace kiest volgende winter voor minimalistische elegantie, al moet u daarbij niet meteen aan de jaren negentig denken. Het geheel oogt eerder romantisch dan koel.

4. Sportieve jongens worden goed bediend.

Het driedelige pak domineert de mannenmode al enkele seizoenen, maar krijgt concurrentie van sportieve winteruitrusting, van blousons met een capuchon, (geklede) jogging- en motorrijdersbroeken tot gevulde jacks, vesten en donsjekkers.

5. De dandy is dood.

Bij Dries Van Noten en vele anderen waren zijden foulards te zien, maar de mannenmode kiest duidelijk voor viriliteit. Mantels en blazers worden voorzien van militaire details. Er zijn cargobroeken met zakken en overalls. En lederen handschoenen, tot over de ellebogen bij Raf Simons, zijn duidelijk op de bikerscultuur geïnspireerd. Aan de enkels verdwijnen zelfs geklede broeken in alpineschoenen of militaire boots. Een uitzondering op de regel : de gloednieuwe mannencollectie die Bruno Pieters voorstelde in Parijs.

6. Kleur speelt een bijrol.

Zwart, inktblauw, grijs en chocolade zijn alomtegenwoordig in de mode van de komende winter, en ton sur ton domineert uw combinaties. Felle tinten groen, rood, oranje en geel vermijden dat het silhouet dichtloopt, maar worden gereserveerd voor onder meer riemen of sokken ; hou de etalages van Dries Van Noten en Louis Vuitton in de gaten.

7. Onverwachte combinaties.

Knusse kabeltruien, oversized sweaters en mohair zwakken een formele look af en worden gecombineerd met hoogtechnologische glansstoffen. Omgekeerd kunnen een vest of een smalle das een geklede touch geven aan een sportief silhouet, onder meer bij Kris Van Assche en Stephan Schneider. Klassieke stoffen in de mannenkleding, krijtstrepen en Britse ruitmotieven worden eveneens in onvoorspelbare combinaties gegoten, onder meer door het Belgische duo Les Hommes.

Door Wim Denolf I Foto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content