Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Amélie Rombauts, designredacteur

Je moet weten, ik ben van het type dat na een aflevering van het zevenuurjournaal serieus aan haar geloof in de mensheid durft te twijfelen. Het glas voelt al sneller halfleeg dan halfvol.

Om die reden tipte ik mijn schoonzus vorig jaar het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman als kerstcadeau voor mezelf. De posters die ik toen her en der in de stad zag opduiken om de lancering van het boek te promoten, gaven me telkens weer een broodnodig shot hoop. Een herinnering aan het feit dat er ook goede dingen gebeuren op deze aardkluit, ook al halen ze de hoofdpunten van het nieuws niet. Ik las het uit net voor het virus zich in Europa begon te manifesteren en ik vol ongeloof de hele situatie zag escaleren.

Mijn adem stokte en ik vreesde als zoveel anderen voor het ergste.

En toch. Eén jaar later hebben ze het nog maar eens bewezen: de meeste mensen deugen. Daarom kiest Knack Weekend net als in 2018 niet voor één Mens van het Jaar, maar voor duizenden. Of nee, een paar miljoen. Want ook al was 2020 een rotjaar, de meerderheid liet zich de afgelopen maanden van zijn meest menselijke kant zien.

De kans is groot dat ook jij daartoe behoort. Daarom, hoe klein of groot je menslievende daad dit jaar ook was, aan alle mensen van goede wil: dank je wel!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content